Patys vaisiai yra maži ir apvalūs – 3-4 centimetrų diametro, juose būna nuo vienos iki keturių didelių sėklų, jų odelė tamsiai violetinės spalvos, o baltas ar rausvas, panašus į želatiną minkštimas yra saldus.

Natūraliai šis medis žydi ir veda vaisius kartą per metus, bet gerai prižiūrimas ir laistomas tropiniuose regionuose gali žydėti ir vesti vaisius beveik nuolat visus metus. Minas Gerais valstijoje šių vaisių derėjimo metu tūkstančiai gatvės prekeivių pardavinėja šviežias Jabutikaba uogas mažuose maišeliuose, išmargintuose purpurinėmis dėmėmis nuo įtrūkusių vaisų.

Jabutikaba – plačiau vartojamos uogos, tačiau jų fermentacija prasideda po 3-4 dienų po jų nuskynimo, todėl jos plačiai naudojamos uogienių, demų, stiprių vynų ar likerių gamybai. Dėl to, kad jos trumpai išsilaiko šviežios, šviežios uogos toliau esančiuose nuo jų augimo vietos prekybos centruose pasirodo retai.

Šios uogos turi ir gydomųjų galių. Jų nuoviras, turintis sutraukiančių savybių, naudojamas kraujavimui stabdyti, astmos, tonzilito, diarėjos, lėtinio gerklų uždegimo gydymui. Jose taip pat gausu antioksidantų ir priešuždegiminių ir priešvėžinių medžiagų.

Jabutikos medžiai auga tik Brazilijoje, daugioausiai Minas Gerias valstijoje. Jie tapę jau šios valstijos simboliais, be jų uogų neįsivaizduojami Contagemo ir Sabaros miestų metiniai festivaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)