Pasilenkite – pažiūrėkite į savo džinsus. Matote? Palei juosmenį, kišenių kampučiuose? Šie metaliniai niekučiai nėra papuošimas – anaiptol. Jie ant kelnių atsirado tam, kad atliktų labai svarbią misiją.

Originaliame džinsų dizaine kniedės buvo naudojamos sutvirtinti drabužį tose vietose, kur audinys patiria didžiausią tempimo jėgą, taigi kur yra didžiausia plyšimo tikimybė – pavyzdžiui, jau minėtų kišenių kampučiuose.

Kniedės ir dabar atlieka tą pačią praktinę misiją – jos net išlaikė savo pradinę apvalią formą. Tačiau progreso nesustabdysi: evoliucionavo šios detalės metalas, dizainas. Kiti nuo kaubojų laikų pasikeitę esminiai džinsų elementai buvo dygsniai, prilaikantys kilpas diržui verti, ir užtrauktukai.

O viskas prasidėjo nuo JAV Nevados valstijoje gyvenusio siuvėjo Jacobo Daviso – beje, Latvijos žydo, emigravusio į Ameriką iš Rygos.

1873 metais J. Davisas užpatentavo varinių kniedžių technologiją kartu su pačiu Levi Straussu – savo audinių tiekėju, kaip tik ieškojusiu būdo padaryti džinsą ilgaamžiškesnį ir patvaresnį. Būsimasis džinsų karalius pafinansavo patento įsigijimą, ir taip pateko į istoriją.