Kaip skalbti patalynę

Patalynę vasarą reikia skalbti dažniau nei šaltuoju metų laiku. Joje susikaupia visos dulkės ir bakterijos, kurių miegamajame yra daug. Specialistai rekomenduoja skalbti patalynę kartą per savaitę karštymečiu ir kartą per dvi savaites šaltuoju metų laiku.

Kokioje temperatūroje reikėtų skalbti patalynę? Viskas priklauso nuo audinio, iš kurio ji pagaminta. Paprastai gamintojas visą informaciją apie daiktų priežiūrą nurodo ant pakuotės ir etiketėje. Jei audinys yra medvilninis, tuomet geriau skalbti 60 laipsnių temperatūroje. Jei tai šilkas, flanelė, satinas ar kitų rūšių švelnūs audiniai, geriausia temperatūra bus 40 laipsnių.

Prieš skalbimą patalynę geriau išversti, kad išliktų jos ryškumas. Patalynę reikėtų džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje arba balkone.

Kaip tinkamai skalbti virtuvinius rankšluosčius

Tokius daiktus reikėtų skalbti kuo dažniau, nes jie greitai sugeria purvą, dulkes, riebalus ir įvairias bakterijas. Prieš skalbimą, norint ištraukti įsisenėjusias dėmes, rankšluosčius reikėtų pamirkyti, o tada sudėti į skalbimo mašiną.

Spalvotų tekstilės gaminių nereikėtų skalbti su baltais daiktais, nes jie taps pilki. Norėdami sustiprinti skalbimo poveikį, naudokite balinamąsias priemones ir kondicionierius, kad rankšluosčiai būtų minkšti. Išskalbtus rankšluosčius geriau džiovinti lauke, bet ne tiesioginiuose saulės spinduliuose, kad saulė neišdegintų.

Ar galima rankšluosčius ir patalynę skalbti kartu?

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad rankšluosčius ir patalynę skalbti kartu yra ekonomiškas ir taupus sumanymas, tačiau taip tikrai nėra. Skalbiant virtuvinius rankšluosčius išsiskiria pluoštai, kurie gali pakenkti patalynei ir pakeisti jos spalvą.

Be to, rankšluosčiai kartu su patalyne susikaupia į gumulėlius skalbimo mašinoje ir taip kenkia prietaisui. Dėl to gali susidėvėti guoliai ir būgno velenas.