Mitybos specialistai teigia: nors šie produktai – ne iš mūsų geografinės platumos, kai kurie vitaminų gausa pralenkia vietines gėrybes ir yra ypač vertingi rudenį ir žiemą.
Į Lietuvą egzotiški vaisiai bei uogos dažniausiai patenka iš Pietų Amerikos bei Azijos šalių, pasižyminčių ypatinga saulės gausa bei kaitra. Sveikos mitybos entuziastė, vegetariško bei veganiško restorano „Botanique“ šeimininkė Olga Dzindzeleta tokius produktus dėl jų turimų naudingų medžiagų kiekio vadina „supermaistu“. Moteris paneigia įsitikinimą, jog iš kitų geografinių platumų atgabenta egzotika nėra tinkama – priešingai: jei negalime fiziškai būti saulės bei šilumos nutviekstose vietovėse, vitaminų galime pasisemti būtent per maistą.
„Šiais laikais dauguma iš tolimų kraštų atkeliavusių vaisių tiek parduotuvėse, tiek ant mūsų stalų jau nebeatrodo ypač egzotiškai. Tikriausiai daugelio racione šių vaisių kiekis yra panašus kaip ir vietinių. Ir tai – natūralu, juk mūsiškė vasara – ne tokia ilga, kaip norėtųsi, o iš šiltų kraštų atgabentų vaisių dėka net ir šaltuoju metų laiku turime galimybę patenkinti organizmui būtinų vitaminų bei mikroelementų poreikį, taip pat – gauti emocinį pasitenkinimą“, – kalbėjo O. Dzindzeleta.
Pasak mitybos specialistės, atšalus orams mitybos racioną reikėtų papildyti džiovintais vaisiais.
„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad džiovintuose vaisiuose biologiškai aktyvių medžiagų koncentracija yra net didesnė, nei šviežiuose. Žiemą labai sunku rasti tikrai šviežių ir prinokusių vaisių, kurie turėtų daug naudingųjų medžiagų. Todėl vėlyvas ruduo ir žiema – geriausias laikas egzotiniams bei džiovintiems vaisiams“, – neabejojo restorano šeimininkė.
Sveikos mitybos entuziastė atkreipė dėmesį, jog šaltuoju metu riešutai bei sėklos ypač naudingos dėl juose esančių lengvai įsisavinimų baltymų, naudingų riebalų, vitaminų ir mineralų. Be to, tiek riešutai, tiek sėklos turi nepakeičiamų aminorūgščių, reikalingų imuninei sistemai stiprinti bei smegenų veiklai skatinti.
„Rekomenduoju kasdienį racioną papildyti rytiniu kokteiliu iš sezoninių, egzotinių arba džiovintų vaisių, kartu įdedant daigintų arba maltų sėklų“, – patarimu, kaip įtraukti į racioną egzotiką, pasidalijo O. Dzindzeleta.
Tuo tarpu riešutus, džiovintus vaisius ir uogas tiekiančio įmonės „Arimex“ marketingo vadovės Jurgos Sakalauskaitės teigimu, žinant apie egzotinių uogų bei riešutų naudą ir atsižvelgiant į jų savybes bei augantį populiarumą, Lietuvos rinkai stengiamasi pateikti naujovių iš įvairių pasaulio kampelių.
„Pastaraisiais metais labai išaugo goji uogų pardavimai: anksčiau kur kas daugiau jų buvo parduodama Skandinavijoje, o šiandien Pabaltijo šalių skaičiai praktiškai nenusileidžia skandinaviškiems“, – dėmesį atkreipė J. Sakalauskaitė.