Ši suomių tradicija yra susijusi su tuo, kad būtent Suomijoje gyvena tikrasis Kalėdų Senelis, o imbierinius namukus, pasak legendos, kartu su elfais kepa ponia Kalėdų Senelė. Žavūs, spalvoti namukai puošia kone kiekvieną Kalėdų stalą Suomijoje, Lietuvoje taip pat galima įsigyti saldžių namukų.
Gausiai cukrumi ir saldainiais dekoruotais kalėdiniais nameliais iš imbierinės tešlos suomiai prekiaus Tarptautinės kalėdų labdaros mugės metu, kuri įvyks gruodžio 2 dieną, Vilniaus rotušėje.
„Imbieriniais namukais prekiaujame kiekvienais metais – jie jau tapo savotiška tiek mugės, tiek Lietuvoje gyvenančių suomių tradicija. Mums tai ne tik būdas surinkti pinigų labdarai, bet ir visiems susitikti, pabendrauti, prisiminti savo gimtąją šalį. Juk šiuos namukus kepėme, kai buvome maži, juos pamažu mokosi konstruoti ir mūsų vaikai“, - pasakoja ponia Minna.
Dėl kainos, už kurią bus pardavinėjami namukai, dar neapsispręsta, tačiau, pasak Suomijos stendo mugėje koordinatorės Minnos Kokkonen kaina, priklausomai nuo namuko dydžio, kaina turėtų svyruoti nuo 35 iki 50 Lt.
„Namukas yra pakankamai didelis, kad jo užtektų dviems Kalėdų dienoms visai šeimai – suomiai jį pradeda valgyti nuo kamino, po to sukerta tvorą ir aplink augančius imbierinius medžius, tada „nudengia“ stogą ir smaližiauja langines, galiausiai atakuojamos cukrumi puoštos sienos“, - tvirtina jau kelis metus Lietuvoje gyvenanti suomė.
Pasigaminti kalėdinį namuką nėra labai sudėtinga. Svarbiausia paruošti aromatingą imbierinę tešlą ir iškepti visas namo konstrukcijai reikalingas detales - namo sienas, namo sienose nepamiršti angų durims ir langams, pasigaminti stogo šlaitus, langines ir duris, tvoros statinius.
Visos šios dalys sulipdomos specialiai paruošta cukraus ir kiaušinio baltymo mase, kuri sulipdo ir sutvirtina visą konstrukciją. Dekoruojant suomiai pataria pasitelkti fantaziją – ta pačia mase, kurios pagrindas yra kiaušinio baltymas ir cukrus, papuošiamas stogas, langinės, ja klijuojami saldainiai.
"Namuko pastatymo" receptas
Sudedamosios dalys:
- 425 g margarino;
- 425 g cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 2 šaukštai cukraus sirupo;
- 2 šaukštelis malto cinamono;
- 1 šaukštelis malto imbiero;
- 1 šaukštelis maltų gvazdikėlių;
- 2 šaukštai suplaktos grietinėlės;
- 1 kg miltų;
- 4 šaukšteliai kepimo miltelių.
Užkaitinkite sirupą su prieskoniais, išmaišykite ir ataušinkite. Išsukite margariną su cukrumi. Įmaišykite kiaušinį. Sumaišykite sirupą, margariną su cukrumi ir kiaušiniu. Jei margarinas imtų stingti, įpilkite truputį miltų.
Sudėkite plaktą grietinėlę. Pabaigoje supilkite gesintą sodą ir miltus. Gerai išmaišykite. Atšaldykite tešlą šaldytuve per naktį. Kepkite kitą dieną iki 225 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Papuošimui naudokite kiaušinio trynį ir cukraus pudrą.