Tamarinduose gausu vitamino C, taip pat vitamino E, B, kalcio, geležies, fosforo, kalio, mangano bei maistinių skaidulų. Štai kodėl šis vaisius yra taip vertinamas.
Vienas iš unikalių junginių, kurių galima rasti tamarinduose, vadinamas hidroksicitriku (HCA). HCA yra tiesiogiai susijęs su svorio mažėjimu. Įrodyta, kad šis junginys organizme slopina fermentą, kuris padeda susidaryti riebalams. Tamarindai turi uždegimą slopinančių savybių, tad yra vartojami esant sąnarių skausmui ir uždegimui, artritui, reumatinėms ligoms ir podagrai.
Tinkamas geležies kiekis organizme užtikrina raudonųjų kraujo kūnelių veiklą. Tamarindai yra puikus geležies šaltinis, o vienas patiekalas gali patenkinti daugiau nei 10 proc. geležies dienos poreikio. Tamarindai yra svarbus antioksidantų šaltinis, padedantis kovoti su vėžiu, mažinantis laisvųjų radikalų, kurie sukelia vėžį, kiekį organizme. Tamarindai atlieka labai svarbų vaidmenį kontroliuojant cholesterolio kiekį ir palaiko gerą širdies sveikatą.
Tamarinduose esantis vitaminas B padeda reguliuoti hormonų gamybą, todėl gali sumažinti stresą, padeda atsipalaiduoti.