Daugelis žmonių klausia, kaip sustiprinti organizmą ir jį aprūpinti naudingosiomis medžiagomis. Daigai yra pigus ir skanus būdas paversti bet kokį patiekalą maistingu ir skaniu. Mano mėgstamiausi daigai – saulėgrąžų, pupelių ir žirnių.

Pavyzdžiui, saulėgrąžų daigai – vieni vertingiausių žemėje. Juose galime aptikti net 30 proc. baltymų, taip pat daug A, C, K, B grupės vitaminų. Teigiama, kad juose yra dukart daugiau baltymų nei pačios geriausios kokybės špinatuose. Taigi, jeigu žvelgtume į saulėgrąžų daigus kaip į salotas, jie yra kur kas vertingesni už lapinius kopūstus ir špinatus. Aišku, kad gautumėte visą šią naudą, privalote kiekvieną dieną įtraukti daigus į meniu.

Kaip daiginti

Dažniausiai žmonės renkasi saulėgrąžų daigus. Norint juos daiginti, iš pradžių reikėtų įsigyti saulėgrąžų su lukštais. Jos turėtų būti termiškai neapdorotos – nekepintos, nesūdytos. Tuomet iš vakaro užmerkite jas 3 litrų stiklainyje, o ryte vandenį nupilkite. Skalauti saulėgrąžas reikėtų ryte ir vakare. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, perkelkite saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų būti iki centimetro.

Supilkite išdygusias saulėgrąžas į padėklą ir palaistykite. Vėliau saulėgrąžas reikėtų užspausti kitu padėklu ir prislėgti sunkiu daiktu. Taip užspaustas ir laistant kiekvieną dieną saulėgrąžas būtina laikyti maždaug keturias dienas. Paskui padėklą su sudygusiomis saulėgrąžomis perkelkite ant palangės ir auginkite. Maždaug 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigais.

Naudingiausi 7-11 dienomis

Daigus reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo, nes paskui augalas atsiskiria nuo sėklos ir praranda maistines savybes. Kol jis mažas ir neturi antro vainikėlio, augalas maitinasi ir iš sėklos, ir iš žemės. Maždaug 7–11 auginimo dieną jis yra pats maistingiausias. Užsiauginti daigų yra visiškai nesudėtinga, tačiau, norint gero rezultato, teks įdėti pastangų. Tokiu pačiu būdu galite sudaiginti žirnius, pupeles, grikius.

Įdomu:

Daigai yra vertingas ir sveikas maisto produktas, kurį atrado... kinai. Prieš 5 000 metų kinų jūreiviai, ieškodami naujų žemių, plaukė Jangdzės upe aukštyn. Po didelės audros pristigę maisto, jie ėmė maitintis išlikusiomis pupelėmis, kurios nuo drėgmės buvo pradėjusios dygti.

Jūreiviai pastebėjo, kad sudygusios pupelės ne tik skanios, bet ir suteikia jūreiviams jėgų. Taip buvo atrastas naujas ir sveikas maisto produktas – daigai. Nuo tada pradėta daiginti ne tik pupeles, bet ir kitas ankštines, grūdines bei aliejines kultūras. Tokiu būdu buvo praturtinta žmonių mityba.