Pirmiausia reikia nustatyti priežastį, dėl kurios vysta orchidėjų lapai. Pirma priežastis – tai natūralus procesas. Jei vysta tik apatiniai orchidėjų lapai, o visi kiti išlieka žali, stangrūs, neišsausėję, vadinasi, orchidėja tiesiog meta senus lapus, kad ateityje užaugtų nauji. Neskubėkite skinti tų lapų – juose vis dar yra maistingų medžiagų augalui. Kai ateis laikas, lapai patys nukris.

Kas kita, jei vysta visi orchidėjos lapai. Jie išdžiūsta, pagelsta, tampa tarsi tušti iš vidaus, nebe tokie stangrūs kaip anksčiau. Galimos kelios priežastys. Pirma – orchidėjai netinka aplinka, t. y. patalpoje per didelė temperatūra (daugiau nei 25 laipsniai), per sausas oras. Šiuo atveju išneškite augalą į drėgnesnę ir vėsesnę vietą, nuosaikiai laistykite ir reguliariai apipurkškite augalą iš buteliuko su purkštuku.

Jei augalo lapai pageltę, apvytę seniai, veikiausiai ėmė džiūti arba pūti orchidėjos šaknys (jei per daug laistėte). Šiuo atveju reikia išimti orchidėją iš vazonėlio, nuvalyti ir įdėmiai apžiūrėti šaknų sistemą. Jeigu matote, kad dalis šaknų supuvusios ar nudžiūvusios, nupjaukite jas aštriu peiliu, o pjūvio vietas pabarstykite cinamonu.

Svarbus niuansas – jeigu ant šaknies yra bent nedidelis gyvas plotelis, negalima tokios šaknies pjauti, nes ji aprūpina gėlę reikalingomis maistingomis medžiagomis. Šaknų pjovimas – stresas augalui, todėl reikia stengtis išsaugoti šaknis, jeigu ant jų yra bent vienas gyvas plotelis. Po šaknų nupjaustymo persodinkite orchidėją į naują medžio žievę (ar substratą) ir pastatykite vazoną į patalpą, kurioje – 20–25 laipsniai šilumos, kad orchidėja atsigautų po patirto streso ir ramiai augintų šaknis.

Dar viena lapų vytimo priežastis – išsikerojusi šaknų sistema. Orchidėją reikia persodinti kas 2–3 metus. Jei matote, kad šaknys išlindo už vazonėlio ribų, tai ženklas, kad metas augalą persodinti.
Reguliariai apipurškiant iš butelio su purkštuku, pakankamai, bet ne per daug laistant, orchidėja atsigaus ir vėl džiugins puošniais žiedais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)