Restoranai „Fortas“ jau kviečia ragauti švediškų patiekalų, sukurtų kartu su Švedijos ambasada.

Karališkasis spalis - tai laikas susipažinti su kitame Baltijos jūros krante esančia šalimi, išgirsti jos muziką, pažiūrėti filmų ir paragauti tradicinių patiekalų. „Švedija iš kitų Europos šalių stengiasi išsiskirti savo kinu, mada, kultūra ir vis labiau garsėja maistu“, - sakė Švedijos ambasados informacinių ir kultūros projektų koordinatorė Giedrė Berželionytė.

Kuo Švedijos karalius ir karalienė bus vaišinami per iškilmingą vakarienę, kol kas paslaptis. Vaišes jiems ruoš kartu atvykę karališkosios šeimos virtuvės meistrai.

Tačiau tuo, kas sukaupta Švedijos ambasados receptų kolekcijoje ir kuo vaišinami ambasadorės svečiai, jau galima paragauti Vilniuje ir Šiauliuose esančiuose šio tinklo restoranuose. Švedijos ambasados virtuvės vadovė Daiva Leonavičienė receptais pasidalino su restoranų vyriausiuoju virėju Arūnu Stoškumi ir kartu sukūrė švedų dienų valgiaraštį. Jame - septyni tradiciniai švedų patiekalai.

Įvairių šalių dienos restoranuose rengiamos jau vienuoliktus metus.

"Švedijos ir Lietuvos klimatas panašus, čia yra visi keturi metų laikai, todėl panaši ir virtuvė. Švedai valgo daug žuvies ir miško gėrybių", - pasakojo D.Leonavičienė.

Švedų dienoms pasirinkti rudens sezono patiekalai. Garstyčios ir krienų šaknys – švedų itin mėgstami prieskoniai, todėl virtuvės meistras A.Stoškus trintą žirnelių sriubą pagardino plaktos grietinėlės ir krienų puta.

"Švedai turi net kelis skirtingus silkės pavadinimus, o jų marinavimo būdų yra tūkstančiai", - pasakojo D.Leonavičienė. Ji pastebėjo, jog žuvies marinatas Švedijoje paprastai būna daug saldesnis nei Lietuvoje. Restoranų "Fortas" lankytojai galės paragauti ir silkės, ir lašišos užkandžių.

Kaip dera saldus padažas ir žuvis, galima įsitikinti paragavus juodadėmės menkės su šeivamedžių padažu. Šeivamedis ir jo sirupas itin populiarūs švedų virtuvėje. Švedijos dienų patiekalų degustacijos dalyviai šį patiekalą išrinko pačiu skaniausiu.

Elnienos maltinis - tikras rudens valgiaraščio patiekalas. Jis pagardintas voveraičių padažu ir šermukšnių uogomis. Maltinį siūloma ragauti su karamelizuotais, raudoname vyne virtais šermukšniais.

Ruduo Švedijos virtuvėje neįsivaizduojamas be bruknių - jos dera ir su žuvimi, ir su mėsos patiekalais. Restorano "Fortas" lankytojus rudenį sušilti kviečia bruknių arbata su medumi ir kvapnus obuolių pyragas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)