Svetainėje ant stalo jau stovi ištisas meduolinis kaimelis iš kelių trobų, o tarp jų važinėja sausainių traukinukai. Tikra kalėdinė pasaka.
Kalėdų pranašas
Asta pirmąjį tortą iškepė būdama vienuolikos metų. Kulinarijos paslapčių išmoko iš savo močiutės, kuri kepdavo gardžius saldumynus. Sukūrusi šeimą, siuvėjos profesiją turinti Asta džiaugiasi galimybe rūpintis šeima, per kiekvienas šventes skaniais kepiniais lepina vyrą ir vaikus.
Kulinarinių idėjų moteris ieško žurnaluose ir knygose.
O meduolių „manija“ prasidėjo tada, kai pirmųjų vestuvių metinių proga vyro padovanotoje receptų knygoje pamatė meduolinį namelį. Pirmasis iškeptas namelis stovėjo, bet buvo kietas kaip akmuo, skonis visai netikęs. O tradiciškai tikras meduolis kuo ilgiau stovi, tuo skanesnis turi būti, nes prisigeria drėgmės, suminkštėja.
Eksperimentuojant ir bandant įvairius receptus, vienoje kulinarijos knygoje, išleistoje tarybiniais metais, atrastas tinkamiausias. Pagal jį iškeptas meduolinis namelis ir po mėnesio yra minkštas ir skanus.
Norint iškepti dailų namelį, pirmiausia reikia paruošti tikslias iškarpas iš popieriaus. Iš tešlos iškočiojamas pusės centimetro storio lakštas, išpjaustomos formos, langų angos, patepama plaktu kiaušinio tryniu, nuo kurio kepinys nusidažo gražia rusva spalva. Iškepus atvėsinama padėjus ant lygaus paviršiaus, kad neišsikraipytų.
Pagrindinės namelio dalys sutvirtinamos mediniais smeigtukais, patepama kiaušinio baltymu ir suklijuojama. Dekoruojama tirštu glajumi iš kiaušinio baltymo, cukraus pudros ir citrinų rūgšties, dailias linijas brėžiant teptuku. Namelio sienas galima papuošti želė saldainiais, aplink pamatus pridėti lazdyno riešutų, o stogą kaip čerpėmis apkloti javainių sausainiais.
Užsiėmimas visai šeimai
Meduolinis namelis pradedamas ragauti nuo stogo jau per Kalėdas. Pirmiausia nurenkami riešutai, paskui saldainiai, galiausiai ateina eilė stogui ir sienoms. Didžiausias ir puošniausias namas paliekamas iki Trijų karalių. Maždaug per mėnesį meduolis subręsta ir atsiskleidžia tikrasis jo skonis.
Į kalėdinių meduolių kepimą įsitraukusi visa Jonaičių šeima – vaikai ir vyras. Kiekvienas pasidaro savo iškarpą, pjausto meduolinę tešlą ir kepa savo meduoliukus. Vaikai iš anksto žino, kam koks meduolis bus skirtas, nes visi artimieji – močiutės, seneliai – apdovanojami žaismingų formų kepiniais. Jais žavisi ir septyni Astos broliai bei jų žmonos: anksčiau tik ragaudavo, o dabar pirmiausia klausia, ką naujo iškepė, fotografuoja.
Astai dar labai patinka keksai, kuriuos ji pradėjo kepti specialiose formose. Pabarstai cukraus pudra – ne tik gardu, bet ir tikra stalo puošmena. Šventėms kepamas ir mielinis pyragas su aguonų įdaru.
Šiuolaikinės komunikacijos formos
Astos ir Aurimo Jonaičių šeima įdomi ne tik meduoliniais nameliais. Internete galima rasti jų šeimos svetainę.
Maisto pramonės technologas Aurimas Jonaitis naršydamas po internetą aptiko užsieniečių asmeninius puslapius ir pats nusprendė virtualioje erdvėje pristatyti savo šeimą. Asta nebuvo tokia ryžtinga ir abejojo, ar jie gali būti kam nors įdomūs? Tačiau šeimai iš Šilutės rajono, kur gyveno ketverius metus, persikėlus gyventi į Garliavą, pas Astos mamą, atitolo nuo draugų, be to, dalis jų emigravo į Airiją ar Norvegiją. Reikėjo rasti naujų būdų bendrauti su bičiuliais.
Pasak Aurimo, svetainės tikslas – trumpas šeimos pristatymas, galimybė pažiūrėti nuotraukas. Juk tai daug lengviau ir paprasčiau, nei siųsti laišką, pilną nuotraukų! Ši svetainė skirta ir tiems, kurie pamiršo lankyti Jonaičių šeimą dėl įvairių priežasčių: emigravo, daug dirba ir t. t.
„O kur dar seniai matyti pažįstami, giminaičiai, su kuriais susitinki tik retkarčiais? Jie gali pamatyti, kaip mums sekasi, užsukę į mūsų svetainę! Juk ne paslaptis, kad internetas tampa pagrindiniu bendravimo būdu. Kai manęs bendradarbiai klausia, kiek turiu vaikų, kaip jie atrodo, ką veikia žmona ir t. t., užtenka pasakyti svetainės adresą. Nemanykite, kad droviuosi šnekėti apie šeimą, nes kitaip šios svetainės nebūtų, bet kartais neturiu laiko visko pasakoti, o skaitant ir žiūrint nuotraukas patiriami visai kiti įspūdžiai“, – sako Aurimas.
Šeimos svetainėje ne tik nuotraukos, bet ir išsamus Jonaičių giminės medis. Būtent jis sulaukė didžiausio svetainės lankytojų įvertinimo: „Galvą lenkiu prieš tą, kuris surinko ir išlaikė nepaprastai vertingas, tiesiog unikalias žinias apie protėvius!“ O dar vienas svetainės lankytojas savo atsiliepimuose siūlo nominuoti Jonaičių šeimą už prisistatymą virtualioje erdvėje. Nors darnių ir gražių šeimų Lietuvoje netrūksta, ne visiems užtenka ryžto ir noro būti atviriems, dalintis su nepažįstamais žmonėmis tokiais, rodos, paprastais dalykais. Tačiau iš kasdienybės smulkmenų ir susideda gyvenimo prasmė.
Šeimininkės meduolių ir kekso receptus rasite ČIA.