Svetainės novate.ru straipsnyje aptartos įvairios detalės, kurias dažnai regime savo buityje, bet dažniausiai neturime supratimo, kam jos yra skirtos.

1. Kilpos ant militaristinio stiliaus batų aulų

Auliniai batai

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šios kilpos yra tiesiog dekoratyvinė stiliaus detalė, reiškianti tam tikrą prekės ženklą. Tačiau nepamirškime, kad šie madingi batų modeliai yra kilę iš kareiviškų batų, kuriuose tokios kilpos atlieka bent keletą funkcijų.

Pirma, prakišus pirštą, už jų galima užtraukti batus ant kojos, kai po ranka nėra batų šaukšto. Antra, šias kilpas galima panaudoti raišteliams, jei ant kojų reikia kažką papildomai užveržti. Trečia, šios kilpos naudojamos batams pakabinti, kad jie galėtų geriau išdžiūti.

2. Diskas gazuoto vandens butelio kamštelyje

Tokį diskelį galima pamatyti po kamšteliu nuo gazuotų gėrimų butelio. Manote, kad jis reikalingas dėl kažkokių produkto normatyvų? Visai ne. Viskas kur kas paprasčiau: be šio diskelio, angliarūgštė tiesiog dingtų iš gėrimo.

3. Anga su dangteliu dulkių siurblio vamzdyje

Dulkių siurblys

Ši anga su slankiojančiu dangteliu skirta ne vien tam, kad sumažintume dulkių siurblio siurbimo galią (ar dažnai mums to reikia, jei naudojame siurblį pagal paskirtį?).

Pagrindinė šios angos paskirtis – greitoji pagalba, kai siurblys įsiurbia tai, ko nereikia, pavyzdžiui, užuolaidas.

Skubiai atvėrę šią angą ir sumažinę siurblio galią, mes galime iš karto ištraukti įsiurbtą daiktą ir apsaugoti siurblio variklį nuo nepageidaujamo perkaitimo.

4. Paslaptingas medvaržtis plastikinių langų uždarymo mechanizme

Plastikiniai langų rėmai turi naudingą mechanizmą, kuris primena išsikišusį medvaržtį. Jo paskirtis – perjungti lango uždarymo režimą, nelygu metų laikas.

Vasaros ir žiemos režimai skiriasi lango prispaudimo jėga. Visus metus naudotis vien tik žieminiu režimu, kai langas prispaudžiamas maksimaliai, neverta, nes nuo jo kur kas greičiau susidėvi stiklo paketų rėmo tarpinės.

5. Iškilūs brūkšneliai ant dviejų kompiuterio klaviatūros klavišų

Klaviatūra

Ant kompiuterio klaviatūros klavišų, pažymėtų lotyniškomis raidėmis F ir J, galima pamatyti iškilius brūkšnelius. Tai specialios žymos tiems, kurie spausdina akluoju metodu.

Akląjį spausdinimą dažniausiai naudoja profesionalios sekretorės ir aklieji. Uždėjęs tam tikrus pirštus ant šių klavišų su brūkšneliais, žmogus lengviau susiorientuoja ir teisingai sudeda delnus ant klaviatūros.

6. Reljefinis vatos diskelio paviršius

Vatos diskeliai

Ne visi žino, kodėl vatos diskelis gali turėti skirtingus paviršius. Reljefinė diskelio pusė yra skirta kosmetikos priemonėms užtepti, o lygioji pusė – veidui ir makiažui nuvalyti.

7. Poroloninis mikrofono apvalkalas

Poroloniniai apvalkalai ant kokybiškų mikrofonų užmaunami tikrai ne dėl grožio. Jie slopina oro srautus, kad atviroje vietoje kalbant per mikrofoną, nesigirdėtų pašalinių oro švilpesių.

Įrašinėjant garsą studijose, porolonas padeda prislopinti sprogstamąsias kalbos priebalses.

8. Skylutė ledinuko pagaliuke

Čiulpinukas

Vaikystėje nučiulpus ledinuką, turbūt ne vienam iš mūsų kildavo klausimas: kam reikalinga skylutė pagaliuko viršuje?

Viskas paprasta: gaminant ledinukus, karšta karamelė įteka į plyšiuką, todėl sustingęs ledinukas tvirčiau laikosi ant pagaliuko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)