Kai kurios tofu rūšys turi net 2 kartus daugiau kalcio negu karvės pienas, todėl tai veiksmingas maisto produktas osteoporozės profilaktikai.
Soja (o būtent iš jos gaminamas tofu) – vienas maistingiausių baltyminių produktų. Ji nekaloringa (100 g – vos 73 kcal), sudėtyje beveik nėra riebalų ir angliavandenių.
Pagal baltymų kiekį soja lenkia žuvį, kiaušinius ir jautieną. Būtent todėl sojų varškė – puikus maistas vegetarams bei sveikos mitybos paisantiems žmonėms. Beje, jeigu gyvuliniai riebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje, augaliniai jį reguliuoja (gali mažinti iki 30 proc.). Taigi tofu rekomenduojama vartoti širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Be to, sojų baltymai 90 proc. tirpūs vandenyje, o tai reiškia, kad organizmas juos lengvai pasisavina.
Patiekalai iš tofu – tikras išsigelbėjimas virškinimo problemų turintiems žmonėms, taip pat nemenka pagalba raumenų masę auginantiems sportininkams.
Kinų medicina teigia, kad sojų varškė padeda tirpinti tulžies akmenis, gerina inkstų darbą, yra geležies, kalcio ir ląstelienos šaltinis, taip pat iš organizmo šalina dioksinus. Japonijoje tofu – privalomas maistas vaikų darželių meniu.
„Bonusas“ moterims: sojų varškėje yra fitoestrogeno, pasižyminčio panašiu poveikiu kaip ir moteriškasis lytinis hormonas estrogenas. Klimakso periodu, fitoestrogenai padeda atstatyti hormonų balansą, reguliuoja cholesterolio kiekį, stabdo odos senėjimą, saugodami ją nuo vandens netekimo. Tiesa, kai kurie mokslininkai teigia, kad per dideli kiekiai fitoestrogenų gali pakenkti. Išvada viena: neverta kasdien kimšti tofu – kaip ir visur svarbu saikas.
Tofu tai puikus kalcio šaltinis, o kai kurios tofu rūšys turi net 2 kartus daugiau kalcio negu karvės pienas, todėl tai veiksmingas maisto produktas osteoporozės profilaktikai. Korėjoje, tofu yra nėščių moterų dietos pagrindas – sojų varškėje esančios maistinės medžiagos apsaugo moterų dantis nėštumo ir žindimo laikotarpiu.
Dažniausiai tofu parduodamas pasterizuotas. Kol pakuotė neatidaryta, tofu nebūtina laikyti šaltai. Jeigu tofu nepasterizuotas – tuomet jau jo vieta tik šaldytuve. Taip pat sojų varškę galima užšaldyti, tuomet ji tinkama vartoti 5 mėn. Atšildytas tofu pakeičia konsistenciją ir skonį: jis tampa standesnis, o skonis primena mėsą.
Tofu galima virti, troškinti, kepti, marinuoti, net rūkyti.
Pas mus sojų varškės sūrio galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. 200 g kaina - apie 10 Lt.
Verta žinoti
Tofu galima pasigaminti namuose
Reikės: 1 stiklinės šalto vandens, 1 stiklinės sojų miltų arba per naktį mirkytų ir stambiai sumaltų sojų pupelių, 2 stiklinių verdančio vandens, 6 šaukštų citrinų sulčių.
Nedideliame inde sumaišykite šaltą vandenį ir miltų, kad gautųsi vientisa masė, po to suplikite verdantį vandenį, dar kartą išmaišykite. 15 min. virkite ant silpnos ugnies. Po to supilkite citrinų sultis, nukelkite indą nuo ugnies. Kai masė nusės ant dugno, perkoškite per marlę. Gausis maždaug stiklinė tofu. Laikyti jį reikia šaldytuve hermetiškoje pakuotėje, užpylus vandeniu.
Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!