Viskas atrodys daug paprasčiau, jei laikysitės sistemos „FlyLady“. Tai prieš devyniolika metų amerikietės Marlos Cilley išrasta metodika, padedanti efektyviai išspręsti dilemą – tvarkytis ar ilsėtis.

Jei viso pusdienio aukoti namų ruošai nesinori, tereikia skirti tam vos 15 minučių per dieną.

Sistema „FlyLady“: kas tai per metodika ir kokia jos paskirtis

Daugelis moterų mano, kad norint deramai susitvarkyti, reikia ištisą pusdienį plušėti, kol namai suspindės švara ir jaukumu. Tai, esą, būtina daryti kiekvieną savaitgalį, o kartais (tarkim, turint didelę šeimyną) ir dažniau. Bet kas gi nori per išeigines šveisti grindis ir kovoti su dulkėmis?

Tikra tiesa, kad noriai tuo užsiima nebent nepataisomi pedantai. Tačiau tos moterys, kurios užima atsakingas pareigas, tikrai netrokšta vargti dar ir laisvu laiku – jos paprasčiausiai jaučiasi pavargusios. Laimei, yra užtikrintas sprendimas. Tai sistema „FlyLady“, padėsianti palaikyti tvarką buityje.

Kuo gi ji ypatinga? Pirmiausia, matyt, tuo, kad padeda užsitikrinti pakankamą poilsį ir gerą savijautą, bet neužmesti buities darbų.

Pagrindinė sistemos taisyklė skamba maždaug taip: „Dorok dramblį po gabalėlį.“ Kitaip sakant, milžinišką darbą visada reikia stengtis išskirstyti į keletą užduočių, kurias galima atlikti atskirai.

Kalbėdama apie tvarkymąsi, sistemos autorė M. Cilley siūlo sudaryti mėnesio darbų planą, kiekvienai dienai numatant kokią nors (vieną!) konkrečią užduotį. Žinoma, sudarant planą, būtina atsižvelgti į individualius prioritetus ir savo darbo grafiko intensyvumą.

Laikantis sistemos „FlyLady“ tikrai neteks tvarkytis kasdien. Ji nėra pagrįsta nuostata, kad kaskart būtina sutvarkyti visus namus. Tai planas, numatantis atskirų nedidelių zonų priežiūrą.

10 sistemos „FlyLady“ principų

Sistemą „FlyLady“ sudaro 10 konkrečių principų, kurių tikslas – pagerinti moters gyvenimo kokybę. Norint jų laikytis, neprireiks nei papildomų lėšų nei išskirtinių įgūdžių.

Viskas, ką turite padaryti, – tai pažvelgti į savo namus per toliau pateiktų taisyklių prizmę.

1. Veskite kontrolinį žurnalą. Jis padės sudaryti savaitės arba mėnesio tvarkymosi planą. Į jį įrašykite tuos darbus, kuriuos turite atlikti konkrečiomis dienomis arba iki konkretaus termino. Atminkite, jog tai turi būti užduotys, kurioms neteks sugaišti daugiau nei 20 minučių.

2. Švari kriauklė. Kriauklė yra ta vieta, kuri visada turi būti švari, todėl nepatingėkite tuoj po valgio išplauti indus, kad jie nesikauptų, kitaip kurią nors dieną visas 15 minučių turėsite skirti vien stirtoms nešvarių lėkščių.

3. Apavas namuose. Po namus vaikščiokite apsiavusios batus, o ne šlepetes. Tai, aišku, neturėtų būti aukštakulniai, tačiau žinokite, kad būtent apsiavusios batus jausitės labiau pasitemusios ir darbingos.

4. Kasdienė rutina. Tai darbai, kuriuos būtina atlikti kasdien. Jiems galima priskirti kad ir išmėtytų daiktų sudėliojimą į jiems skirtas vietas, taip pat plano sudarymą.

5. Karštieji taškai. Tai tos namų vietos, kurios labai greitai susijaukia. Netvarkos priežastimi gali būti ant kėdžių sukabinti drabužiai, po stalą pasklidę popieriai ir kt. Šiuos netvarkos požymius reikia pašalinti vos tik pastebėjus.

6. Laiko valdymas. Per dieną namų ruošai pasistenkite skirti po 15 minučių. Kad nepersistengtumėte, galite nustatyti žadintuvą.

7. Kapitalinis tvarkymasis. Norint iš esmės susitvarkyti, tereikia kartą per savaitę nuvalyti dulkes ir išsiurbti grindis. Visa kita turėtumėte būti padariusios kitomis savaitės dienomis.

8. Kova su šlamštu. Būtina periodiškai atlikti visų daiktų reviziją ir atsikratyti tais, kuriais nebesinaudojate. Atminkite: kuo mažiau šlamšto, tuo daugiau vietos namuose.

9. Tvarkos stebėsena. Pasistenkite tiek neapsileisti, kad daiktus arba kambarius tektų iš pagrindų švarinti.

10. Nepulkite vykdyti visų „FlyLady“ principų. Pradėti galima kad ir nuo įpročio rūpinti kriauklės švara formavimo. Palaipsniui pereikite ir prie kitų rekomendacijų.

Vadovaudamosi šiais principais ilgainiui pamiršite, ką reiškia tvarkytis iš pagrindų, nors kaip tik šiai veiklai kol kas galbūt skiriate bent pusdienį per savaitgalį.

Įpratusios gyventi pagal sistemą „FlyLady“, nesunkiai įsitikinsite, kad palaikyti tvarką tapo daug paprasčiau ir namų ruoša neatima tiek laiko, kiek anksčiau.

Sistemą „FlyLady“ vertina labai skirtingų šalių moterys. Ne veltui ji gyvuoja jau 19 metų ir tebėra populiari.

Vadovaujantis sistemos principais tvarkymasis jau nebebus pagrindinis savaitgalio darbas. Kasdienių darbų geriau neatidėti ateičiai. Jei šitai sugebėsite, kiekvieną savaitgalį pavyks atsakančiai pailsėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)