Apelsino žievelė – ne tik vitaminų šaltinis, bet ir universalus gaiviklis, valiklis, ja netgi laužą galiam įkurti. Tad suvalgę apelsiną, neskubėkite išmesti žieveles. Suintrigavome?
1. Šaldytuve nebeliks nemalonaus kvapo
Užberkite ant apelsino žievelių druskos ir įdėkite jų į vaisių ir daržovių skyrių. Druska sugers nemalonų kvapą, o žievelėje esantys eteriniai aliejai suteiks malonaus aromato.
2. Medinius baldus nublizginsite be chemijos
Į nedidelį stiklainį iki pusės pridėkite apelsino žievelių, ant viršaus užpilkite acto ir palikite pastovėti 2 savaites. Paskui perpilkite skystį į buteliuką su purkštuvu. Sveikiname – pasigaminote puikią organinę priemonę mediniams baldams blizginti. Beje, baldai ne tik blizgės, bet ir dvelks maloniu citrusiniu aromatu.
3. Nesuraižydami nuvalysite nerūdijančio plieno paviršius
Patrinkite paviršių gabalėliu apelsino žievelės – natūralūs aliejai švelniai nuvalys ir nesuraižys paviršiaus.
4. Atgaivins spintoje esančių drabužių kvapą
Kad ilgai gulėdami spintoje drabužiai neįgautų nemalonaus senstelėjusių daiktų kvapo, tarp drabužių įdėkite apelsino žievelių. O kad jos nepaliktų ant drabužių gelsvų dėmių, įdėkite žieveles į nailonines kojines. Panašiai kaip svogūnus, tik skaniau kvepia.
5. Atgaivinsite plaukų kvapą
Citrusinių vaisių eterinis aliejus tinka praktiškai visiems plaukų tipams, jis minkština kutikulę, šalina nemalonų kvapą (ypač aktualu rūkančioms). Apelsiną su visa žievele įdėkite į virtuvės kombainą, sutrinkite, o gautą masę supilkite į buteliuką su purkštuvu. Prireikus užpurkškite ant viso plaukų ilgio.
6. Pašalinsite nemalonų kvapą iš virtuvės kriauklės
Pora mažų apelsino žievelės gabalėlių įdėkite į ertmę virtuvės kriauklėje – taip pašalinsite nemalonų bakterijų (kurios tarpsta maisto likučiuose) kvapą.
7. Apsisaugosite nuo uodų ir kitų kenkėjų
Apelsino žievelėje yra didelė koncentracija limoneno – lakaus skysčio su aromatu, kuris malonus žmonėms, bet nepakenčiamas uodams. Išdėliokite ant palangės apelsino žievelių, ir neprašytų sparnuotų svečių tikrai sumažės.
8. Įkursite laužą
Niekaip nepavyksta įkurti ugnies? Uždekite apelsino žievelę – joje yra eterinių aliejų, todėl ji degs geriau nei sausos šakelės ir lapai.