Yra kelios paslaptys, kurias patartina žinoti visiems sodininkams, rašo 7dach.ru.

1 paslaptis – daug saulės

Avietėms nepatinka pavėsis. Rytinį pavėsį jos ištvers lengvai, bet visą likusią dieną joms būtina saulė.

2 paslaptis – gausiai laistykite

Vien gausiai laistant galima kelis kartus padidinti aviečių derlių. Be abejo, laistykite atsižvelgdami į orą, į žemės drėgnumą. Atsiminkite – žemė po aviečių krūmais jokiu būdu neturi būti perdžiūvusi, antraip derliaus nesitikėkite.

3 paslaptis – tinkamas tręškite

Avietės – neįnoringas augalas, vis tik tinkamai tręšiant derlius bus gausesnis. Jeigu sodinsite aviečių krūmus į žemę, patręštą senu perpuvusiu mėšlu ar kompostu (rekomenduojama norma – 10 kg vienam kvadratiniam metrui), maistingų medžiagų augalams pakaks keleriems metams. Jei aviečių krūmai sodinami į skurdoką žemę, būtinai reikia patręšti krūmus organinėmis ar kompleksinėmis trąšomis:

-vištų mėšlu, perpuvusiu mėšlu (rudenį),
-durpėmis (bet kada),
-pelenais (pavasarį),
-azoto trąšomis (pavasarį),
-kompleksinėmis trąšomis (pavasarį ir vasaros pradžioje).

Trąšų receptai

Kompleksinės mineralinės; į 10 l vandens: amonio salietros – 30 g, kalio druskos – 40 g, superfosfato – 60 g.
Kompleksinės trąšos avietėms; į 3 kg mėšlo įdėkite 6 g kalio + 6 g azoto + 4 g fosforo. 1,5 kg pasigamintų trąšų – vienam kvadratiniam metrui.

Dėmesio – esant trąšų pertekliui ar tręšiant netinkamu laiku, derlius mažėja, o kartais gali nuvysti krūmai.

4 paslaptis – nuskabykite jaunus ūglius

Jaunus ūglius, išaugančius vegetatyviniu laikotarpiu, būtina šalinti. Nereikalingi ūgliai pasisavins iš krūmo pusę maistingų medžiagų, dėl to susilpnės pagrindinės šakos ir bus mažiau uogų.
Nereikalingų ūglių neraukite, nesistenkite iškasti, pakaks atsargiai nupjauti prie šaknų.

5 paslaptis – mulčiuokite

Norint išsaugoti drėgmę, žemę reikia mulčiuoti. Daugelis sodininkų apskritai pataria nekaupti ir nepurenti žemės po aviečių krūmais. Verčiau visą vasarą vis pridėkite mulčo. Tai gali būti šiaudai, durpės, mėšlas, pjuvenos, tinka ir išravėtos piktžolės. Mulčas išsaugos drėgmę, nepažeisite šaknų sistemos.

6 paslaptis – pariškite krūmus

Neprižiūrimi aviečių krūmai sutankėja, apatinė dalis negauna saulės šviesos, taigi ten nebus ir uogų. Dažnai stiebai nulinksta, viršutinės uogos ima siekti žemę, išsitepa, susitrina. Derlius sumažėja, nepatogu nurinkti uogas, o jas skindami laužysite krūmus. Kad taip nenutiktų, vos pasodintus aviečių krūmus pririškite prie grotelių ar virbų – jie gaus maksimaliai saulės šviesos, tad ir uogų užmegs daugiau.

7 paslaptis – apkarpykite krūmus

Visi žino, kad aviečių krūmai sparčiai veši, tankėja. Kad krūmai pernelyg neišsikerotų ir duotų gausų derlių, reikia juos apkarpyti. Aviečių krūmų retinimo, apkarpymo metodų yra įvairių, pasirinkite jums patinkantį.

Avietės

8 paslaptis – saugokite nuo kenkėjų

Ligos ir kenkėjai retai puola aviečių krūmus. Bet jei taip nutiko, venkite chemikalų, geriau pasitelkite liaudiškas priemones ar biologinius preparatus.

Liaudiška priemonė nuo grybelinių ligų:

300 g pelenų ištirpinkite 10 l vandens, palikite pastovėti 4 valandas. Nukoškite, įtarkuokite 40 g ūkinio muilo. Šiuo skysčiu apipurkškite aviečių krūmus nevėjuotu oru.

Priemonės nuo amarų ir kitokių kenkėjų:

1. 100 g garstyčių miltelių išmaišykite 10 l vandens.
2. 150–200 g svogūnų laiškų užpilkite 10 l šilto vandens ir palikite pamirkti 4 paras.

9 paslaptis – nurinkus derlių, praretinkite krūmus

Kai tik nurinksite nuo krūmų visas avietes, šakas, ant kurių augo uogos, nukarpykite, kad jos nemestų šešėlio jauniems ūgliams ir netrukdytų jiems sukaupti jėgų prieš žiemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)