Pavadinimas Akita Inu (Inu japonų kalba reiškia šunį) pradėtas vartoti tik 1931 m. rugsėjo mėnesį, kai šie šunys buvo oficialiai pavadinti gyvuoju paminklu. Iki to laiko jie vadinti Odate šunimis (Odate XIX a. buvo svarbiausias Honshu miestas).

Istorija ir kilmė

Japoniškasis Akita

Nėra žinoma, kada akitos buvo prijaukinti. Šių šunų, kaip ir kitų japoniškų veislių šunų, protėvis yra vidutinio dydžio šuo, kuriam būdinga riesta uodega ir stačios ausys. Apie jo egzistavimą byloja archeologiniai radiniai ir piešiniai ant senovinių indų.

Baltos spalvos šunys minimi japonų literatūroje, pavyzdžiui, VIII a. veikale “Kojiki” (“Senųjų dalykų aprašas”) ir “Nihon Shoki” (“Japonijos Kronikos“). Heian (898-1185 m.) ir Kamakura (1182-1332 m.) laikotarpių iliustracijose galima išvysti šunis stačiomis ausimis, susiraičiusiomis arba į viršų užriestomis uodegomis.

Japoniškasis Akita

Išvaizda

Grynaveislių akitų kailis privalo būti rausvas, baltas arba margas. Juodas snukis, suglebusi oda ir per didelė masė yra laikomi trūkumais ir kryžminimo pasekme.

Amerikietiškasis Akita
Amerikietiškieji Akita

JAV ir kitose Tarptautinei Kinologų Federacijai (FCI) nepriklausančiose šalyse visos spalvos laikomos priimtinomis, o šunys nėra skirstomi į tipus.

FCI (didžiausia tarptautinė organizacija, vienijanti daugumą nacionalinių Europos, Azijos ir Pietų Amerikos šunininkystes draugijų) šia veislę padalino į amerikietiškąsias akitas ir akitas (japoniškąsias akitas).

Japoniškasis Akita

Temperamentas ir charakteris

Akita - šuo ne kiekvienam. Tai labai protingas ir nuobodžiauti nemėgstantis šuo, todėl jam reikia daug dėmesio ir fizinės veiklos. Akitas būtina dresuoti, o tai nėra lengva, nes šie šunys mėgsta dominuoti ir yra užsispyrę. Jie priešinasi grubiai, jėga paremtai dresūrai, tačiau greitai supranta, ko iš jų norima, yra linkę bendradarbiauti. Kad šie šunys daug pasiektų, jiems reikia tvirtos, reguliarios, meile grįstos dresūros.

Japoniškasis Akita

Akitos yra kinkomi į roges, padeda policininkams, yra puikūs silpnaregių ir neprigirdinčių žmonių bičiuliai.

Šie šunys gali atrodyti agresyvūs, nes veržiasi žaisti su mažesniais gyvūnais ir uoliai gina savo teritoriją nuo įsibrovėlių - ir žmonių, ir gyvūnų. Tačiau tai protingiausia sargybinių šunų veislė; jie ne staigiai reaguoja į situaciją, bet pirmiausiai ją įvertina ir tik tada imasi veiksmų. Kitas šių šunų privalumas - akitos nedaug loja, nes tai medžiotojai, kurie puola be įspėjimo. Šie šunys puikiai elgiasi namuose ir yra labai švarūs.

Daugiau apie japoniškąsias Akitas sužinoti bei pamatyti šiuos šunis tikrovėje galėsite birželio 9-12 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyksiančioje VI-ojoje Tarptautinėje bonsai ir suiseki parodoje bei II-ajame Japonijos menų festivalyje. Renginys skirtas diplomatinių ryšių tarp Lietuvos ir Japonijos 20-ies metų jubiliejui paminėti.

Japoniškasis Akita
Japoniškasis Akita

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)