Beveik kiekvienas savo virtuvėje neabejotinai turi virdulį arba kavos virimo aparatą. Ir jei kada nors virdami arbatą ar kavą atidžiau į juos pažvelgėte, galbūt pastebėjote viduje esančią plėvelę.

Tai yra vandenyje esančių mineralų sankaupos, kurios kaupiasi ant prietaiso sienelių ir dugno, jei reguliariai nenukalkinate virdulio ar kavos virimo aparato.

Tačiau ar tai kenkia jūsų sveikatai ir ar gali turėti įtakos jūsų mėgstamos kavos ar arbatos skoniui? Portalas „Yahoo Life“ pateikė ekspertų nuomonę šiuo klausimu.

Labiausiai paplitęs apnašų tipas yra kalcio karbonatas, paplitęs vietovėse, kuriose yra „kietas vanduo“.

Šios apnašos susidaro kalciui reaguojant su bikarbonatu ir susidarant kalcio karbonatui arba kalkmeniui. Kadangi šis mineralas netirpsta vandenyje, jis nusėda kaip apnašos.

Ekspertai teigia, kad kitos kalkių nuosėdų rūšys yra „bioplėvelė“, kurią sudaro „įvairūs mikrobai, įskaitant bakterijas ir galbūt grybelius bei virusus“.

kavos aparatas

„Buvo atlikti tyrimai, kurių metu buvo nagrinėjama, kur gali egzistuoti šios bioplėvelės, ir nustatyta, kad bioplėvelės yra lašų padėkle, išleidimo angoje, mygtukuose, vandens rezervuaro rankenėlėje ir vandens rezervuaro viduje.

Iš esmės visas kavos aparatas gali būti bakterijų šaltinis“, – pažymi mikrobiologas Jasonas Tetraultas.

Kalbant apie pavojų sveikatai, kavos aparate ar virdulyje esančios kalkės nėra labai kenksmingos – bent jau pačios savaime.

Tačiau, jei laikui bėgant kalkių nuosėdos nekontroliuojamos, jos gali pakenkti pačiam prietaisui, nes užkemša prietaiso vamzdelius ir neleidžia vandeniui sušilti, sako Keithas Warrineris, Gwelfo universiteto Kanadoje maisto mokslo profesorius.

Jis pažymi, kad didžiausias pavojus yra tas, kad dėl tokio užsikimšimo „gali atsirasti vietos, kur kaupiasi pelėsis, kuris gali augti ant kavos likučių“.

Šis pelėsis gali sukelti nemalonų vandens skonį, o rimtesniais atvejais – mikotoksinų – toksinių junginių, kuriuos gamina tam tikri pelėsiniai grybai ir kurie gali užteršti maistą.

Vartojant mikotoksinais užterštą maistą gali pasireikšti tokie simptomai kaip pykinimas ir vėmimas, o ilgalaikis pavojus sveikatai gali būti imuninės sistemos slopinimas, vėžys ir reprodukcinės problemos.

Biofilmas taip pat kelia pavojų sveikatai, nes jame gali būti tokių patogenų kaip E. coli, Pseudomonas coli ir Acinetobacter baumannii.

Tačiau patogenai, kurie liečiasi su vandeniu, kurio temperatūra aukštesnė nei 71 laipsnis Celsijaus, neišgyvena.

Tuo pat metu ekspertai pabrėžia, kad naudotojams labiausiai turėtų rūpėti ne kalkės ar plėvelė. Jie nurodo, kad dažniausiai reikia valyti virdulio rankeną, nes ji nuolat liečiama, bet retai valoma.

Tai ypač svarbu, jei virdulį naudojate kartu su kitais žmonėmis, pavyzdžiui, kolegomis, kurie naudojasi ta pačia virtuvės erdve biure.