Česnakai žiemai

Česnakai laikomi sausoje patalpoje, atvirame inde, o štai drėgnose patalpose - uždarame inde, į kurį reikia įberti druskos. Atšalus orams, galima juos laikyti dėžėse (net ir po 15-20 kg), esant temperatūrai nuo 3 laipsnių šalčio iki 5 laipsnių šilumos. Tiks ir senas laikymo būdas, kuomet česnakų žaliosios dalys supinamos į kasą ir pakabinamos. Kambaryje česnakai gali būti laikomi ir polietileno maišeliuose, tačiau būtina juose išdurti skylių (1,5x2 cm). Dar geriau česnakus marinuoti. Šeimininkės pasiūlė, kaip tai daryti.

Marinatui reikės litro vandens, 6 šaukštų 9 proc. acto, po du šaukštus cukraus ir druskos, 10 juodųjų pipirų, 6 - kvepiančiųjų, 3 lauro lapų, 3 gvazdikėlių, 3 cinamono lazdelių. Iš pradžių į puslitrinius stiklainius sudedamos nuvalytos ir nuplautos česnakų skiltelės, užpilamos verdančiu marinatu ir uždengiamos (ne užsukamos) dangteliais. Tuomet reikia kaitinti 7 min. (litrinį stiklainį - 12 min.), užsukti dangteliais.

Stiklainiai apverčiami kol atvės. Laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje.

Konservuota paprika su česnakais

2 kg saldžiosios paprikos (geriau - įvairių spalvų),
stiklinė aliejaus,
stiklinė acto (9 proc.),
pusė stiklinės vandens,
degtukų dėžutė rupios druskos,
10 šaukštų cukraus,
300 g česnakų,
susmulkintų petražolių šaknų ar salierų lapų,
3-4 juodi pipirai,
3-4 kvepiantys pipirai,
lauro lapai.

Į emaliuotą puodą supilti vandenį, aliejų, actą, įdėti lauro lapus, pipirus, cukrų ir druską. Viską virti 2 min. Po to įmesti išvalytą ir supjaustytą plačiomis juostelėmis papriką - vėl virti 3 min.

Prieš tai puslitriniuose, litriniuose ar kitos talpos stiklainiuose jau turi būti įdėta česnakų skiltelių, susmulkintų petražolių šaknų ar salierų lapų. Tuomet dėti išgriebtą iš karšto marinato ir plačiomis juostelėmis supjaustytą papriką, užpilti marinatu. Stipriai pagrūstus stiklainius su šiuo karštu mišiniu įstatyti į jau verdantį platų puodą. Kaitinti 15 min., užsukti dangtelius.

P.S. Recepto autorė tvirtina, kad žiemą gailėsitės nepasiruošę bent dvigubos porcijos.

Pažymėti
Dalintis
Nuomonės