Gobeleninė veja – tai veja, kurioje nėra žolės, o naudojama daug skirtingų šienavimui atsparių augalų rūšių. Žemaūgių, dažnai žydinčių augalų mozaika yra estetiškai patraukli, kaip rodo ir jos pavadinimas, ir daug įdomesnė nei įprasta žalioji veja. Šis formatas pagrįstas Readingo universitete atliktais tyrimais.

Nors gobeleninės vejos gali atrodyti kaip sudėtingos kompozicijos, jas nesunku susikurti patiems. Tokia veja gali tapti tikra kiemo kraštovaizdžio puošmena, suteikiančia organišką įspūdį, kuris papildo neformalius, pertvarkytus sodus arba maloniai kontrastuoja su šiuolaikiniu kraštovaizdžiu. Ji dažnai naudojama ir paties kraštovaizdžio formavimui, siekiant sukurti natūralistinę ir tvarią veją, atsparesnę kenkėjams, sausrai ir ligoms.

Gobeleninė veja turi daugybę tokių pačių privalumų kaip ir laukinių gėlių pieva. Palyginti su tradicinėmis vejomis, joms reikia mažiau priežiūros, vandens, šienavimo ir trąšų. Tai tvaresnis ir aplinkai naudingesnis sprendimas.

Veja

Paruoškite vietą

Prieš nuspręsdami, ar gobeleninė veja tinka jūsų kiemui, atsižvelkite į tai, kad dauguma gobeleninių vejų netoleruoja intensyvaus pėsčiųjų judėjimo, todėl jos nėra puikus pasirinkimas vaikų ar augintinių žaidimų zonoms.

Prieš sodindami veją, išvalykite esamą žolę ir piktžoles senoviniu būdu – iškasdami.Taip užkertamas kelias bet kokiam jaunų augalų užgožimui ir sumažinama nepageidaujamo augimo tikimybė ateityje. Kitas būdas išnaikinti piktžoles (ir praturtinti dirvožemį) – mulčiuoti plėvele, sluoksniuojant laikraščius ar kartoną su kompostu ar kitomis daug azoto turinčiomis medžiagomis. Šis procesas gali užtrukti iki šešių mėnesių, o geriausiai jis veikia, kai oras šiltas.

Ne mažiau svarbu investuoti į kokybišką dirvožemį. Jis turėtų būti laisvai drenuojamas. Priklausomai nuo to, ką sodinsite, gali prireikti dirvožemį supurenti, papildyti viršutiniu dirvožemio sluoksniu arba naudoti organines medžiagas ar kompostą.

Pasirinkite augalus

Labai svarbu pasirinkti tinkamas rūšis, todėl rekomenduojama rinktis augalus, kuriems reikia nedaug vandens. Naudokite vietines arba mūsų klimato sąlygoms pritaikytas, neinvazines rūšis ir išdėstykite jas grupėmis, kurioms reikia panašaus vandens ir šviesos poreikio. Taip užtikrinsite, kad kiekviena rūšis klestės ir nė viena nedominuos.

Tinkamos augalų rūšys gobeleninėms vejoms dažniausiai atkeliauja iš šiaurės vakarų Europos, bet gali būti ir iš kitų vidutinio klimato regionų:

  • Acaena inermis
  • Achillea millefolium
  • Ajuga reptans
  • Daugiametis varpelis (Bellis perennis)
  • Chamaemelum nobile
  • Glechoma hederacea
  • Leptinella dioica
  • Lobelia pedunculata
  • Lysimachia nummularia
  • Pilosella officinarum
  • Ranunculus repens
  • Trifolium repens
  • Veronica chamaedrys
  • Viola odorata
Veja

Visos pagrindinės gobeleninių vejų rūšys gali daugintis šakniastiebiais, stiebagumbiais, šalutinėmis šaknimis ir kitais būdais. Kitos sudėtinės rūšys yra tos, kurios gali sėkmingai subrandinti sėklas šienaujamoje aplinkoje, pavyzdžiui, daugiametės margainės (Bellis perennis).

Kai kurie iš naudojamų augalų atlieka paprastos žemės dangos (Leptinella sp) ir žiemą visžalių augalų (Ranunculus repens) vaidmenį. Kai kurios rūšys gali būti žolinės ir auginti rudeninius lapus (Argentina anserina); kai kurios augina žiedus ir pratęsia žydėjimo laikotarpį nuo pavasario iki rudens (Veronica chamaedrys, Parochetus communis). Veislės sukuria lapų efektą (Ajuga reptans 'Burgundy Glow') ir leidžia apželdinti veją, kai augalai pridedami ir pašalinami pagal poreikį.

Naudojamos įvairios augalų rūšys, ne mažiau kaip dvylika skirtingų rūšių, bet ne daugiau kaip dvylika, nes aplinkai netinkamos rūšys greitai išnyks. Kai naudojama daugiau rūšių, yra daugiau estetinių pasirinkimų, ilgesnis žydėjimo periodas ir galimybės apdulkinantiems vabzdžiams gauti išteklių, taip pat mažesnė tikimybė, kad vejoje dominuos viena rūšis.

Priežiūra

Gobeleninei vejai sukurti gali prireikti iki metų. Per šį laikotarpį ją reikės reguliariai laistyti, ravėti ir tręšti, kad sėklos galėtų sudygti ir įleisti šaknis. Vėliau priežiūros režimas palengvės: pjauti tokią veją galima vos tris-keturis kartus per metus. Vis dėlto turėsite prižiūrėti, kad vejapjovės peiliai būtų aštrūs, nes priešingu atveju gobeleno veja atrodys nelygi ir netaisyklinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją