Šokoladinė Kalėdų eglutė

biskvitinei eglutei:

1 kg miltų
250 g sviesto
200 g cukraus
5 tryniai
1 kiaušinis
300 g grietinės
2 a.š. sodos
1 a.š citrinos rūgšties
žiupsnelis druskos
0,5 a.š. vanilinio cukraus

Sviestą išsukti su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei druska. Įmušti 5 trynius ir 1 kiaušinį. Kitame inde į grietinę įdėti soda ir citrinos rūgštį. Gerai išmaišyti. Abiejų indų turinius sumaišyti, įpilti miltus ir užminkyti tešlą. ją palikti 6-8h. pastovėti, o tada kepti eglutės sausainukus, kuriuos iškepus sulieti glajumi.

Glajui:

700 g grietinės
800 gcukraus
50 g kakavos

Viską sumaišyti ir virti apie 20 min.

Eglutės šakeles galima papuošti sniegeliu - beze kremu.

Rūta

***********************
Imbierinis namukas

450 g miltų
150 g rudojo cukraus
100 g margarino
2 kiaušiniai
100 g medaus
1 arb. šaukšteliai gesintos sodos
prieskonių meduoliams

Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, medų ir tirpintą margariną, viską išmaišyti. Dubenį dėti ant garų (puodo su verdančiu vandeniu) ir maišyti, kol cukrus ištirps, nukelti nuo garų, supilti sodą ir gerai išsukti, tešla suputos - neišsigąsti:)

Tada suberti miltus ir užminkyti maloniai minkštą tešlą (jeigu per skysta, pridėkite miltų), bet tešla turi būti ne kieta. Atšaldyti nereikia, iš karto kočiokite ir išspauskite norimas figūrėles.

Orkaitę įkaitinti iki 220 C, kiškite meduoliukus ir tik jiems iškilus traukite lauk.

Danguolė K.

***********************

Kalėdinis namelis

Reikės:

3 kiaušiniai
0,5 kg miltų
200 g cukraus pudros
0,5 šaukštelio gesintos sodos
3 šaukštai medaus
šaukštelis kakavos
1šaukštelis prieskonių meduoliams

Kiaušinius išplakti su cukraus pudra, suberti prieskonius, medų, gesintą sodą. Miltus persijoti su kakava ir berti po stiklinę vis maišant, kol užminkysite ne kietą tešlą. Statyti keliom valandom ar net nakčiai į šaldytuvą, kad sustingtų medus ir tešla sutvirtėtų.

Pabarstyti miltais stalą ir pagal iš anksto pasigamintą namelio iškarpą išsipjaustome detales.

Kepti 190 C. įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.

Namelį surinkti ir klijuoti cukraus pudros ir vandens (galima įlašinti ir keletą lašų citrinos sulčių) glajumi.

Labai šauni ir kvapni kalėdinė namų puošmena arba puikiausia dovana :)

Monika V.

***********************

Kalėdiniai sausainiai

120 g cukraus,
200 g ghi (lydyto) sviesto,
370 g miltų,
1 apelsino nutarkuotos žievelės,
2 šaukštų apelsinų sulčių

Sviestą sumaišyti su cukrumi, apelsino žievele ir apelsinų sultimis. Suminkyti su miltais ir padėti tešlą į šaldytuvą atšalti apie 1 val.
Tešlą dar kartą perminkyti. Iškočioti norimo storio lakštus ir išspausti figūrėles.

Sauainėlius išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min., kol švelniai pagels.

Iškepusius sausainius ataušinti ir papuošti glajumi (užtepu išlydytu šokoladus ir pagražinu Dr. Oetker valgomais išspaudžiamais dažais, pabarstukais, M&Ms saldainukais).

Tikriausiai vaikai per Kalėdas suvalgytų iš bet kokios tešlos taip papuoštus sausainukus, kad tik būtų spalvingi, linksmi ir šventiški :)

Aurelija M.

*******************

Meduolinis namelis

1 nameliui reikės:

200 g sviesto
200 g cukraus
300 g medaus
2 kiaušinių
800 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
druskos
įvairių prieskonių pagal skonį: cinamono, imbiero, maltų gvazdikėlių, kakavos, muskato riešuto ir pan.

Namelio tvirtinimui: 1 kiaušinio baltymo, truputį citrinos sulčių ir 2-3 stiklinės cukraus pudros.

Viename puode pašildome sviestą, medų ir cukrų, kad gerai ištirptų, bet neperkaitiname. Kol atauš kitame dideliame inde persijojame miltus, kepimo miltelius, suberiame visus prieskonius ir druską. Į ataušusią sviesto, medaus ir cukraus masę įmušame kiaušinius ir viską išmaišę supilame į miltus su prieskoniais. Išmaišome, suminkome, jei trūksta - dar įdedame miltų.

Išminkytą tešlą dedame į maistinę plėvelę ir mažiausiai 30 minučių laikome šaldytuve.

Pasiruošiame namelio sienas, stogą iš kartono ar paprasto popieriaus, apipjauname pagal formą iškočiotą tešlą ir kepame 10-12 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Kol namelio dalys dar karštos, jas galima apipjauti, sulyginti kraštus, išpjauti langelius. Visas iškeptas formas suklijuojame pasiruoštu baltymo ir cukraus pudros glaistu, papuošiame saldainiukais, guminukais ar mažesniais meduoliukais.

Justė V.

******************

Noriu pasidalinti valgomų kalėdinių dovanėlių idėja.

Meduolinis namukas

Receptas:

450 g miltų
150 g cukraus
100 g margarino kepiniams
2 vnt. kiaušinių
100g. medaus
1 arbatinis šaukštelis gesintos sodos
2 arbatiniai šaukšteliai prieskonių meduoliams

Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, medų (jei kietas, šiek tiek pašildyti), tirpintą margariną ir viską gerai išmaišyti. Dubenį dėti ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišyti masę, kol cukrus visiškai ištirps.

Nukėlus nuo puodo supilti gesintą sodą ir gerai išmaišyti. Masė šiek tiek suputos. Suberti miltus ir užminkyti minkštą tešlą. Tešlą iškočioti, išpjauti namelio detales, dėti į skardą išklotą kepimo popieriumi ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių, kol pakils ir gražiai paruduos. Kepti reikia labai trumpai.

Atvėsintas ir sukietėjusias detales sulipdyti cukraus pudros, kiaušinio baltymo ir citrinos sulčių glajumi (250 g cukraus pudros, vieno kiaušinio baltymas ir pora šaukštų citrinos sulčių).

Dekoravimui pasitelkite savo fantaziją. Man gavosi taip.

Jaukių ir skanių švenčių!

Birutė K.

***************

Noriu pasidalinti nuostabiu meduolinio namuko receptu. Labai lengvai paruošiamas, bet suteikiantis daug džiaugsmo jį kepant, lipdant bei puošiant. Manau yra labai puiki dovana artėjančių švenčių proga bei gražus stalo papuošimo akcentas.

Receptas:

450 g miltų
150 g rudojo cukraus (puikiai tiks ir baltasis)
100 g margarino
2 kiaušiniai
100 g medaus
1 arb. šaukštelis gesintos sodos
prieskonių meduoliams

Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, medų ir tirpintą margariną, viską išmaišyti. Dubenį dėti ant garų ( puodo su verdančiu vandeniu) ir maišyti, kol cukrus ištirps, ir pasidarys vienalytė masė.

Nukelti nuo garų, supilti sodą ir gerai išsukti, kol tešla gerai suputos. Tada suberti miltus ir užminkyti maloniai minkštą tešlą ( jeigu per skysta pridėkite miltų ) , bet tešla turi būti ne kieta. Atšaldyti nereikia, iš karto kočiokite ir išspauskite norimas figūrėles.

Orkaitę įkaitinti iki 220 C, kiškite meduoliukus, kepkite apie 3-4 min ir tik jiems iškilus traukite lauk.

Namelio formas pirmiausia patariu išsikirpti iš popieriaus lapo, tada jį dėti ant tešlos ir gražiai išpjauti norimas formas. Atsargiai perkelti ant sviestinio popieriaus ir dėti į orkaitę.

Glajui:

1 baltymas
250 pudros
Išplakti baltymą iki putų ir sudėjus pudrą dar šiek tiek paplakti, kol pasidaro klampi masė.

Norint suklijuoti namelį, reikia namelio formas per siūles patepti glajumi ir trumpas pastatyti į dar karštą orkaitę, kad greičiau sustingtų glajus ir suklijuotų sienas.

Skanaus ir gražių švenčių!!!

Toma J.

*************************

Vaikystės riestainiai

Reikės:

125 g kepinių sviesto
300 g cukraus arba 2 valg.š. naminio medaus plius 2 valg.š. farino
3 kiaušiniai
1 valg. š. cinamono
1 a.š. kepimo miltelių
maždaug 500g kvietinių miltų

Sviestą išplakti su cukrumi (arba medumi ir farinu, jei pasirinkote šį variantą). Po vieną įmaišyti kiaušinius, berti miltus sumaišytus su cinamonu ir kepimo milteliais. Išminkyta tešla turi būti blizgi ir nekibti prie rankų, bet netapti per daug kieta. Rankose turėtumėte jausti minkomą plastiliną :) Tešlą palikti maždaug pusvalandžiui vėsioje vietoje.

Suvolioti piršto storio ritinėlius ir iš jų raityti riestainių aštuoniukes. dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti iki 190`C įkaitintoje orkaitėje ~15-20min. Jei riestainius darote plonyčius, tada užtenka kepti juos vos 10min. Skanaus!

Eglė Č.

***********************

Kalėdiniai sausainiai

Tešlai reikės:

125 g sviesto,
100 g rudojo cukraus,
125 ml skysto medaus,
1 kiaušinis,
375 g miltų,
1 arbatinis šaukštelis sodos arba 0,5 arb. š. kepimo miltelių,
1-1,5 arb. šaukštelio maltų mėgiamų prieskonių mišinio (imbiero,
kardamono, gvazdikėlių, cinamono, kvapiųjų pipirų, anyžių).

Papuošimo glajui:

200 g cukraus pudros,
2 šaukštai citrinos sulčių,
maistinių dažų ( o jei vertinate natūralumą kaip aš,- naudokite
burokėlių sultis, kakavą ).

Visus tešlai skirtus produktus išminkyti. Tešlą suvynioti į plėvelę
ir 30 min. palaikyti šaldytuve. Išėmus nestorai iškočioti, formuoti
norimų formų sausainėlius ir kepti prieš tai iki 180-200 laipsnių
įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Glajui sumaišyti cukraus pudrą su
citrinos sultimis ir pasirinktais spalviniais priedais. Pravėsusius
sausainius papuošti glajumi norimais ornamentais.

Sausainiai gaunasi trapūs, aromatingi ir nepraranda skonio ilgą laiką.

Diana T.

*******************

Siunčiu labai paprastą, bet NEPRASTĄ receptą pavadinimu SENIS BESMEGENIS. Jo paragavusieji nustoja pirkti parduotuvinius tortus ir išmoksta gaminti patys :)

Senio besmegenio receptas

Sudėtinės dalys:

· Mielės 60 gramų
· Pienas 2 stiklinės
· Cukrus 6 šaukštai
· Aliejus 8 šaukštai
· Druska mažytis žiupsnelis
· Kiaušiniai 3 vienetai
· Kvietiniai miltai apie 1kg

Įdarui:

· Aguonos 1 stiklinė
· Sviestas 100 g
· Cukrus 0,5 stiklinės

Gaminimas:

Mieles užpilkite šiek tiek pašildytu pienu. Palaukite kol ištirps. Berkite cukrų ir druską, pilkite aliejų, įmuškite 2 kiaušinius. Užminkykite mielinę tešlą. Tešla neturi būti per kieta. Uždenkite švariu rankšluostuku ir palikite, kad pakiltų.

Nuplikykite aguonas virintu vandeniu, jas sumalkite keletą kartų, įmaišykite cukrų ir suverskite šiek tiek pakepinti į išlydytą sviestą.

Tešlą iškočiokite, sudėkite įdarą ir suformuokite senį besmegenį.
Dėkite į kepimo skardą. Aptepkite 1 kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje apie valandą.

Ramunė K.

*****************

Kalėdinių meduolių namelis

Tešlai:

450 g miltų
150 g rudojo cukranendrių cukraus
100 g margarino kepiniams
2 kiaušiniai
100-150 g natūralaus medaus
1 a.š. gesintos sodos
1 a.š. cinamono
1 a.š. maltų gvazdikėlių
1 a.š. imbiero miltelių
žiupsnelis druskos

Glajui:

1 kiaušinio baltymas
250 g cukraus pudros
citrinos sulčių (pagal skonį, rūgštumui suteikti)

Gaminimas:

Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, medų ir ant silpnos ugnies ištirpintą margariną. Visus ingredientus gerai išmaišyti. Dubenį su paruošta mase uždėti ant garų (puodo su verdančiu vandeniu) ir maišyti tol, kol cukrus bei medus ištirps.

Tada dubenį nukelti nuo garų, supilti sodą ir gerai išsukti (tešla suputos - neišsigąsti :). Galiausiai suberti miltus ir užminkyti maloniai tarp pirštų slystančią tešlą (jei tešla labai limpa prie pirštų - įdėti dar miltų). Tešlą palaikykite vėsiai apie 2 val.

Paruoštą atvėsusią tešlą iškočioti 2-5 mm storio lakštais ir išspausti norimo namelio figūrėles. Orkaitę įkaitinti iki 220C. Orkaitei įkaitus meduolius kepti tol, kol jie pakils.

Namelio "statyboms" ir papuošimui paruošiamas sniego baltumo saldžiarūgštis glajus: baltymas su cukraus pudra bei natūraliom citrinos sultimis išsukami iki purumo.

Paruošta mase klijuojamos bei puošiamos namelio detalės. Spalvoms ir žaismingumui suteikti namelį puošiame įvairiais saldainiais ir pabarstukais.

Skanių ir žaismingų Kalėdų!

Silvija J.

******************

Imbierinis namelis - bažnyčia

100 ml. sirupo ( pvz. klevų)
1 arbat. šaukštelis cinamono
1 arbat šaukštelis smulkintų imbierų
1 arbat. šaukštelis gvazdikėlių
2 arbat. šaukšteliai tarkuotų apelsinų žievelių
1 arbat. šaukštelis druskos
1 arbat. šaukštelis pipirų
250 g. sviesto
200 ml. cukraus
1 kiaušinis
2 arbat. šaukšteliai sodos
850 ml kvietinių miltų

Pavirinkite sirupą ir prieskonius(cinamoną, gvazdikėlius, imbierus), kad prisigertų malonaus kvapo. Palikite mišinį atvėsti.

Margariną išmaišykite su puse normos cukraus. Į masę supilkite išplaktus kiaušinius, atvėsusį sirupo mišinį ir likusią dalį cukraus. Galiausiai supilkite su miltais sumaišytą sodą ir viską gerai išmaišykite

Įdėkite tešlą į šaldytuvą ir palikite visai nakčiai.

Susiruošę kepti, išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstytos lentos, iškočiokite maždaug 2-3 mm storio lakštą. Medžiaga statybai paruošta, telieka pasiimti norimo kepti namelio brėžinio dalis, padėti jas ant tešlos ir peiliu išpjaustyti detales.
Kūrybingo ir smagaus darbo :)

KAIP GAMINTI BALTĄ GLAJŲ

Kiaušinio baltymą atskirti nuo trynio, įberti 100 gr. miltelinio cukraus, įpilti šaukštą citrinos sulčių ir gerai išplakti. Jei glajus per skystas, įberti dar šiek tiek miltelinio cukraus.
Glajų ant namelio tepkite konditeriniu teptuku.

Laura J.

********************

Saulėgrąžų ir šokolado saldainiai

200 g juodojo šokolado
40 g sviesto
200 g išlukštentų saulėgrąžų

Saulėgrąžas pakepinti. Karšto vandens vonelėje ištirpinti šokoladą ir sviestą, suberti kepintas saulėgrąžas ir viską išmaišyti. Ant kepimo popieriaus šaukšteliu dėti mažus kauburėlius saulėgrąžų ir palikti sustingti. Aš juos dar apibarsčiau kokoso drožlėm.

Apelsinų žievelės šokolade

2 apelsinų žievelės
110 g cukraus
100 g juodo šokolado
žiupsnelis cinamono
keletas gvaizdikėlių

Apelsinus labai gerai nuplauti, galima net nuplikyti karštu vandeniu.
Supjaustyti ketvirčiais ir nulupti žieveles. Į puodą supilti cukrų, dėti žieveles, gvazdikėlius, užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir virti 30 min - kol žievelės suminkštės.

Išvirtas žieveles atvėsinti ir supjaustyti juostelėmis.

Karšto vandens vonelėje ištirpinti šokoladą, įberti cinamoną ir išmaišyti. Žievelių juosteles pasmeigti šakute ir apvolioti šokolade, dėti ant kepimo popieriaus, kad sustingtų.

Riešutų ir razinų saldainiai

150 g mėgstamų riešutų
150 g razinų
150 g saldžių vanilinių džiūvėsėlių
3 šaukštai vaisių sirupo
1 šaukštas medaus
cukraus pudros apvoliojimui

Razinas pusvalandžiui užpilkite karštu vandeniu. Riešutus be odelių truputį pakepinkite ir susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Džiūvėsėlius ir razinas taip pat susmulkiname elektriniu smulkintuvu. Į dubenį dedame smulkintus riešutus, razinas ir džiūvėsėlius, įdedame medų, sirupą ir gerai išminkome. Iš gautos masės darome nedidelius rutuliukus, kuriuos apvoliojame cukraus pudroje. Aš į šitą masę dar įdėjau virtą sirupe apelsino žievelę.

Šitokie saldainiukai tiks netik svečiui pavaišinti, bet tai gali būti ir puiki dovana švenčių proga. Reikia tik gražiai supakuoti.

Jolanta.M

**********************

Riešutų ir džiovintų vaisių sausainiai

Receptas:

po stiklinę riešutų (bet kokių) aš dėjau žemės, graikinius, lazdynų,
po stiklinę razinų, dž.slyvų, dž.persikų, dž.spanguolių, dž.ananasų,
stikl. saulėgražų;
po puse stiklinės sezamo ir moliūgo sėklų;
indelis kondensuoto pieno;
stiklinė avižinių dribsnių (kur 1 min);
100 g kukurūzų dribsnių (sausų pusryčių).

Viska gerai sumaišyti, dėti ant kepimo popieriaus su šaukštu ir su šlapiom rankom suformuoti sausainius, kepti apie 12-15 min (kol paruduos) 180 C.

Oksana C.

*****************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)