Rekomendacijos, kaip laikyti 11 pagrindinių daržovių:
1. Bulvės
Temperatūra: +2–4 laipsniai,
oro drėgnumas: 80–90 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikoma: dėžėse, maišuose, pabertas aruode,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
2. Svogūnai
Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 75–85 proc.,
laikymo būdai: dėžėse, maišuose, supintus į kasas, pabertus,
laikymo laikas: 8–10 mėnesių, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
3. Česnakai
Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 70–75 proc.,
laikymo būdai: dėžėse, maišuose, supintus į kasas, pabertus,
laikymo laikas: 6–10 mėnesių, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
4. Morkos
Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–95 proc.,
laikymo būdai: dėžėse, maišuose, krūvoje, smėlyje, durpėse, pjuvenose ir pan.,
laikymo laikas: 6–12 mėnesių, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
5. Burokėliai
Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–95 proc.,
laikymo būdai: dėžėse, maišuose, krūvoje, smėlyje, pjuvenose, durpėse ir kt.,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
6. Kopūstai
Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–97 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikymo būdai: dėžėse, krūvoje, paskleistus, sukabintus,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
7. Aguročiai
Temperatūra: 0 – +2 laipsniai,
oro drėgnumas: 85–90 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikymo būdai: paskleistus,
laikymo laikas: 4–5 mėnesiai, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.
8. Moliūgai
Temperatūra: +1–14 laipsnių,
oro drėgnumas: 65–70 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikymo būdai: pabertus,
laikymo laikas: 3 – 10 mėnesių, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.
9. Porai
Temperatūra: +1–3 laipsniai,
oro drėgnumas: 80–85 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje, vertikalioje padėtyje,
laikymo būdai: dėžėse, kibiruose,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
10. Salierai
Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–95 proc.,
laikymo būdai: smėlyje, pjuvenose, durpėse ir pan.,
laikymo laikas: 6–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
11. Pasternokai
Temperatūra: 0 – +1 laipsnis,
oro drėgnumas: 90–95 proc.,
laikymo būdai: smėlyje, durpėse, pjuvenose ir pan.,
laikymo laikas: 7–8 mėnesiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir kiekvienos rūšies ypatumų.
Šių 3 rūšių daržovės išbūna kur kas trumpiau, jas galima išlaikyti šviežias kelias savaites:
1. Pomidorai
Temperatūra: +1–2 laipsniai,
oro drėgnumas: 85–90 proc.,
išskirtinės laikymo sąlygos: tamsoje,
laikymo būdai: pabertus, smėlyje, durpėse, pjuvenose ir pan.,
laikymo laikas: 1–1,5 mėnesio, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.
2. Agurkai
Temperatūra: 0 – +2 laipsniai,
oro drėgnumas: 85–90 proc.,
laikymo būdai: dėžėse,
laikymo laikas: 3–4 savaitės, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.
3. Baklažanai
Temperatūra: 0 – +2 laipsniai,
oro drėgnumas: 85–90 proc.,
laikymo būdai: pabertus, dėžėse,
laikymo laikas: 1–2 mėnesiai, priklausomai nuo kiekvienos rūšies ypatumų.