Rutinas ir vitaminas C
Dienos norma: 30 mg ir 75–10 mg
Rutinas ir vitaminas C neleidžia irti hialurono rūgščiai – vienai iš pagrindinių odos ir organizmo vidaus audinių sudedamųjų dalių. Taip išsaugosite kapiliarų struktūrą, juos sustiprinsite. Šios medžiagos šiek tiek skatina skysčių šalinimą, taigi netins kojos.
Šaltinis: citrinos (100 g – 0,45–0,75 mg rutino ir 40 mg vitamino C), apelsinai (100 g – 0,36 mg ir 60 mg), žiediniai kopūstai (100 g – 0,04 mg ir 70 mg).
Vitaminai А ir Е
Dienos norma: 1 mg ir 15 mg
Šie vitaminai – stiprūs antioksidantai, stiprinantys vienas kito poveikį. Organizme jie neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie kenkia kraujagyslių sienelėms, palaiko visų organizmo audinių elastingumą. Kartu su kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis jos mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą ir malšina nemalonius pojūčius, esant lengvai varikozei.
Šaltinis: sviestas (100 g – 0,4–0,59 mg vitamino A ir 1 mg vitamino E), granuliuoti ikrai (100 g – 1 mg ir 2,7 mg).
Omega trys riebalų rūgštys
Dienos norma: 1–1,5 g
Jų yra ląstelių membranose, jos didina ląstelių elastingumą. Įrodyta, kad jos užkerta kelią uždegimams audiniuose, gydo ląstelių sienelių pažeidimus. Omega trys riebalų rūgštys gerina kraujotaką, yra viena veiksmingiausių tromboflebito profilaktikos priemonių.
Šaltinis: graikiniai riešutai (100 g – 9,8 mg), sardinės (100 g – 1,3–2 g), lašiša (100 g – 1,1–1,3 g).
Ląsteliena
Dienos norma: 20–38 g
Gerina žarnyno veiklą, saugo nuo vidurių užkietėjimo, padeda išsaugoti liekną figūrą (antsvoris – vienas iš svarbių varikozės atsiradimo veiksnių).
Šaltinis: kviečių sėlenos (stiklinėje – 25 g ląstelienos), cinamonas ir kakavos milteliai (1 šaukšte – 4,2 ir 1,7 g).
Kalis
Dienos norma: 2500 mg
Normalizuoja vandens ir druskų apykaitą, kraujospūdį. Saugo nuo kojų tinimo, šalina sunkumo pojūtį kojose.
Šaltinis: džiovinti abrikosai (100 g – 1880 mg kalio), razinos (100 g – 1020 mg), avokadai (100 g – 450 mg).