Kovai su amarais dažniausiai naudojamas purškimas įvairiais tirpalais ir nuovirais. Svarbu laikytis tinkamo gydymo laiko:
medžiai ir vaismedžiai apdorojami pumpurų brinkimo metu, iš karto po žydėjimo ir ne vėliau kaip likus 14-40 dienų iki derliaus nuėmimo;
uogakrūmiai turėtų būti apdorojami prieš žydėjimą ir po derliaus nuėmimo;
daržoves paskutinį kartą galima apdoroti ne vėliau kaip likus mėnesiui iki derliaus nuėmimo.
![DELFI PLIUS - 15607](https://api.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/024b5340-7e39-11ed-b757-7dece7cc14cd.jpg?noup&w=400&fx=0.5&fy=0.25)
Veiksmingiausi amarų kontrolės metodai
Muilo pagrindu. 100 g ūkinio muilo arba 300 g degutinio muilo reikia ištirpinti 10 litrų karšto vandens.
Česnakų pagrindu. 15 česnako skiltelių ir 100 g česnako miltelių užpilti 10 litrų karšto vandens ir kelias dienas palaikyti.
Amoniako pagrindu. 50 ml amoniako spirito ištirpinti 10 litrų vandens ir išmaišyti.
Raudonųjų maltų pipirų pagrindu. 50 g maltų raudonųjų pipirų užpilti 1 litru vandens ir palaikyti apie dvi valandas. Gautas tirpalas praskiedžiamas 10 litrų vandeniu.
![DELFI PLIUS - 15606](https://api.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/024008a0-7e39-11ed-8212-bd59eb578ccb.jpg?noup&w=400&fx=0.5&fy=0.25)
Svogūnų pagrindu. Kelios nedidelės susmulkintų svogūnų galvutės ir svogūnų lukštai užpilami 1 litru vandens ir palaikomi penkias valandas. Perkošiama ir įpilama tiek vandens, kad susidarytų 1 litras.
Pušies spyglių pagrindu. 1 kg pušų spyglių užpilkite 4 litrais vandens ir palaikykite septynias dienas, maišydami kartą per dieną. Tirpalas skiedžiamas vandeniu santykiu 1:1.
Citrusinių vaisių žievės pagrindu. 100 g sausų žievelių užpilama 1 litru šilto vandens ir tirpalas palaikomas tris dienas.