Iš šaknų likučių arba žaliųjų auginių

Judita Jansonė, sodininkystės konsultantė, „Aistringa sodininkė“ tinklaraštininkė, sako, kad daugumą daržovių galima atauginti iš šaknų likučių arba iš žaliųjų auginių.

„Tikriausiai pati populiariausia auginimo ant palangės daržovių rūšis – svogūnai. Jais dar mūsų močiutės apstatydavo palanges. Aš irgi kiekvieną pavasarį pasimerkiu kelis svogūnus, pasižiūriu, kuris jau leidžia lapus, – toks per kelias dienas paprasčiausiame vandenyje stipriai sužaliuoja. Viskas, ko jam reikia, – saulė ir šiek tiek vandens. Svarbiausia dažnai keisti vandenį, ir ne tiek dėl svogūno, kiek dėl savęs, mat priešingu atveju, atsiranda nemalonus kvapas“, – sako J.Jansonė.

Anot jos, svogūno brolis – česnakas – nors ir ne toks populiarus ant mūsų palangių, tokiomis pačiomis sąlygomis taip pat puikiai auga, o maistinėmis ir kvapiosiomis savybėmis nenusileidžia svogūnui!

„Tiek svogūnus, tiek česnakus galima būtų sodinti ir tiesiai į žemę, bet jėgos ir maistinių medžiagų laiškams užtenka iš paties svogūnėlio, o jam sunykus, susitraukus, reikia pakeisti naujais svogūnėliais“, – priduria pašnekovė.

Jeigu norite būti išradingesni, žalumą galite atsiauginti ir iš įvairių salotų bei kopūstų „atliekų“.

„Suvalgę romanines ar kitokias salotas, kininį ar net paprastą kopūstą, imkite stiebkotį ir pamerkite į vandenį. Svarbu – ne aukštyn kojomis, ir pastatykite į kuo šviesesnę vietą. Po kelių dienų ima lysti nauji lapeliai. Dar po kiek laiko pastebėsite ir naujas šakneles. Tada, tikintis ilgesnio efekto, galima kišti augaliuką į žemę, ir po truputį mėgautis šviežiais žalumynais. Tokiu būdu galite atželdinti ir lapinius salierus, ir porus“, – patikina sodininkystės konsultantė.

Ne visų šakniavaisių lapai valgomi, bet...

„Antram gyvenimui galima prikelti ir daugelį šakniavaisių, tik ne visų lapai valgomi. Bet štai burokėliai jau keleri metai sukasi madingiausių augalų „topuose“. Prieš gamindami burokėlį, tą vietą, kur auga lapai, dažniausiai nupjauname ir išmetame. O ją galime pamerkti ir laukti naujų ataugančių lapų! Jie puikiai tiks tiek garnyrams, tiek salotoms, o maistinėmis savybėmis nenusileidžia gumbams“, – sako J.Jansonė.

Jei burokėlių lapus jau ragavome daugelis, kad morkų jie valgomi ir naudingi, dar mažai kas žino. „Ar žinojote, kad kadaise morkos buvo auginamos būtent dėl lapų, ir tik vėliau imtos valgyti šaknys. Taigi, drąsiai merkite morkigalį į vandenį ir laukite lapų. Nors pastarieji savito skonio, tikrai yra valgomi“, – šypsosi pašnekovė.

Auginkite ir prieskonines žoleles


„Prieskoninės žolės reikalingos kiekvienoje virtuvėje, bet parduotuvėje žiemos metu jos brangios. Turint noro, jų galima pasidauginti iš žaliųjų auginių, t. y. nuskinkite stiebelį ir įmerkite į vandenį. Kai stiebelis išleis šaknis, persodinkite jį į žemę – tegu sau kerojasi. Taip galima pasidauginti kalendrų, bazilikų, rozmarinų, mėtų, melisų, petražolių“, – sako J.Jansonė.

Kaip auginti

  • Tokiems augalams svarbiausia yra saulės šviesa. Prieskoninės žolės toleruos ir visišką kaitrą, tačiau lapinėms nereikia tiek daug saulės. Bet jei auginsime ne vasarą, o šaltuoju sezonu, drąsiai galime tai daryti ir ant pietinės palangės. Vasaros metu perkelti jas ant rytinės ar vakarinės palangės.
  • Tokius žalumynus galite auginti ištisus metus, bet jei norite, kad augalas ilgiau „tarnautų“, teks jį pasodinti į žemę. Kita vertus, nereikia tikėtis labai ilgo tokio augaliuko gyvavimo, ypač jei jis turi tik šaknies likutį (morka, burokėlis, poras, ridikas). Tuo tarpu prieskoniai, jei nesuvalgysim augalo viso iš karto, gali žaliuoti nuolatos.
  • Laistykite pagal poreikį. Žinokite, kad prieskoniai ilgiau tveria sausrą, o štai kopūstai, salotos reikalauja daugiau drėgmės. Svarbu ir nesupūdyti, – jei laikote vandenyje, dažnai jį keiskite.
  • Trumpalaikiam auginimui (o atželiantys lapai ir yra tokie), galite vazone kombinuoti augalus kaip tik norite, t. y. darykite kompozicijas nors ir pagal grožį. Svogūnus ir kitus prieskonius galite sustatyti į gražius vazonus, indus, bet nei atželiantys salotų, nei burokėlių lapeliai neatrodo labai įspūdingai.
  • Augalas – gyvas organizmas, tad nors ir koks gyvybingas, jam bus didelis stresas, jei iš karto nupjausite visus lapus. Nebeliks kam maitinti šaknų ir jis gali žūti. Tad geriau skinkite po kelis lapelius.