Ar žinote, kad:
raudonėlio užpilu gydomas sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas,
jis skatina virškinamojo trakto liaukų sekreciją, gerina apetitą, žarnyno peristaltiką, šlapimo išsiskyrimą,
augalo patariama vartoti esant užkietėjusiems viduriams ar kai pučia pilvą,
raudonėlyje esančios medžiagos veikia raminamai, atpalaiduoja spazmus,
jį tinka vartoti esant nemigai, padidėjus nervingumui, atsiradus galvos skausmams,
raudonėlio žolė mažina temperatūrą ir skatina skirtis prakaitą, gerina atsikosėjimą, todėl ji tinka ir sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis,
jo užpilu skalaujant burną galima gydyti burnos ertmės ligas stomatitą, gingivitą, parodontozę,
raudonėlį šeimininkės vartoja kaip prieskonį gardindamos sriubas, raugintus agurkus, jo deda į žuvies, mėsos ar kiaušinių patiekalus,
senoliai tikina, jog raudonėlis puikiai tinka kandims naikinti.
Universalus receptas:
Norint pasigaminti užpilą reikia du valgomuosius šaukštus žolės užplikyti stikline vandens. Užpilą geriausia gerti šiltą po pusę stiklinės iki valgio likus maždaug 20 min. 3-4 kartus per dieną. Vėsioje vietoje užpilą galima laikyti ne ilgiau nei dvi paras.
Užpilą galima vartoti ir išoriškai gydant tokias odos ligas, kaip šunvotės, bėrimai, egzemos, pūliniai.
Raudonėlio dedama į vaistažolių mišinius, kurie skatina prakaitavimą, lengvina atsikosėjimą, mažina temperatūrą.
Sergant kvėpavimo takų uždegimais tinka užpilas iš 100 g raudonėlio ir po 50 g liepžiedžių ir ramunėlės žiedų gaminamas santykiu 1:10 ir geriamas šiltas po stiklinę 2-3 kartus per dieną.