Ar žinojote, kad blynai buvo sukurti kaip būdas sunaudoti riebius, gendančius produktus prieš Gavėnios pradžią? Arba kad tai buvo mėgstamiausias Viljamo Šekspyro valgis? Pranešime spaudai pateikiama ir dar keletą įdomių faktų, kurių apie blynus, tikriausiai, negirdėjote.
Pirmasis pasaulyje miltinis greitai paruošiamų blynų mišinys buvo sukurtas 1889 metais, JAV.
Kasmet per Užgavėnes Anglijoje organizuojamos blynų vartymo varžybos. Jos tradiciškai rengiamos jau nuo XVa. Didžiausias apvertimų skaičius užfiksuotas 1995 metais – 349 apvertimai vos per dvi minutes.
Prancūzai, vartydami blynus, vienoje rankoje laiko monetą ir galvoja norus.
Pagoniškos slavų tautos tikėjo, kad blynų valgymas suteikia jiems jėgos bei saulės šviesos ir šilumos. Blynas jiems buvo saulės simbolis, o jų kepimas žiemos pabaigoje turėjo išvaryti šaltį.
Didžiausias pasaulyje blynas buvo iškeptas Mančesteryje. Jo skersmuo buvo 15 metrų, svoris beveik 3 tonos, o maistinė vertė – 2 milijonai kalorijų.
Tradicija per Užgavėnes valgyti blynus atsirado daugiau nei prieš tūkstantį metų.
Pirmasis pasaulyje blynų receptas buvo išspausdintas angliškoje receptų knygoje, XVa.
Brangiausia pasaulyje blynų porcija kainuoja 1166 JAV dolerius. Jų paragauti galite viename penkių žvaigždučių Amerikos viešbutyje, Radisson Blu Edwardian. Blynai patiekiami kartu su rožiniu šampanu, omaru bei ikrais.
Blynus iškepti gali turbūt kiekvienas iš mūsų. Išgauti tobulą tešlos konsistenciją, skonį bei gražią blynų išvaizdą reikia nemažai laiko ir pastangų. Tačiau kepimą galite palengvinti naudodami miltinius mišinius.
Tuo patikina ir žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, kuris kviečia šiais metais pažvelgti į Užgavėnes kitaip – pasigaminti blynų tortą ar spalvotus blynus.
RECEPTAI:
Jums reikės:
„Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams,
500 ml gazuoto vandens,
450 ml kondensuoto,
nesaldinto pieno.
Kremui:
1 kg tepamo sūrio,
1 pakuotės provanso žalumos prieskonių,
1 indelio mini špinatų,
tarkuotos vištienų šlaunelių mėsos.
Papuošimams:
100 g Vytinto itališko kumpio,
250 g mini pomidorų,
200 g tepamo sūrio,
stambiai maltų pipirų,
Romeno salotų lapų.
Gaminimas:
Miltinį mišinį, vandenį ir kondensuotą pieną išmaišome ir iš paruoštos tešlos kepame lietinius blynelius. Tepamą sūrį, provanso prieskonius, mini špinatus ir vištienos šlaunelių mėsą sumaišome atskirame dubenyje – tai bus jūsų pertepimas. Dedame į norimą lėkštę blynelį ir pertepame paruošta mase. Taip kartojame, kol pasibaigs lietiniai. Tortą papuoškite mini pomidorais, kumpiu, tepamu sūriu ir prieskoniais bei salotų lapais.
Jums reikės:
miltinio mišinio blynams,
500 ml gazuoto vandens,
450 ml nesaldinto kondensuoto pieno.
Kremui:
1 kg pertrintos varškės,
vanilinio cukraus,
100 g cukraus,
300 g pistacijų pastos.
Papuošimams:
šviežių uogų,
šokolado drožlių.
Gaminimas:
Mišinį sumaišykite su vandeniu ir kondensuotu pienu, iš jų iškepkite lietinius bynelius. Petrintą varškę, vanilinį cukrų, cukrų ir pistacijų pastą gerai išsukite iki vientisos masės. Imkite po vieną blynelį ir pertepkite pagamintu kremu. Patį tortą taip pat galite padengti kremu. Papuoškite šviežiomis uogomis ir šokolado drožlėmis.
Jums reikės:
miltinio mišinio blynams,
450 ml kondensuoto nesaldinto pieno,
500 ml gazuoto vandens.
Kremui:
1 indelio šokoladinio kremo „Nutella“,
500 g maskarponės sūrio.
Papuošimams naudokite karamelizuotus lazdyno riešutus, šviežias uogas.
Gaminimas: mišinį sumaišykite su vandeniu ir kondensuotu pienu. Iš tešlos iškepkite blynelius. Sumaišykite nutelą ir maskarponės sūrį viename inde iki vientisos masės. Imkite blynelius ir pertepkite juos kremu. Galite kremu sutepti ir torto viršų. Papuoškite riešutais ir šviežiomis uogomis.
Skanaus!
raudona, rožinė- į tešlą įpilkite burokėlių sulčių. Kuo daugiau įpilsite, tuo ryškesnė bus spalva;
žalia- smulkinti špinatų lapai;
geltona- šią spalvą išgausite įbėrę šiek tiek ciberžolės miltelių. Jie suteiks ne tik spalvą, bet ir viliojantį aromatą;
mėlyna, violetinė- mėlynių sultys;
oranžinė- morkų sultys;
ruda- į tešlą įpilkite šiek tiek stiprios kavos, gausite švelniai rusvą atspalvį.