Iš visame pasaulyje žinomų oratorių tik kai kurie turi tiesiog įgimtą kalbėjimo dovaną – leiskite jiems pasisakyti ir jie iš malkos vežimą priskaldys, kaip sako sena patarlė. Tačiau likusioji dauguma turi sunkiai dirbti, kad išmoktų sklandžiai kalbėti viešai.

Laimei, šis darbas nėra labai sunkus, jei jūs siekiate tobulėti, esate motyvuotas ( o jūs, žinoma, esate, kitaip neskaitytumėte šio straipsnio).

Mokytis galima įvairiai – lankyti retorikos kursus, mokytis pačiam.

Taigi kaip mokytis?

1. Žiūrėkite savo kalbėjimo video įrašus. Pirmą kartą su tuo susidurti man teko dalyvaujant viename seminare, ir tai buvo pačios efektyviausios kelios kada nors dirbto darbo minutės. Žiūrėti į save nebuvo malonu. Galėjau aiškiai matyti, ką man dar reikia tobulinti.

Nors kalbėjau išmanydamas apie ką kalbu (tai buvo reklaminis skelbimas), tačiau trūko gyvumo, emocijų, įsijautimo. Šis video aiškiai ir negailestingai parodė, kuria kryptimi eiti toliau.

2. Suraskite tokį kalbėjimo stilių, kuris būtų jums patogus. Jūs žinote savo stipriąsias ir silpnąsias vietas. Būdamas tylus iš prigimties, niekada nemaniau, kad uždegančiai kalbėsiu tūkstančiams žmonių.

Pavyzdžiui, kalbėdamas aš dažnai pajuokauju ar pasakoju įvairias istorijas – tai mano stiprioji pusė. Pažindamas save, jūs turite nuspręsti, kuo pasinaudosite – savo intelektu, informacijos gausa, gebėjimu pralinksminti ar profesinėmis žiniomis. Raskite tą būdą, kuris jums tiktų labiausiai.

3.Pasirinkite žmogų, kuris išklausys jus, su kuriuo jūs galėsite praktikuotis. Tai nėra originalu, bet toks mokymasis man labai patiko. Tai padeda išmoki valdyti situaciją, ir vietoj tūkstantinės auditorijos jūs turite vieną klausytoją, kuris išklausys ir pasakys, ką dar reikėtų tobulinti.

4. Praktika, praktika ir dar kartą praktika! Mokėkite savo tekstą, būkite pasiruošę. Niekas nepakeis jūsų žinių, jūs turite jaustis užtikrintas. Prieš didelę auditoriją jūs negalite suabejoti tuo, ką kalbate. Jei jūs ypač talentingas, galėsite improvizuoti, tačiau daugeliu atveju turite gerai mokėti tekstą.

Aš asmeniškai niekada nemėgau kalti kalbų, tai pernelyg nuobodu, bet svarbu numatyti svarbiausius kalbos aspektus, ją suplanuoti. Prieš dideles prezentacijas aš praktikuodavausi sakydamas kalbas rūsyje, važiuodamas automobiliu. Tai klasikinis „kompetencija gimdo pasitikėjimą“ metodas. Juk pasitikėjimas savimi – svarbiausias dalykas norint būti geru oratoriumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)