O kur dar riebus maistas, nereguliari mityba, persivalgymas, alkoholis. Visa tai - dažno iš mūsų kasdieniai palydovai ir riziką susirgti kepenų ligomis didinantys veiksniai.
Kepenų priešai - ir ore, ir maiste
Kepenys atlieka daugiau kaip 500 įvairių funkcijų. Tai stambiausia liauka, kuri dalyvauja virškinant tai, ką suvalgome ar išgeriame. Kepenys gerai veiks, kai gerai funkcionuos skrandis, kasa, žarnynas, inkstai, širdis, plaučiai, blužnis, endokrininės liaukos ir kt. Ir atvirkščiai. Visi šie organai glaudžiai susiję ir priklauso vienas nuo kito: sutrikus vienam, sunegaluoja ir kiti.
Kepenys yra ir svarbiausias medikamentų metabolizme dalyvaujantis organas. Todėl vartojami vaistai (paracetamolis, antibiotikai, citostatikai, kontraceptikai, kt.) gali sukelti įvairių kepenų funkcijos sutrikimų - kepenų nepakankamumą, ūminį ir lėtinį hepatitą, cholestazinį sindromą, o piktnaudžiavimas alkoholiu - toksinį hepatitą. Taigi žalojančios kepenis medžiagos patenka ir su maistu, ir per užterštą orą, piktnaudžiaujant alkoholiu. Kepenų ligas gali sukelti ir įvairios infekcijos.
Taigi labiausiai kepenims kenkia netaisyklingas gyvenimo būdas. Taisykime jį. Kas dar gali pagelbėti? Kokios natūralios priemonės gali padėti nesusirgti kepenų ligomis arba palengvinti simptomus, jeigu liga jau tūno mūsų organizme?
Svarbiausios žolelės kepenims
Tikrasis margainis žinomas nuo Hipokrato laikų. Šis augalas stiprina kepenis ir rekomenduojamas žmonėms, kurie riebiai valgo, vartoja daug alkoholio, vaistų, rūkaliams. Taip pat esant lėtiniam kepenų uždegimui, sukeltam virusinių infekcijų.
Paprastoji kraujažolė plačiai paplitusi mūsų šalyje. Kraujažolė renkama vos pradėjus žydėti. Pjaunamos 15 cm stiebų viršūnės. Ji vertinga dėl eterinių aliejų, taninų, vitaminų C, K, kartumynų, flavonoidų (rutinas, luteolino ir t.t.), saponinų, makro- ir mikromineralų ir kt. Augale esančios medžiagos suteikia uždegimą slopinančias ir antimikrobines savybes, skatina žaizdų gijimą. Tai apetitą gerinantis, tulžies išsiskyrimą skatinantis augalas.
Kepenims tinka gerai žinoma plačiai paplitusi ir įkyri piktžolė - paprastoji kiaulpienė. Sveika visos augalo dalys, tačiau pirmiausia pradėtos vartoti šaknys, kurios kasamos vėlai rudenį, vystant lapams, arba pavasarį. Lapai renkami birželį -rugpjūtį, žiedai prieš žydėjimą - balandį - gegužę.
Visas augalo dalis galima vartoti žalias arba džiovintas. Beje, džiovintas ir paskrudintas kiaulpienės šaknis galima naudoti kaip kavos pakaitalą. Iš kiaulpienių žiedų gaminamas kiaulpienių medus, o jaunais lapais gardinamos salotos.
Visose kiaulpienės dalyse yra karčių pieniškų sulčių. Kiaulpienės preparatai pagreitina tulžies išsiskyrimą, suaktyvina kepenų ir kasos fermentų veiklą, gerina apetitą. Taip pat apetitą ir virškinimą gerina, skrandžio ir tulžies veiklą stimuliuoja ir blakinių kalendros sėklos.
Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!