Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Klausimo autorės aprašomas jausmas greičiausiai pažįstamas ne vienai moteriai ar merginai, išgyvenusiai laikotarpį iki santuokos. Galima stebėti gana keistą procesą. Prieš vyrams pasiperšant, daugelis dailiosios lyties atstovių svajoja apie šeimą, trokšta kuo greičiau įsipareigoti ir kurti gyvenimą su konkrečiu mylimuoju. Tačiau vos išgirdusios kalbas apie realią santuoką, pradeda nerimauti ir dvejoti.

Jūsų nerimas yra natūralus. Baimė suklysti kalba apie jūsų rimtą požiūrį į santuoką ir kitą žmogų. Daugelis autorių, tyrinėjančių santykius tarp vyrų ir moterų, teigia, jog iki vestuvių į mylimąjį ir tarp jūsų esančius santykius reikia žiūrėti kuo plačiau atmerktomis akimis ir atsakyti į kuo daugiau abejonių, suvokiant savo sąmoningą pasirinkimą ir galimas jo pasekmes ne tik jums, bet ir būsimiems jūsų vaikams.

Vis dėl to atsakyti, ar tas žmogus jums yra skirtas, niekas negali. Na, bent jau aš negaliu...

Pasakojimas apie dvi obuolio puseles kiek painioja mūsų supratimą apie žmonių santykius. Prieš ryžtantis tuoktis, kur kas svarbiau atsakyti į kitus klausimus, nei į tai, ar šis žmogus yra jums siųstas. Galvojimas, kad kažkas mums paskiria žmogų, o mums belieka atpažinti, kurį, apsaugo nuo atsakomybės.

Būnant su išrinktuoju, jūs tikrai sutiksite kur kas mielesnių, protingesnių ir iš pirmo žvilgsnio jums labiau tinkančių vyrų. Tad tie esminiai klausimai skambėtų maždaug taip: Ar aš noriu kurti šeimą su šiuo žmogumi? Ar renkuosi jį su visomis jo dovanomis ir silpnybėmis? Ar esu pasiryžusi sunkiai dirbti, kad mūsų santuoka išliktų? Ar trokštu dovanoti jam savo gyvenimą? Ar suprantu, kad ryšys su šiuo žmogumi iš manęs pareikalaus tam tikrų pokyčių?

Santuoka pati savaime nebūna pavykusi arba nepavykusi. Du žmonės ją sukuria arba sugriauna. Dėl to labai svarbu atrasti savo vietą santykiuose ir mąstyti apie savo pasiryžimus bei norus.

Suvokimas, kad viskas yra judviejų rankose, iš pirmo žvilgsnio gali kiek slėgti. Tačiau nepamirškite, jog tai, kas priklauso nuo jūsų, jūs pati galite ne tik sugadinti, bet ir ištaisyti, auginti, gražinti. Supratimas, kad laiminga šeima nėra nulemta žvaigždžių ar kitų mistinių jėgų, skatina patį pasiraitoti rankoves ir ją kurti.

Minėjote, kad kartu su mylimuoju gyvenate jau dvejus metus. Vadinasi, daugiau mažiau žinote, kokie konkretūs dalykai slypi po baime įsipareigoti. Kokios draugo savybės ar elgesys jus gąsdina? Kokie jūsų santykių ypatumai stabdo daryti lemtiną žingsnį ir skatina abejoti dėl būsimo džiaugsmo kartu? Galbūt nerimą kelia patys pokyčiai jūsų gyvenime?

Kiekvienos poros stiprybė yra jos bendravimas. To būtina mokytis dar prieš vestuves. Dėl to verta kalbėtis apie savo nerimą su artimu žmogumi. Gali būti, kad jis sumažins kai kurias jūsų baimes. Jei gąsdina galimi pasikeitimai ar svajonių neišsipildymas, galite kartu pasvajoti ir sukurti savo santuokinio gyvenimo viziją kokiems penkeriems metams (vaikai, gyvenamoji vieta, laikas dviese, pareigos ir panašiai). Tai leis aptarti ir suderinti šeimos įsivaizdavimą. Visas šis surašytas gėris ant popieriaus santuokoje galės būti priminimas, apie ką svajojote iki jos.

Tad gražaus ir vaisingo jums dvejonių laiko. Pasitelkite į jį žmogų, kuris jus myli, ir šalia kurio jaučiatės saugi.

Vaida

Klauskite psichologės Vaidos: psichologui@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)