„Jauni kokosiukai – daugeliui lietuvių dar neįprasti vaisiai, sutinkami tik kelionių metu į šiltuosius kraštus. Tačiau dabar šiuos vitaminų ir mineralų gausius vaisius galima rasti ir Lietuvoje. Yra daugybė jaunų kokosų panaudojimo būdų –jų „mėsa“ puikiai tiks įvairiems patiekalams ir desertams, suteiks egzotinio ir gaivaus skonio. Itin vertingas yra ir kokosų vanduo – jį galima panaudoti gaminant vasariškus vaisių kokteilius, glotnučius. Savo šeimos narius ar draugus nustebinsite kokteilius patiekdami pačiame kokose – svečiai pasijaus lyg atsidūrę vasaros kurorte“, - apie egzotinį vaisių pasakoja „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Sereičkienė.
Anot kulinarės, tai – puikus sveikuolių maistas, suteikiantis energijos. „Savo maistine verte mažieji kokosiukai yra ir vertingesni nei didieji kokosai, tačiau tik atidarius kokosiukus būtina greitai suvartoti jų vandenį, kadangi jis greitai praranda daugelį savo maistingųjų savybių ir pradeda fermentuotis“ – sako E. Sereičkienė.
Kulinarė E. Sereičkienė dalijasi sveikuoliškais receptais su jaunaisiais kokoso vaisiais.
(2 porcijoms)
2 jaunų kokosų „mėsa“
1/4 puodelio kokosų vandens
2 v.š. laimo sulčių
1 v.š. tarkuotos laimo žievelės
1 a.š. priobiotikų miltelių
Atsargiai atidarykite jauno kokoso viršūnę, į stiklinę supilkite kokoso vandenį ir šaukštu išimkite kokoso „mėsą“. Sudėkite visus ingredientus į elektrinę trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Ją supilkite į švarų indelį, uždenkite ir palikite 1-2 dienas stovėti kambario temperatūroje. Kai jogurtas jau bus jums patinkančio skonio – įdėkite į šaldytuvą ir atvėsinus skanaukite.
Ingredientai:
Pagrindas:
3/4 puodelio kanapių sėklų
3/4 puodelio datulių
Kremas:
1/2 jauno kokoso „mėsos“
1/4 puodelio jauno kokoso vandens
2 v.š. ištirpinto kokosų aliejaus
1 laimas
Žiupsnelis Himalajų druskos
1/2 a.š. malto imbiero
1/2 a.š. vanilės miltelių
Sutrinkite kanapių sėklas į miltelius elektrinėje trintuvėje, tuomet sudėkite datules ir sutrinkite iki vientisos masės. Ja išklokite pyrago indą. Tuomet elektrinėje trintuvėje vėl sutrinkite visus kremui reikalingus ingredientus iki vientisos masės. Jei masė per tiršta – įpilkite dar šiek tiek jauno kokoso vandens. Kremą tolygiai supilkite ant pyrago pagrindo ir palikite šaldytuve stovėti 48 valandoms.
Ingredientai:
1 puodelio jauno kokoso vandens
1 jauno kokoso „mėsos“
1 a.š. kokoso aliejaus
1/5 puodelio mango vaisiaus
1 banano
1/5 puodelio ananasų skiltelių
1/2 a.š. puodelio vanilės ekstrakto
1 a.š. čijos sėklų
Atidarykite jauno kokoso viršūnę, į puodelį išpilkite jo vandenį ir su šaukštu atsargiai išimkite kokoso „mėsą“. Visus ingredientus sudėkite į elektrinę trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei ji per tirštą – įpilkite daugiau kokoso vandens.
Kokteilį išpilstykite į tuščius mažuosius kokosiukus. Jei norite, įdekite kelis ledo kubelius, papuoškite skėtukais kokteiliams. Gėrimas puikiai tik vaikų gimtadieniams, jūsų pusryčiams ar norint nustebinti svečius neįprastu pateikimu.