Darbų vilkinimas atspindi mūsų amžiną kovą su savikontrole ir nesugebėjimą tiksliai prognozuoti, kaip jausimės rytoj ar kurią kitą dieną.

Atidėliojimas silpnina mūsų imuninę sistemą. Jis neleidžia naktį ramiai miegoti. Jis nieko gero neduoda ir mūsų santykiams su artimaisiais. Jis piktina mūsų mylimuosius, nes perkelia dalį naštos ant jų pečių.

Vilkintojais tampama, o ne gimstama. Tai kartu ir gera, ir bloga naujiena. Gera todėl, kad tai išmoktas atsakas, o tai, ką išmokome, galime primiršti. Bloga naujiena ta, kad nors pokyčiai ir yra įmanomi, jie pareikalauja daug psichinės energijos, o žmogus viduje nebūtinai jaučiasi pasikeitęs.

Reikėtų žinoti, kad kai kurie žmonės, kurie save vadina delsimo ekspertais, iš tiesų tokie nėra. Pasaulyje, kuriame pilna nesibaigiančių galutinių terminų, jie tiesiog turi per daug darbų. Jie nevengia užduočių, kaip kad daro tikrieji vilkintojai. Jie atlieka užduotis, bet ne tiek daug, kiek norėtų.

Kaip sužinoti, ar esate tas „tikrasis“ vilkintojas?

Tai visai nesunku. Kaip „Psychology Today“ teigė psichologijos profesoriaus Josepho Ferrari, tikrieji vilkintojai bando save įtikinti 5 melais:

- jie sako sau, kad laiko užduotims atlikti liko daugiau nei iš tiesų;

- jie tikina save, kad užduotims atlikti reikia mažiau laiko, nei iš tiesų;

- jie mano, kad rytoj, kitą savaitę ar kitą mėnesį turės daugiau motyvacijos nei šiandien;

- jie klaidingai mano, kad tam, kad sėkmingai atliktų užduotį, turi norėti ją daryti;

- jie klaidingai mano, kad darbas, atliktas be entuziazmo, yra niekam tikęs.

Vilkintojai sąmoningai ieško progų nukreipti dėmesį kitur, pavyzdžiui, nuolat tikrina elektroninį paštą. Dėmesio nukreipimas – tai vienas būdų reguliuoti savo emocijas, tokias kaip baimė, kad nepasiseks.

Pažvelkite realybei į akis. Daugelis užduočių netaps lengviau įkandamos, jei ilgai „marinuosis“ ant jūsų darbo stalo. Jūs turite jas atlikti dabar.

Kaip kovoti su atidėliojimu?

Gydytojas J. Ferrari rekomenduoja išbandyti šias strategijas.

1. Pasidarykite sąrašą darbų, kuriuos turite atlikti.

2. Išsikelkite realius tikslus.

3. Šiuos tikslus suskaidykite į specifines užduotis.

4. Įžvelkite užduotyje prasmę.

5. Pažadėkite sau apdovanojimą.

6. Išbraukite užduotis, kurių iš tiesų neketinate atlikti. Būkite sąžiningas!

7. Paskaičiuokite, kiek laiko prireiks užduotims atlikti. Tada tą laiką padauginkite iš dviejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)