Daugiau nei trečdalį savo kaip suaugusiųjų gyvenimo mes užsiėmę darbu. Tai galingas geros nuotaikos arba nusivylimų, dvasinio polėkio ar streso, gyvenimo pilnatvės ar tuštumos šaltinis. Darbas – tai ne tik pinigai, tai pats gyvenimas. Darbo pasirinkimas – tai savęs pasirinkimas.

Darbo paradoksas tas, kad su juo gali būti susiję aukščiausi pasitenkinimo, savirealizacijos ir išdidumo momentai, tačiau tuo pat metu mes jam švaistome gausybę laiko ir jėgų, o dažnai ir išvis norėtume daryti ką nors kito. Iš čia ir daugumai pažįstamas „penktadienio vakaro sindromas“ - laisvės ir kartu apmaudo jausmas. Ko gi reikia, norint pamilti savo darbą,- klausia psychologies.ru?

Svarbu, kad tai, kuo užsiimame, mums būtų prasminga, susiję su mūsų didžiausiomis vertybėmis. Idealiu atveju – kad dirbdami mes realizuotume asmeninę, mūsų suformuluotą Misiją. Iš tos prasmės ir atsiranda mūsų vidinis pasitenkinimas gyvenimu.

2. Stipriosios pusės.

Kiekvienas mūsų turi savo talentų ar bent jau įgūdžių: mokėjimas bendrauti, sugebėjimas analizuoti, kūrybiškumas, dėmesys detalėms... Jei yra galimybė šiuos talentus parodyti ir maksimaliai panaudoti darbe, mes jaučiamės realizuojantys savo potencialą.

3. Teigiamos emocijos.

Mėgstamame darbe visada yra vietos džiaugsmui ir pasitenkinimui. Jei darbas suteikia mums tik stresą, nerimą, išsunkia jėgas ir kelia neviltį – tai signalas išsiaiškinti, ką galima pakeisti šioje situacijoje.

4. Iššūkiai.

Kad darbas mus domintų, užduotys, kurias sprendžiame, neturi būti pernelyg lengvos. Jos turi leisti mums tobulėti, kitaip pasidarys nuobodu. Užduotys turi mus išstumti iš už komforto zonos ribų, tačiau ne tiek toli, kad sukeltų nerimą ir nepasitikėjimą savo jėgomis.

5. Viltis.

Kuo mes save matome po penkerių metų? Koks ateities vaizdinys mus įkvepia? Charles Snider, žinomas vilties tyrinėtojas, suteikė jai tokį apibrėžimą: „tikėjimas tuo, kad ateitis bus geresnė nei dabartis“. To, ką darome dabar, prasmės ir tikslo suvokimas bendrame mūsų gyvenimo kontekste – tai dar vienas būdas pamilti savo darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)