1. Granatai tris kartus minimi Korane. Du kartus – kaip dievo sukurtų gerų daiktų pavyzdžiai, vieną – kaip vaisius, kuris auga rojuje. Yra graži legenda, kad Prozerpina nepaliko Plutono tik todėl, kad jis įkalbėjo ją suvalgyti su juo per pusę granatą. Nuo tada tikima, kad granatą reikia dalintis su brangiu širdžiai, mylimu žmogumi.

2. Sunku įsivaizduoti kulinariją be granatų. Sėklos valgomos, naudojamos gaminant įvairius patiekalus, padažus. Iš granatų gamina vyną, punšą. Jų deda į ledus, išplaka su grietinėle, iš jų gamina desertus ar apibarsto sėklelėmis salotas.

Iš granatų sulčių gamina įvairius gėrimus, sirupus, tirštus padažus, kurie ypatingai mėgstami Irano, Turkijos, Azerbaidžano virtuvėje.

Pavyzdžiui, Azerbaidžane virtų granato sulčių pagrindu gamina padažą prie mėsos. Iš jaunų granato medžio šakų išgauna kvapnų, išskirtinio skonio cukrų, kurį Rytuose naudoja įvairiems konditerijos gaminiams, chalvai.

3. Grantas turi ir išskirtinių gydomųjų savybių. Iš lapelių verda gydomąją arbatą, vaisiai – skanūs ir maistingi. Granato sultyse yra askorbo rūgšties, vaisių rūgščių ir taninų. Liaudies medicinoje saldžiųjų granatų sultimis gydomi inkstai, o rūgščiųjų sultys – kaip vaistas nuo tulžies akmenligės. Granatų sultyse daugiausiai antioksidantų iš visų gėrimų, daugiau nei raudonajame vyne, žaliojoje arbatoje ar spanguolių sultyse.

4. Prieš išlukštenant granatą, galima jį palaikyti šaldytuve, paskui supjaustyti dalimis, tada grūdeliai lengvai atsiskirs nuo žievės. Grantą galima kelias minutes pamirkyti įpjovus žievelę, paskui neišimant iš vandens supjaustyti. Odelė iškylą į paviršių, o grūdeliai – ne. būna ir granatų be kauliukų.

5. Pirkdami granatus, rinkitės didelius, žvilgančius, sunkius, nepažeistus, be dėmelių. Granatūs galima užšaldyti šaldiklyje ir ilgai laikyti.

Tirštas granatų padažas

Produktai:

3 vidutinio dydžio granatai,
3 šaukštas cukraus,
1 šaukštas krakmolo,
2 – 3 gvazdikėliai,
100 ml obuolių sulčių,
po žiupsnelį malto muskato riešuto ir kalendros sėklelių.

Kaip gaminti:

Išspauskite iš granatų sultis. Sumaišykite su obuolių sultimis ir pakaitinkite, bet neužvirinkite. Įberkite cukraus, muskato riešuto, kalendros, gvazdikėlių. Dar kartą pakaitinkite, tik neužvirinkite, suberkite krakmolą. Galima įpilti šiek tiek citrinos sulčių.

Padažas, tiek šiltas, tiek šaltas, puikiai tiks prie mėsos patiekalų.

Granatų kremas

Produktai:

10 granatų,
3/4 stiklinės cukraus,
3/4 šaukšto kvietinių miltų,
2 kiaušiniai,
4 tryniai,
0,5 stiklinės šviežios grietinėlės.

Kaip gaminti:

Sumaišykite šviežiai išspaustas granatų sultis su cukrumi, miltais, kiaušiniais ir tryniais. Masę įstatykite į dubenį su verdančiu vandeniu ir kaitinkite, kol sutirštės. Kai sutirštės, perpilkite masę į molinį indą ir maišykite, kol atvės.

Supilkite į masę išplaktą grietinėlę ir išmaišykite. Kremą supilstykite į formeles ir užšaldykite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)