Medinės lopetėlės

Jomis patogu naudotis gaminant maistą, nes jos nebraižo indo paviršiaus. Tačiau jos gana greitai prisitraukia skysčių, riebalų ir deformuojasi.

Jei įrankis pagamintas iš ne itin kokybiškos medienos, tai jau po poros savaičių naudojimo pastebėsite įtrūkimus ir atplaišas, kur patenka riebalai, o iš šių vietų juos pašalinti neįmanoma.

Medinių lopetėlių mėgėjams, ypač, jei jomis naudojasi gana dažnai, rekomenduojama jas keisti kas mėnesį. Tiesa, šiandien dauguma renkasi silikonines lopetėles – ir lengviau jas plauti, ir tarnaus kur kas ilgiau.
Makiažo kempinėlės

Kempinėlės sugeria ne tik kosmetikos produktus, tačiau ir mirusias odos ląsteles, odos riebalus. Tad makiažo kempinėles reikėtų kruopščiai išplauti po kiekvieno naudojimo.
Daugkartinės medvilninės servetėlės makiažui nuvalyti

Ant jos lieka negyvos odos ląstelės ir tai yra puiki terpė veistis bakterijoms. Beje, ir pelėsiams, todėl nelaikykite servetėlės vonioje, kur drėgna, būtinai leiskite jai išdžiūti. Natūralaus audinio makiažo servetėlei skirkite ypatingą dėmesį – ją reikia keisti kas mėnesį. Taip pat ja patariama netrinti aknės paveiktos odos ar tarkime, pažeistos po skutimosi.
Kempinėlės indams plauti
Kempinėlė indams

Viename kempinėlės kvadratiniame centimetre gali būti apie 10 milijonų bakterijų. Mikrobiologai pažymi, kad pagal kaupimosi lygį ir kenksmingų bakterijų vystymosi greitį virtuvės kempinę galima palyginti su unitazu. Skalbti jas mašinoje ar kaitinti mikrobangų krosnelėje, o gal virinti – visiškai nenaudinga. Kaip rodo naujausi tyrimai, šis procesas sunaikina tik mažiausiai kenksmingus mikrobus. Agresyviausios bakterijos iš kempinės, deja, niekur nedingsta.

Tyrimus atlikę vokiečių mokslininkai nustatė, kad tokiose kempinėse veisiasi net 362 skirtingos bakterijų rūšys. Moksliniame leidinyje „Scientific Reports“ buvo paskelbti tyrimų rezultatai: kempinėse aptikta Moraxella osloensis bakterija, kuri sukelia infekcijas silpnesnį imunitetą turintiems žmonėms. Šią ir Acinetobacter bakterijas Pasaulio sveikatos organizacijos priskiria prie pavojingiausių.

Statistiškai ant vienos šluostės aptinkama apie 1 milijonas mikrobų. O juk šluoste valote įvairausius paviršius namuose: stalus, palanges, durų rankenas, jungiklius. Reikia tik įsivaizduoti, kaip jau kurį laiką naudojama šluostė platina mikrobus jūsų namuose.
Vandens filtrai

Jei kasetė nebešvari, vanduo taip pat bus užterštas. Jei jūsų šeimoje – daugiau nei trys žmonės, kasetę reikia keisti kas mėnesį. Antraip vandens filtras gali tapti kenksmingų bakterijų dauginimosi terpe. Kaip dažnai keisti vandens filtrą lemia ir kiti veiksniai: sunaudoto vandens kiekis, filtro prekės ženklas, vandens kietumas.
Dantų šepetėlis
Dantų šepetėlis

Mančesterio universitete Anglijoje atlikto tyrimo duomenimis, dantų šepetėlyje gali būti 10 milijonų ar daugiau bakterijų. Po kiekvieno naudojimo šepetėlį reikia gerai išskalauti ir nusausinti bei laikyti bent trijų metrų atstumu nuo tualeto, rekomenduoja mokslininkai. Be to, kuo labiau nusidėvi šereliai, tuo prasčiau valomi dantys. Na o jei norite tausoti aplinką, pakeiskite plastikinį šepetį bambukiniu – jis suyra vos per šešis mėnesius.
Seni žurnalai, laikraščiai, įvairios pakuotės

Nelaikykite namuose nereikalingos makulatūros. Bent kartą per mėnesį patikrinkite lentynas, ar nėra nereikalingų popierių, kurie renka dulkes ir tikrai neprideda prie grynesnio namų oro. Rūšiuokite – popierių išmeskite į tam skirtus konteinerius ir tokiu būdu dar labiau prisidėsite prie planetos švaros.
Kūdikių čiulptukai

Laikui bėgant ant bet kurio čiulptuko atsiranda įtrūkimų, skylučių, apnašų. Įtrūkimuose ir skylutėse kaupiasi bakterijos, kurios gali tapti įvairių ligų sukėlėjais.

Todėl čiulptukus būtina keisti reguliariai: silikoninius – kas 45 dienas, lateksinius – kas 21-ą. Net ir juos sterilizacuojant čiulptukai pasidengia apnašomis.
Skutimosi peiliukai

Skutimosi priemonbėse kaupiasi plaukeliai, negyvos ląstelės, bakterijos, ir kiaskart naudojantis priemonė bakterijų atsiranda vis daugiau. Geriausia skutimosi peiliukus dezinfekuoti prieš ir po naudojimo ir laikyti sausoje vietoje. Jei naudojate kasdien, po 3–4 savaičių peiliuką būtina pakeisti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją