Su grybais

Kopūsto gūžė,
300 g pievagrybių arba 30 g džiovintų grybų,
stiklinė ryžių ar miežių kruopų,
didelis svogūnas,
sviesto,
druskos, pipirų,
žalumynų.

Supjaustytus pievagrybius pakepinti (jei grybai džiovinti, prieš kepinant juos išvirti) su smulkintais svogūnais ir sumaišyti su ryžių ar miežių kruopų koše. Pagardinti druska ir pipirais.

Į apvirtus kopūsto lapus dėti įdaro, suvynioti balandėlius ir apkepinti juos įkaitintame svieste. Užpilti grietinės ar pomidorų padažo ir pusvalandžiui kišti į nelabai karštą orkaitę. Pabarstyti kapotais žalumynais.

Su bulvių įdaru

Kopūsto gūžė,
400 g bulvių,
150 g karštai rūkytos šoninės,
2 kiaušinių tryniai,
2 šaukštai smulkiai tarkuotų morkų,
šaukštas sviesto,
3 šaukštai aliejaus,
druskos,
bulvių prieskonių.

Kopūstų lapus apvirti. Išvirtas bulves sugrūsti, šoninę ir svogūną smulkiai supjaustyti, sudėti nusunktą morkų tarkį, pagardinti prieskoniais, pasūdyti. Viską gerai išmaišyti, dėti ant kopūsto lapo, formuoti balandėlius ir 25-30 minučių troškinti vandenyje, kuriame buvo plikomi kopūsto lapai.

Tiekti su mėgstamu - pomidorų, grietinės ar kitokiu - padažu.

Su varške

Kopūsto gūžė,
šaukštas riebalų,
2 šaukštai pomidorų padažo,
0,5 stiklinės miltų,
0,5 stiklinės grietinės,
2 stiklinės daržovių sultinio.

Įdarui:

500 g varškės,
0,5 stiklinės ryžių,
šaukštas sviesto,
0,5 stiklinės grietinės,
kiaušinis,
druskos, žiupsnelis cukraus.

Į išvirtą birią ryžių košę sudėti trintą varškę, jmušti kiaušinį, įberti druskos ir cukraus. Supilti grietinę ir išmaišyti. Kopūsto gūžę apvirti pasūdytame vandenyje. Ant kiekvieno kopūsto lapo uždėti paruošto įdaro, suvynioti, pavolioti miltuose ir pakepinti riebaluose. Sudėti į puodą, užpilti daržovių sultinio, šiek tiek pomidorų padažo ir troškinti ant silpnos ugnies apie 30-40 minučių. Baigiant troškinti supilti grietinę.

Su Savojos kopūstu

Savojos kopūsto gūžė (nedidelė),
100 g cukinijos,
po pusę raudonosios ir geltonosios paprikos,
raudonasis svogūnas,
15 g sojų padažo,
0,5 stiklinės apvaliųjų ryžių,
alyvuogių aliejaus,
druskos, prieskonių.

Padažui:

pusė raudonosios paprikos,
raudonasis svogūnas.

Savojos kopūsto lapus (viršutinius, kurie gražesni) reikia apvirti pasūdytame vandenyje dideliame puode. Atskirai išvirti ryžius. Paprikas ir cukiniją supjaustyti šiaudeliais, o svogūną - smulkiai.

Daržoves apkepinti įkaitintame aliejuje, sumaišyti su ryžiais ir pagardinti sojų padažu. Kopūstų lapus nuvarvinti per kiaurasamtį, nupjauti kietąsias koto dalis, dėti įdaro ir atsargiai suvynioti.

Padažui skirtą smulkiai supjaustytą raudonosios paprikos puselę ir raudonąjį svogūną apkepinti įkaitintame aliejuje, įpilti truputį vandens ir patroškinti. Padažą supilti į indą, išsukti iki vientisos masės, pagardinti prieskoniais ir karštą lieti ant balandėlių.