Apie pasninko reikšmę kalbamės su sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpiene.
- Ar pasninkas vis dar aktualus šiandienos visuomenėje?
Advento tradicijos aptariamos kiekvienais metais. Pirmiausia, Adventas yra rimties ir susikaupimo metas, todėl vertėtų apmąstyti, ar džiaugiamės dabartine veikla ir klausti, ką galime pakeisti savyje. Tamsusis metų laikas simbolizuoja sugrįžimą į namus, pas šeimą ir artimuosius.
Ilgi vakarai turėtų būti skirti gilesniam bendravimui, dalinimuisi tuo, ką turime, su kitais. Tai - savųjų fizinių poreikių apribojimo, savęs pažinimo laikotarpis. Kai mes užgniaužiame emocijas, nerealizuojame savęs, visa tai neigiamai pasireiškia mums patiems; tai susiję ir su mityba, pavyzdžiui, persivalgymu.
- Kokių mitybos principų reikėtų laikytis Advento savaitėmis?
- Šiuo metu neturėtų būti vartojamas alkoholis, rekomenduojama atsisakyti mėsos ir riboti pieno produktų vartojimą. Patarčiau rinktis vertingą ir sveiką maistą, ne tik atsisakyti nerekomenduotinų. Tam tikrų produktų atsisakymas ar ribojimas pats savaime nėra pasninkas.
Jei vienų produktų atsisakysime, o kitų vartosime per daug, tai bus įvykdytos tik techninės sąlygos, o ne pasninko esmė. Būtina vengti persivalgymo, skirti laiko maistui. Svarbu pajusti organizmą, valgyti tik tiek, kiek reikia.
Ruošiant patiekalus naudinga prisiminti, kas buvo valgoma anksčiau. Į maisto racioną patarčiau įtraukti daugiau daržovių, pavyzdžiui, griežtį, ropę, ankštinius, šviežią arba raugintą kopūstą. Tinkami viso grūdo ruginiai produktai, džiovinti grybai, balta bei riebi žuvis, pavyzdžiui, silkė.
Senovinius maisto gamybos būdus galima pritaikyti ir dabar. Seniau burokėlius kepdavo krosnyje – dabar šį metodą galime pritaikyti kepdami juos orkaitėje. Šviežias, smulkiai tarkuotas burokėlis, apšlakstytas citrinos sultimis ir pagardintas petražolėmis – taip pat puikus pasirinkimas.
- Kokia tokio maisto ribojimo nauda mūsų organizmui?
Akivaizdu, jog Lietuvos gyventojai suvartoja per daug gyvūninių produktų. Ypač daug vartojama perdirbtų gaminių: mėsos bei pieno. Vertėtų riboti šiuos produktus – tai ypač naudinga dėl įvairių uždegiminių procesų organizme.
Atsisakydami saldintų pieno gaminių, sumažiname gaunamo cukraus kiekį, todėl stabdome iš to dažnai kylančius uždegiminius procesus, geriname cholesterolį. Tačiau, kaip minėjau, jei mėsą pakeisime bandelėmis – sveikatai naudos iš to nebus.
Pasninkas yra puiki proga peržiūrėti savo mitybą, kad nereikėtų duoti pasižadėjimų ateinantiems metams. Nėra ko laukti – Adventas yra puikus metas keisti netinkamus mitybos įpročius.
Verta žinoti
Per adventą tradiciškai reikalaujama atsisakyti pieno ir mėsos. Tad juos reikėtų pakeisti pupelėmis ir riešutais.
Per dieną reikėtų suvalgyti bent riekę duonos, 30 g dribsnių, pusę stiklinės ryžių ir maždaug tiek pat kokių nors kitų kruopų.
Racioną būtina praturtinti daržovėmis — pusė stiklinės šviežių ir stikline lapinių daržovių, bulve ir puse stiklinės įvairių virtų daržovių.
Labai dažnas pasninko patiekalas — pupelių ar burokėlių sriubos, paskanintos grybais. Nepamirškite ir vaisių. Žuvies rekomenduojama valgyti daugiau nei įprastai.
Receptai
Grikių blyneliai su rūkyta lašiša
Reikės:
65 g kvietinių miltų,
35 g grikių miltų,
šaukštelio cukraus,
kepimo miltelių,
2 didelių kiaušinių,
120 ml pieno,
50 g sviesto,
120 g riebios grietinės,
juodųjų pipirų, druskos,
šaukštelio smulkintų krapų arba svogūno laiškų,
220 g rūkytos lašišos,
Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską.
Atskirame inde suplakite atskirtus kiaušinio trynius ir pieną, plakinį įmaišykite į sausus produktus. Atskirai suplakite kiaušinių baltymus (geriausia – su elektriniu plakikliu) iki standžių putų, sudėkite juos į tešlą. Įdėkite sviesto ir išmaišykite iki vientisos masės. Įkaitinkite keptuvę, išlydykite šiek tiek sviesto ir kepkite blynus. Padažą pagaminsite sumaišę grietinę ir prieskonius. Užtepkite šį mišinį ant iškeptų blynų ir uždėkite smulkintos lašišos gabalėlių.
Skanaus!
Gruzdinti žuvies kotletai
Reikės:
1 didelės bulvės,
250 g žuvies filė,
šaukštelio tarkuoto imbiero,
2 šaukštelių aliejaus,
1 svogūno,
4 žaliųjų aitriųjų pipirų,
druskos,
1 kiaušinio,
90 g maltų džiūvėsėlių
500 ml aliejaus kepti.
Įkaitinkite keptuvę su 2 a.š. aliejaus, apkepkite imbierą. Sudėkite susmulkintus aitriuosius pipirus, svogūną, kepkite, kol svogūnas suminkštės. Įberkite druskos. Išvirtą bulvę sutrinkite iki košės konsistencijos. Į keptuvę dėkite sutrintą bulvę, susmulkintą žuvį, išmaišykite ir kepkite 1-2 min.
Iš gautos masės suformuokite mažus paplotėlius. Viename inde išplakite kiaušinį, į kitą sudėkite džiūvėsėlius. Žuvies paplotėlius apvoliokite kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose, kepkite įkaitintame aliejuje, kol kotletai lengvai apskrus. Skanaus!
Balandėliai su ryžių ir grybų įdaru
Reikės:
180 g ryžių,
šaukštelio aliejaus,
1 svogūno,
3 skiltelių česnako,
240 g džiovintų grybų,
žiupsnelio smulkintos aitriosios paprikos,
šaukštelio džiovinto baziliko,
didelės kopūsto galvos.
Išvirkite ryžius. Keptuvėje įkaitinę aliejų, apkepkite smulkiai pjaustytą svogūną. Į keptuvę sudėkite susmulkintą česnaką, grybus, aitriosios paprikos prieskonius, baziliką. Pagal skonį įberkite druskos, juodųjų pipirų. Skrudinkite žemoje temperatūroje apie 7-10 minučių.
Į atskirą didelį indą sudėkite kopūsto lapus, užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti 10 minučių. Į lapus įvyniokite ryžių ir grybų mišinio, suformuodami „balandėlius“. Sudėkite juos į orkaite ir kepkite 40-50 minučių, 170°C įkaitintoje orkaitėje. Skanaus!