Vis dažniau kalbama apie triukšmo žalą

Tyrimais nustatyta, jog triukšmas mūsų smegenims daro didžiulį fizinį poveikį, smarkiai pakeldamas streso hormonų lygį. Garsas pasiekia smegenis per ausis elektrinio signalo pavidalu.

Net mums miegant tokios garsinės bangos priverčia organizmą reaguoti ir suaktyvina tą smegenų dalį, kuri susijusi su atmintimi bei emocijomis, todėl nuolatos ir išsiskiria streso hormonų. Tad jeigu gyvename triukšmingoje aplinkoje, turime savo organizme aukštą šių hormonų lygį.

Triukšmas susijęs su aukštu kraujospūdžiu, širdies ligomis bei prastu miegu. Per didelis triukšmas dirgina fizinius pojūčius, tad neverta stebėtis, jog vis daugiau žmonių mūsų visuomenėje laiko save itin pažeidžiamais bei nesugebančiais gyventi tokioje chaotiškoje ir triukšmingoje aplinkoje.

Bet dabar mokslininkai turi įtikinamų įrodymų, jog triukšmas žaloja, o tyla – gydo.

Tylos nauda organizmui

Tyla žmogui reikalinga lygiai taip pat kaip ir grynas oras, fizinis aktyvumas, valgis ir malonios emocijos.

Tyla, priešingai nei triukšmas, naudinga mūsų bendrai savijautai ir sveikatai. Kai esame tyloje, jaučiamės ramūs ir atsipalaidavę, lėtėja pulsas, gerėja virškinamojo trakto veikla, labiau nusiraminama.

Ne veltui nuo triukšmo bėgantys žmonės renkasi tylos stovyklas, kuriose ne tik galima, bet ir būtina tylėti, neleidžiama net kalbėtis su kitais. Tik tyloje žmogus gali grįžti į save, suvokti supantį pasaulį, išgirsti savo paties mintis. Be to, kad ir kaip būtų keista, išmokstama su kitais žmonėmis bendrauti tyloje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją