Įrengti virtuvę sunkiau nei daugelį namų interjero erdvių, todėl vadinamosios salelės virtuvėje dizainas naujakuriams gali tapti galvos skausmu. Daugeliui kyla begalė klausimų.
Bendros formulės, padedančios apsispręsti dėl dydžio, nėra, bet esama kelių taisyklių. Štai keli dizainerių patarimai, išplaukiantys iš šešių klausimų, kuriuos turite užduoti sau:
1. Kam skirta sala virtuvėje?
Prieš nuspręsdami apie lentynėles, nutarkite, kokia bus pagrindinė salos funkcija. Daugumoje jų vienoje pusėje įrengtas darbastalis, o kitoje – valgymui naudojama erdvė. Ką jūs akcentuosite? Rūpės pjaustymas, maisto gaminimas, valymas, valgymas, o gal pramogos? Galbūt visa tai integruosite?
Jei salelėje norėsite maisto ruošai skirtų įrenginių ir kriauklės, prireiks daugiau erdvės. Jei ketina čia valgyti, labiausiai jums rūpėti turėtų patogiai įrengta sėdėjimui skirta vieta.
2. Ko prireiks?
Jei nutarėte, kad čia integruosite virtuvės įrenginius, teks apsvarstyti funkcionalumą ir išdėliojimą. Jei čia bus pagrindinė kriauklė, salelėje reikės įrengti ir indaplovę. Teks nutarti, į kurią pusę nuo kriauklės ji bus. Jei čia ketinate pjaustyti, šiukšlėms, kompostui ir medžiagų perdirbimui skirtos dėžės taip pat turės būti po ranka.
3. Kiek lentynų jums reikia?
Daug kas priklausys nuo virtuvės išplanavimo. Jei virtuvėje apstu erdvės spintelėms, galbūt salos visai nereikės skirti tai pačiai funkcijai. Jei čia ketinate pjaustyti, svarbiausia bus kriauklė, tačiau nederėtų pamiršti apie stalčių įrankiams bei pjaustymo lentoms.
Dažniausiai pakanka dviejų maždaug pusmetrio pločio spintelių – po vieną kiekvienoje pusėje. Svarbu, kad salelė nebūtų pernelyg didelė ir viduryje neatsirastų nenaudojama niša.
4. Koks bus aukštis?
Iškart prie reikalo: nutarkite, kokias kėdes naudosite. Jei norite baro kėdžių, svarbu nutarti, ar jos bus aukštesnės, ar žemesnės. Maždaug 105 cm aukščio baro kėdės su atitinkamo aukščio baru yra universaliausios. Salelė gali susidaryti iš skirtingo aukščio plokštumų, žemesnę skiriant maisto ruošai, o aukštesnę – valgymui. Tarp jų esančioje erdvėje galima įrengti kištukinius lizdus.
5. Kaip integruosite salelę?
Virtuvė tikrai nėra statiška erdvė. Kadangi čia nuolat kunkuliuoja darbas, tenka iki smulkmenų apskaičiuoti išdėstymą. Nepamirškite, kad maisto ruošai skirta vieta derėtų su priešais ją esančiu virtuvės plotu. Ar salelė neišsišoks? Ar ji taps dalimi taip virtuvei svarbaus trikampio tarp kriauklės, viryklės ir šaldytuvo? Ar prireiks dar vieno darbastalio su kriaukle?
6. Ar jums reikia dizainerio?
Tai priklauso nuo aplinkybių. Dažniausiai salelės virtuvėje tampa centrine susibūrimo ir darbo vieta. Todėl svarbu atidžiai apsvarstyti jų paskirtį.