Labai dažnas pasaulinio lygio lyderis, vadovas, verslininkas ar investuotojas pasakys, kad vienus sudėtingiausių ir rizikingiausių sprendimu per gyvenimą priėmė pasikliaudamas savo intuicija. Būtent ji padėjo padaryti sėkmingiausius sprendimus, nors tai kartais ir kirsdavosi su sveiku protu ar logika.

Dažnas vėliau kalbintas nesugebėdavo pakomentuoti, kodėl taip pasielgė: „Tiesiog jaučiau, kad turi taip būti“, šitaip atskleisdamas savo sėkmes paslaptis. 

Vien pats žodis intuicija varo į nevilti mokslininkus, jie niekaip nesugeba ištirti, kaip ji veikia, kurioje smegenų dalyje patalpinta ir už ką yra atsakinga.

Kas liečia pasirinkimo tikslumą, iš pradžių turime tobulai pažinti save ir savuosius poreikius, visa kita, kas primesta iš aplinkos, palikti šone.

Dabartinis laikmetis yra vadinamas informacijos amžiumi. Tai didelis pliusas, kai reikia ką nors tikslingai rasti, bet minusas tada, kai reikia priimti tinkama sprendimą pačiam vadovaujantis savo vidumi. Galimybių ir noru aplinkui yra daug ir įvairių, visa tai gerai.

Manau, ne kartą pastebėjote, kad kažką lyg ir norimo gavę, dažnai nusiviliame, nusimename, nes viduje nėra ramybės arba džiaugsmo. Nupirktas daiktas teikia džiaugsmą pirmas 10 minučiu, o jei didesnis - iki poros dienų. Visa tai laikina - dažniausiai iki pirmo įbrėžimo, tai ženklas kad suformuotas noras ne iš jūsų vidaus, o primestas iš išorės.

Esame tarp labai didelio kiekio nereikalingos informacijos: krūva reklamos, kuri kažką mums komunikuoja, siekdama savų tikslų. Aplinkui formuojama svetima socialinė nuomonė, vertybės. Vėlgi viskas dažnai būna paremta tuo, kad jei to neturi arba darai ne taip - nesi „ok”. Tiesiog reikia suprasti, kad mumis šiuo atveju bandoma manipuliuoti. O dažnai viskas žaidžiama suteikiant netikrą laimės pojūtį.

Gal pastebėjote, kad ir kaip mums patiktų, tarkim, naujasis mūsų telefonas, kažkodėl viduje nusimename, kai išleidžiamas naujesnis arba pas kolegą atsiranda kito gamintojo, bet jau kažkuo pranašesnis už mūsų senąjį.

Puikiai į pavyzdžius tinkantis faktas: vis didesnis savižudybių išaugimo skaičius yra tarp milijonieriu. Tai rodo, kad kartais net daug turintys žmonės jaučiasi vis tiek nelaimingais. Santykiai šeimoje būna sunykę, tikrų draugų jau seniai nebelieka, sveikata sušlubavus, žmogus jaučiasi sužlugęs, kai po tiek darbo ir pastangų supranta, kad suformuoti norai, tikslai ir vertybės būna nepriimtinos jam.

Seniau žmonės buvo geriau išvystę intuiciją, tiesiog buvo mažiau nereikalingos ir kitos įtaką darančios mūsų apsisprendimams informacijos. Buvo mažiau primetama netikrų norų, taip pat ir mažiau pasirinkimo galimybių.

Dabar, kai daug ir ne visai tikros informacijos, skirtingų nuomonių, protas yra kaip niekad sudrumstas. Tai lygiai tas pats, tarsi stiklinė su vandeniu. Įdėkite į ją saują smėlio ir gerai išmaišykite, pakelkite ją prieš šviesą. Per besisukantį smėlį nematysite saulės. Dar truputį palaukite ir smėlis nusės, bus viskas skaidru, aišku ir matoma. Lygiai tas pats su intuicija, ją reikia tobulinti ir išgryninti.

Primygtinai rekomenduoju vieną gerą pratimą. Jis visiškai nereikalauja daug pastangų arba kasdieninės drausmes, smagu, kad gautas rezultatas bus individualus.

Kai būsite geros nuotaikos susiraskite popieriaus lapą ir rašymo priemonę. Ant lapo surašykite viską, ko norite šiuo metu ir apskritai iš gyvenimo. Rašykite daug, nesikuklinkite. Norų gali būti 10, 30, ar 100. Neribokite savęs. O tada prasideda įdomiausia dalis.

Pasirinkite dieną, kai būsite laisvesni ir nereikės niekur skubėti. Iš vakaro nueikite anksčiau gulti, o ryte anksčiau atsikelkite, tokioje būsenoje protas būna ramiausias, o ir mintys šviežiausios.

Pasiimkite su savimi tą patį jau prirašytą popieriaus lapą, rašymo priemonę. Susiraskite jums ramią vietą - tai gali būti parko suoliukas arba patogus namų krėslas su rytinės arbatos puoduku. Svarbiausia, kad ten jaustumėtės ramūs ir atsipalaidavę.

Tokioje būsenoje, kai protas būna dar ramus, peržvelkite sąrašą. Užduokite sau klausimą, ar iš tikrųjų visi anksčiau surašyti norai man reikalingi ar visi kyla iš mano vidaus. Pasiimkite rašymo priemonę ir pradėkite darbuotis - braukykite. Kai jau manysite, kad pabaigėte, peržvelkite sąrašą dar.

Manau, ne ką mažiau laimingi būsite, jei jūsų svajonių namas turės vienu ar keliais aukštais mažiau. Beje, jeigu kartais kiltų naujas noras arba pasikeistų noro suformulavimas, būtinai užrašykite.

Svarbiausias dalykas - tai rastas vidinis atsakymas, uždavus klausimą sau, kodėl man to reikia? Kaip tai pakeistų mano, artimųjų ir aplink mane supančių žmonių gyvenimą?

Noras neturėtų būti būdas pasipuikuoti nauju žaisliuku prieš kaimyną ar draugus. Taip atsiranda bereikalinga konkurencija, o iš jos kyla įtampa, o kur ji yra, automatiškai mažėja laimės kiekis. Taip pat aklas noras, paremtas žūtbūtine konkurencija, nukelia mūsų laimės projekciją į ateitį ir neleidžia džiaugtis esamu momentu.

Taip patenkama tarsi į savotiškus spąstus, primenančius sunkiai tempiama asiliuko vežimą su prikabinta morka priešais asiliuko akis, kuri jį skatina nuolatos tikėtis, kad jau už kelių žingsnių bus išvajota laimės būsena.

Jei vis tiek braukyti norus sekasi sunkiai - teisingai pajusti itin gerai padeda viena technika - tiesiog įsivaizduokite, kad Jums gyventi liko vieneri metai, arba dar geriau - mėnuo. Protas pradeda visai kitaip veikti, norai greit susidėlioja pagal tikruosius poreikius.

Taip palikite, kad lape būtų maždaug penki, dešimt norų. Kai norai aiškūs ir koncentruoti, daug greičiau išsipildo, nes nėra natūralaus minčių šokinėjimo, blaškymosi.

Esmė paprasta - atlikę šį pratimą pamatysite, kad ne visada apsimoka klausyti sudrumsto proto, taip pat nusistatysite, kurie norai patys tikriausi, būtent jūsų ir iš vidaus.

Juos galite persirašyti, pasikabinti jums dažnai matomoje vietoje, taip pat iš jų formuoti gyvenimo tikslus. Tik jų norėkite ir siekite. Taip pat tai nerealus pratimas savistabai. Būsite nustebinti asmeniniu rezultatu, suprasite ko tikrai norite ir tai bus lengviau pasiekti. Sėkmės!