Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos LRVVKA prezidentė Rūta Šiušienė pasakoja, kad šio konkurso dalyviai – profesionaliai gaminantys jaunieji virtuvių virėjai, todėl nebuvo lengva išrinkti nugalėtoją.
Virtuvių šefai varžėsi gamindami karštą patiekalą iš vištienos ir desertą
Pasak LRVVKA prezidentės, pirmą kartą šis konkursas buvo rengiamas atviras visuomenei – jį galėjo stebėti visi prekybos centro „Ozas“ lankytojai, o jaunieji virėjai stengėsi ir žiūrovams parodyti, kaip reikia gaminti. Konkursui buvo parinkti du patiekalai: karštas patiekalas iš vištienos, kurį turėjo patiekti su Bearnaise padažu, ir desertas su džiovintais obuoliais, šokoladu ir farino cukrumi.
Pirmosios vietos nugalėtoju tapo jaunasis virėjas Pavel Koncejalov (restoranas „Telegrafas“, viešbutis „Kempinski Hotel Cathedral Square“), šiame konkurse dalyvavo antrą kartą. Prieš porą metų dalyvavęs konkurse, Pavelas nelaimėjo nieko, nes kaip pats sako -„nebuvau tinkamai pasiruošęs - nieko nelaimėjau, labai pavydėjau virėjams, gavusiems apdovanojimus ir žiauriai norėjau pirmos vietos statulelės“.
„Naktį prieš konkursą miegojau tik valandą, vis mąsčiau, ar ko nors nepamiršau, ar visus reikiamus įrankius pasiruošiau. Baisiausios akimirkos buvo dvi: pirma - vos likus 2 minutėms iki mano pasirodymo, tada supratau, kad kelio atgal nebėra. Antra - kai teisėjai skelbė nugalėtojus: 3 vietos laimėtojas - ne aš, 2 vietos laimėtojas - ne aš, labai baisu pasidarė, kad nelaimėjau nieko. Ir paskui, kai išgirdau savo pavardę, po kelių sekundžių suabejojau ar mano vardą, pavardę teisėjas pasakė? Taip ir išsipildė mano svajonė – stiklinė virėjo kepurė atsidūrė mano rankose!“ – įspūdžius pasakojo konkurso nugalėtojas.
Antrosios vietos konkurso „Jaunasis Lietuvos virėjas 2014” nugalėtoju tapo Ignutis Klimavičius (restoranas "Lauro lapas"), trečios vietos - Donatas Šatkauskas (restoranas "Harvey Nichols Oxo Tower").
Konkurso dieną nuo 10 val. ryto iki 18 val. aštuoni jauni virėjai žiūrovų akivaizdoje ruošė įmantrius patiekalus, stebino žiūrovus savo vikrumu, išankstiniu darbų pasiskirstymu tarp virėjo ir asistento. Griežtos čempionato taisyklės neleidžia asistentui liestis prie gaminamų patiekalų, asistentas gali atlikti tik pagalbinius darbus: nuvalyti daržoves, sutvarkyti darbo vietą ir priemones, visus kitus darbus privalo atlikti pats virėjas.
Per 2,5 val. kiekvienas konkursantas privalėjo paruošti karštą vištienos patiekalą ir desertą. Nesuplanavus darbo laiko iš anksto, kelis kartus nepagaminus konkursinio patiekalo prieš čempionatą, konkurso užduoties atlikti neįmanoma. Todėl, pasak Aurimo Labanausko, „Moderniausio deserto“ nominacijos laimėtojo, savo konkursinį desertą jis gamino ir bandė net 8 kartus.
Svečio iš JAV – kulinaro Michael Laiskonis kulinarinė paskaita
Šiais metais čempionato komisijoje dalyvavo ir garbus svečias iš JAV - Michael Laiskonis, Niujorko Kulinarijos Švietimo Instituto kūrybos direktorius, pelnęs apdovanojimą „Išskirtinis konditerijos meistras“ 2007. Jis konkurso dalyviams ir žiūrovams surengė specialią saldžiąją paskaitą - vaišinimą: konditerijos meistras žiūrovams matant pagamino irisą iš karamelės su lietuvišku krupniku bei,„petit four“, mažą konditerinį pikantišką užkandį, skirtą pasimėgauti tarp karšto patiekalo ir deserto.
Tai šokoladiniai saldainiai su žemės riešutų kremo įdaru, pabarstyti riešutų kremu, sumaišytu su tapijokos miltais. Šiuos mažus, burnoje tirpstančius saldainius, Michael Laiskonis sukūrė pats ir patiekdavo svečiams 3 žvaigždučių „Michelin” restorane Niujorke, kuriame ilgą laiką dirbo meistru-konditeriu.
Visų virėjų patiekalus ragavo, jų skonines savybes, išvaizdą ir darnumą vertino profesionalūs kulinarai: LRVVKA nariai (Lietuva): V. Čepanonis, Prancūzijos ambasados virtuvės šefas, J. Galubavičienė, viešbučio „Perkūno namai“ restorano „Daugirdas“ gamybos vadovė, Ruslanas Bolgovas, kulinarijos mokyklos „Ticket to the Kitchen” virtuvės šefas, techninė teisėja Honorata Lyndo, restorano „Neringa“ šefė, kviestiniai svečiai: T. Lauvray (Prancūzija) ir M. Laiskonis (JAV).