Liaudies medicinos žinovai tvirtina, kad stipriai soduose, daržuose, pamiškėse ir miškuose išplitusi garšva – vitaminų, mikroelementų ir kitų organizmui naudingų ir reikalingų medžiagų lobynas. Šio augalo lapuose gausu baltymų, vitamino C ir A, kalcio, kalio, geležies, vario, mangano, mineralinių druskų, obuolių ir citrinos rūgšties, šaknyse – eterinių aliejų ir kt.
Teigiama, kad garšva chemine sudėtimi artima žmogaus kraujo sudėčiai. Tad ją galima vartoti be didesnių apribojimų. Tiesa, ji turi kraujospūdį mažinantį poveikį, tad nereikėtų piktnaudžiauti esant žemam kraujo spaudimui.
Šiam augalui priskiriama daug gydomųjų savybių. Garšvą patariama vartoti gydant inkstų, šlapimo pūslės, skrandžio ir žarnyno, kepenų, kvėpavimo takų ir kitokius sutrikimus. O viduramžių didikai bei vienuoliai juo gydė podagrą. Neatsitiktinis ir garšvos lotyniškas pavadinimas – Aegopodium podagraria.
Receptai
Salotos „Pavasario vitaminai“
Reikės:
geros saujos garšvų,
kelių šviežių agurkų,
ryšelio ridikėlių,
svogūnų laiškų,
petražolių,
dviejų virtų kiaušinių,
grietinės.
Žalumynus, agurkus ir ridikėlius kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite, suberkite susmulkintus kiaušinius, pasūdykite ir sumaišykite su keliais šaukštais grietinės. Į salotas dar galima įdėti nedaug pienių ir nuplikytų dilgelių lapelių.
Skanaus!
Garšvomis įdarytos paprikos
Reikės:
4 paprikų,
0,5 kg maltos mėsos,
saujos garšvų,
petražolių,
2 morkų,
2 pomidorų,
vienos svogūno galvutės,
2 didesnių česnako skiltelių,
2 šaukštų pomidorų padažo,
aliejaus,
pipirų,
druskos.
Paprikas nuplaukite, išpjaukite kotelius ir išimkite sėklas. Nuplaukite ir nuskuskite morkas, smulkiai supjaustykite ir apvirkite. Mėsą, supjaustytus pomidorus, svogūną, česnaką pakepinkite įkaitintame aliejuje, sukrėskite pomidorų padažą.
Pasūdykite, suberti pipirus ir sumeskite petražoles. Įdarykite paprikas ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 min. Paprikas galima patiekti su virtomis ir orkaitėje apskrudintomis bulvėmis.
Skanaus!
Omletas su garšvomis
Reikės:
kiaušinių,
sviesto (geriau būtų lydytas),
svogūnų laiškų,
petražolių,
krapų,
pieno,
druskos.
Įkaitintame svieste pakepinkite svogūnus, sumeskite supjaustytą garšvą ir dar truputį pakepinkite, užpilkite gerai išplaktus kiaušinius su pienu, pasūdykite. Bebaigiantį kepti omletą apibarstykite sukapotais krapais ir petražolėmis.
Skanaus!