„Liaudies medicinoje buvo naudojami šermukšnio žievė, lapai, žiedai bei vaisiai. Lapų bei žievės nuoviru žmonės plovė žaizdas, laisvino vidurius, vaisių arbatą gėrė esant prastam virškinimui, kai trūko vitaminų", – teigia žinoma žolininkė Janina.
Pasak jos, jauno šermukšnio lapuose, žieduose bei žievėje yra nemažai fitoncidinių medžiagų, dėl to šių augalo dalių preparatai tinka žaizdoms, akims praplauti ar gerklei praskalauti.
Šermukšnių žieduose esantys salicilo junginiai skatina prakaitavimą bei malšina sąnarių skausmus.
Ypač vertingos uogos
„Šio medžio uogose yra išties nemažai vitaminų, dėl to jas galima naudoti hipovitaminozei gydyti. Patartina šermukšnių vaisius maišyti su erškėčio vaisiais, ir iš šio mišinio ruošti arbatą.
Šviežiuose vaisiuose esančios medžiagos staigiai laisvina vidurius, tačiau termiškai apdorotos arba paveiktos šalnų šią savybę praranda", – pasakojo žolininkė.
Jos teigimu, šermukšnio vaisių nuoviras skatina šlapimo išsiskyrimą, stabdo kraujavimą, padeda esant šlapimo sistemos organų, tulžies pūslės uždegimams.
Šermukšnio vaisiuose kaupiasi pektinai, kurie neleidžia žarnyne kauptis dujoms, taip pat suriša į organizmą patekusias nuodingąsias medžiagas ir neleidžia joms patekt į kraują.
Švieži ar džiovinti vaisiai kramtomi sergant parodontoze (sukramtytus išspjauti, nepadauginti).
„Šermukšnio sėklose yra ciano rūgšties, kuri labai mažais kiekiais gerina virškinimą, gydo onkologinius susirgimus, teigiamai veikia kvėpavimo sistemą. Didesni šios medžiagos kiekiai labai kenkia žmogaus organizmui", – pabrėžė žolininkė.
Anot žolininkės, priklausomai nuo to, kokiam tikslui bus naudojamos, uogos renkamos žalios arba prinokusios.
Prinokusios uogos, atskirtos nuo kotelių, pirmiausia gali būti pavytintos ir vėliau džiovinamos ne itin aukštoje temperatūroje.
Tikėjo magiškomis galiomis
Pasak žolininkės, tinkamai surinktos ir išdžiovintos šermukšnių uogos yra tamsiai raudonos arba oranžinės, labai raukšlėtos, jas suspaudus, pirštai neturi išsitepti. Yra silpno savito kvapo, karčiai rūgštaus skonio. Taip laikymui paruoštos uogos tinka naudoti dvejus metus.
Džiovinti, skrudinti šermukšnių vaisiai naudojami kaip arbatos pakaitalas. Iš prinokusių vaisių išspaustų sulčių gaminamas vynas, trauktinės, nealkoholiniai gėrimai, gali būti verdama uogienė ar marmeladas.
Labai naudinga gerti šermukšnių ir juodųjų serbentų lapų gėrimą, kuris turi antimikrobinių savybių", – pastebėjo žolininkė.
Anot jos, lietuviai nuo seno šermukšnį laikė magiškų galių turinčiu medžiu, saugančiu nuo nelaimių. Iš šermukšnių pagaminti drožiniai, lazdos buvo laikomos namuose, tvartuose, jų šakomis apkaišomi vartai ir durys.