Veikiausiai taip ir nutiko su prancūze Jeanne Louise Calment, kuri pragyveno 122 metus ir 164 dienas ir pasiekė pasaulinį rekordą, informuoja wiolife.ru.

Tai istorija apie nepaprastą moterį, kurios gyvenimą stebėjo ne tik Prancūzija, bet ir visas pasaulis.

Keli faktai iš J. Calment gyvenimo.

Ji – prancūzė, gimė Arlyje, aristokratų šeimoje. Kai Jeanne buvo 8-eri, Edisonas tik sugalvojo elektros lemputę. Kai jai buvo 14 m., pastatė Eifelio bokštą. Būdama 21-erių ji ištekėjo už tolimo giminaičio.

Sunku patikėti, bet jaunystėje J. Calment susitikinėjo su Van Goghu. „Jis buvo nešvarus, neskoningai apsirengęs ir paniuręs“, – pasakojo ji viename interviu, minint 100-ąsias dailininko gimimo metines.

Dauguma žmonių nesulaukia nė 85 metų, o Jeanne Calment ne tik sulaukė, bet būdama tokio amžiaus pradėjo fechtuotis. Nustebote? Būdama 100 metų ši močiutė važinėjo dviračiu. 115-os metų ji gavo vaidmenį filme, 121-erių vaidino miuzikle „Planetos šeimininkė“.

„Turiu tik vieną raukšlę, ant jos sėdžiu“, – kartą pasakė planetos prosenelė. Beje, ji tik sulaukusi 117-oe metė rūkyti. Ir ne todėl, kad prastai jautėsi. Tiesiog netekus regėjimo jai pabodo kas kartą prašyti pridegti.

Giminaičiai pasakoja, kad ji iki paskutinių dienų mėgo prieskonius ir aštrius patiekalus. „Aš įsimylėjusi vyną“, – mėgo kartoti J. Calment.

Likimo ironija, kad ji pergyveno visus savo vaikus ir netgi anūkus, todėl paveldėtojų neliko. Būdama 90 metų ji sudarė sutartį su 47 m. teisininku Raffi – jis turėjo paveldėti jos namą už tai, kad kas mėnesį mokės jai rentą iki mirties. Pagal skaičiavimus, namo vertė prilygo sumai, kurią advokatas turėjo išmokėti per 10 metų. Tačiau ir čia likimas nusišypsojo J. Calment – Raffi ne tik mokėjo jai 30 metų, bet ir pasimirė anksčiau senutės, būdamas 77 metų. Tai dar ne viskas – toliau pinigus mokėjo velionio našlė.

J. Calment pergyveno 17 savo šalies prezidentų. Kai jos paklausė, kur jos ilgaamžiškumo paslaptis, jis pagalvojusi atsakė: „Tikriausiai todėl, kad niekada nedirbau.“ Paskutiniuosius septynerius gyvenimo metus ji sunkiai vaikščiojo (dėl klubo traumos), tačiau išsaugojo šviesų protą ir atmintį iki pat gyvenimo pabaigos. Viename interviu žurnalistas pasakė: „Susitiksime, gal net kitais metais.“ O ji atsakė: „Kodėl ne? Ne taip jau prastai atrodote.“

Iki paskutinio atodūsio ši aštrialiežuvė senutė išliko stiliaus ikona: balta palaidinė, juodos kelnės, ant kaklo – visada perlai. „Man atrodo, kad mirsiu iš juoko“, – ne kartą sakė ji. Kai J. Calment paliko šį pasaulį 123-iaisiais gyvenimo metais, tikriausiai juokėsi ne tik ji pati, bet ir likimas. Ši moteris niekada neliūdėjo, kasdien mesdavo iššūkį likimui. O likimas mėgsta drąsius, todėl ir palaikė J. Calment.

Kai kurie J. Calment posakiai:

Jaunystė – sielos, o ne kūno būsena. Todėl esu jauna mergina, tik pastaruosius 70 metų prastai atrodau.

Turiu tik vieną raukšlę, šiuo metu ant jos sėdžiu.

Visi naujagimiai nuostabūs.

Dievas mane pamiršo.

Visada šypsokitės. Tuo paaiškinu savo ilgaamžiškumą.

Jei negalite nieko padaryti, nesijaudinkite dėl to.

Turiu didžiulį norą gyventi ir puikų apetitą, ypač saldumynams.

Niekada nedažau blakstienų tušu, nes dažnai juokiuosi iki ašarų.

Prastai matau, prastai girdžiu ir prastai jaučiuosi, bet visa tai – niekai.

Turiu geležines kojas, bet jei atvirai, jos ėmė rūdyti.

Patirdavau malonumą kiekviena proga, laikiausi moralės principų, neturiu ko gailėtis. Man pasisekė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)