Ko gero, ne vienas esame pastebėję, kad toli gražu ne visi sovietinės statybos daugiabučiai turi tiek balkonų butuose, kiek vėlesnės statybos namai. Dažniausiai jų nebūna pirmų „chruščiovkų“ aukštų butuose.

Pirmo aukšto butuose balkonai nebuvo įrengiami dėl kelių priežasčių. Pirmoji (ir, ko gero, pati svarbiausia) – tokių gyvenamųjų namų pirmasis aukštas buvo gana žemai ir balkonas praktiškai būtų gulėjęs ant žemės. Be to, buvo manoma, kad balkonas – pažeidžiamiausia vieta, per kurią į patalpą gali įsmukti vagis.

Antroji priežastis yra tokia, kad balkonas tais laikais buvo vertinamas kaip prieiga prie galimybės pakvėpuoti grynu oru. Kadangi pirmo aukšto gyventojams nereikia ilgai leistis laiptais, užsinorėję pakvėpuoti grynu oru jie gali paprasčiausiai išeiti į lauką. Be to, balkonų pirmame aukšte atsisakymas buvo naudingas ir iš ekonominės pusės – tai leido sutaupyti brangų betoną.

Trečioji priežastis buvo susijusi su gaisrine sauga. Langas buvo laikomas daug geresniu išėjimo variantu gaisro atveju. Manyta, kad balkonai bus papildoma kliūtis evakuojant pirmo aukšto gyventojus. Beje, „chruščiovkų“ gyventojai visuomet galėjo pasistatyti balkoną pirmame aukšte, jei jis jiems buvo reikalingas.

Pasistatyti balkoną ano laikotarpio name galima ir šiais laikais. Tereikia parengti projektą, gauti raštišką kaimynų sutikimą ir visų reikalingų institucijų leidimus. O svarbiausia – reikia turėti nemažai pinigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)