SKAITYTOJŲ RECEPTAI
Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Ingredientai:
• 150 g sviesto,
• 130 g cukraus,
• 3 kiaušiniai,
• 0,5 šaukštelio kepimo miltelių,
• 0,5 apelsino sultys,
• 0,5 citrinos sultys,
• 300 g miltų,
• 1 kg džiovintų vaisių, iš kurių maždaug 1/3 riešutų (lazdyno riešutų, migdolų, anakardžių) ir 2/3 džiovintų vaisių ir uogų (tamsių ir šviesių razinų, papajų, ananasų, džiovintų kivių),
• Brendžio
Gaminimo eiga:
Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi. Įmaišykite kiaušinius, supilkite apelsino ir citrinos sultis, galiausiai suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Sudėkite susmulkintus džiovintus vaisius, uogas ir riešutus. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite 1 valandą 180 laipsnių orkaitėje.
SVARBU:
Pyragą reikia kepti likus vienam mėnesiui iki Kalėdų, vėliausiai prieš 2 savaites. Iškeptą pyragą sulaistykite 50 g brendžio, sandariai uždenkite arba užriškite maišelyje ir palikite kambario temperatūroje. Pyragas turi subręsti. Brendžiu pyragą laistykite kas savaitę. Kuo ilgesnis brandinimo laikas, tuo pyragas skanesnis.
Miglė G.
Kreminis sūrio pyragas
Ingredientai:
1 kg kreminės varškės (President)
4 kiaušinių
1 stiklinės cukraus
1 pakelio pudingo
50 ml alyvuogių aliejaus arba
1 a. š. kepimo miltelių
300 g sausainių
apie 120 g sviesto
Gaminimo eiga:
Pagrindui: išlydytą sviestą sumaišyti su sausainių trupiniais. Šia mase padengti kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir šaldytuve palaikyti, kol pasiruošiama masė sūriui.
Sūrio masė: kiaušinius išplakti su cukrumi, šią masę sukrėsti į varškę, supilti aliejų, suberti pudingo ir kepimo miltelius. Viską gerai išmaišyti. Varškės masę supilti į formą ant sausainių pagrindo ir kepti maždaug 1,5 val. iki 160 ºC įkaitintoje orkaitėje.
Iškepusį pyragą atvėsinti ir dėti nakčiai į šaldytuvą. Puošiau vyšnių mase (šaldytas vyšnias su trupučiu vandens ir cukraus trumpai paviriau puode, o masei sutirštinti įpyliau vandenyje ištirpintą 1 a. š. krakmolo).
Vilma A.
Ingredientai:
500 g miltų
200 g cukraus
150 g. margarino
2-3 kiaušiniai
150 g medaus
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
4 šaukštai kakavos
meduolių prieskoniai: cinamonas, kardamonas, pipirai, vanilinis cukrus, gvazdikėliai etc.
Klijavimui ir puošybai papildomai reikės kiaušinio ir daug cukraus, cukraus pudros.
Gaminimo eiga:
Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, pašildytą medų ir tirpintą margariną, viską išmaišyti. Supilti kepimo miltelius, kakavą ir gerai išsukti, tada suberti miltus ir užminkyti minkštą tešlą.
Imame iš popieriaus iškirptas namuko formas. Kočiojame tešlą kelių mm storiu ir iš jos išpjauname formeles. Kepame kol gražiai paskrus.
Pagrindinėms sienoms suklijuoti reikės cukraus (kalno) ir vos vos vandens. Pilame į keptuvę cukrų, lydome, tepame kaip klijais sienas ir sujungiame, reikia truputį palaikyti kol sustingsta.
Kai namas jau stovi, darome baltą glaistą: iki putų išplakame kiaušinio baltymą ir beriame cukraus pudrą (stiklinę ar daugiau) maišome kol gaunasi standus kremas. Puošiame švirkštu ar maišeliu nukirptu kampu.
Gintarė D.
*****************
Apelsininiai sausainiai su aguonomis
Ingredientai:
Sausainiams
2 1/2 stiklinės miltų
2 1/2 šaukštelių kepimo miltelių
1/4 miltų
1 kiaušinis
1/2 stiklinės cukraus
1/3 aliejaus
1/3 šalto vandens
1 šaukštas tarkuotos apelsino žievelės
1 šaukštas apelsinų sulčių
2 šaukštai aguonų
Glajui
100 g cukraus pudros
1 šaukštas tarkuotos apelsino žievelės
1 šaukštas apelsinų sulčių
šiek tiek citrinos rūgšties
Gaminimas:
Mažame inde sumaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius ir druską. Didesniame inde su virtuviniu plaktuvu išplakite kiaušinius iki putų išlėto berdami cukrų. Į išplaktus baltymus po vieną įmaišykite aliejų, vandenį, apelsinų žieveles, sultis, aguonas ir miltų mišinį.
Masę sudėkite į plastikinį maišelį ir palaikykite šaldytuve 30 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laispnių karščio. Tešlą iškočiokite 1/2 cm storio ir formuokite sausainius. Kepkite 10-12 minučių arba kol sausainių krašteliai šiek tiek parus.
Cukraus pudrą sumaišyti su apelsino žievę ir apelsino sultimis, įdėti ant galo peilio citrinos rūgšties . Maišyti stikliniame ar porcelianiniame inde, kol masė sutirštės ir pabals.
Dekoruoti sausainius visai atvėsusius.
Sandra Z.
***************
Mergaičių imbieriniai sausainiai
Ingredientai:
100 g sviesto,
100 g medaus;
50 g cukraus;
1 kiaušinis;
400 g miltų,
2 arbatiniai šaukšteliai malto imbiero,
1 arbatinis šaukštelis cinamono,
1 arbatinis šaukštelis maltų gvazdikėlių,
0,25 arbatinio šaukštelio malto muskato,
0,25 arb. šaukštelio sodos,
pusė stikl. grietinės.
Ir visokių gražių papuošimų ☺
Papildomai:
2 šaukšt. su kaupu meilės, 10 lašų šilumos ir kibiras Kalėdinės nuotaikos :)
Gaminimo eiga:
Sviestą išplakame su cukrumi, mušame po kiaušinį, beriame prieskonius. Pilame išlydytą medų. Supilame soda nugesintą grietinėje. Įsijojame miltus ir minkome tešlą. Iš jos išspaudžiame sausainius ir kepame 180 C apie 15 min.
Pabarstome cukraus pudra arba darome glajų: cukraus pudra sumaišoma su citrinos sultimis, o tada vyksta tapybos pamokėlės ☺ Smagios kūrybos ir skanių Kalėdų ☺
Patarimas: suburti draugių komandą ir padaryti visuotinį sausainių kepimą :) Pas mane jau tai vyksta!
Salomėja N.
*********************
Šį pyragą reikia kepti iki Kalėdų likus 2 mėnesiams, na, mažiausiai 2 savaitėms. Vaisiniai pyragai stovėdami subręsta ir įgauna tikrąjį skonį.
Ingredientai:
450 g sviesto
400 g rudojo cukraus
9 kiaušinių
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 apelsino sulčių
1 citrinos sulčių
4 stiklinių miltų
2450 g įvairių džiovintų vaisių (razinų, abrikosų, datulių, figų, kriaušių, spanguolių ir kt.)
220 g migdolų
vienos citrinos ir vieno apelsino žievelių
brendžio (nebūtinai)
cinamono
Gaminimo eiga:
Susmulkinkite džiovintus vaisius ir užpilkite brendžiu. Palikite kelioms valandoms. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi. Vis plakant po viena sudėkite kiaušinius, supilkite apelsino ir citrinos sultis, žieveles, suberkite cinamoną ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
Visą šią masę užpilkite ant smulkintų džiovintų vaisių ir gerai išmaišykite. Kepimo formas išklokite kepimo popieriumi. Tešlą supilkite į paruoštas formas ir kepkite 2 valandas 140 laipsnių orkaitėje.
Vaisių galima ir nemirkyti brendyje, o iškepusį pyragą palaistyti brendžiu. Bet tikrai nebūtina.
Agnė B.
***************
Ingredientai:
Tešlai:
350 g miltų
200 g sviesto
100 g cukraus
1 didelio kiaušinio
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
Riešutų įdarui:
200 g graikiškų riešutų (aš naudojau apie 140 g migdolų ir 60 g graikinių)
50 g razinų (jų galite ir nedėti jei nenorite)
150 g cukraus
2 valgomieji šaukštai medaus
2 valgomieji šaukštai pieno
0,5 arb. šaukštelio cinamono (galite ir nedėti, man tiesiog buvo skaniau :))
0,5 arb. šakštelio muskato (irgi galite nedėti jei nenorite)
Gaminimo eiga:
Iš tešlai skirtų produktų susiminkome tešlą (aš naudojau kambario temperatūros sviestą supjaustytą gabaliukais ir visus ingredientus gerai išminkiau rankomis). Kol ruošime įdarą tešlą laikome šaldytuve.
Riešutiniam įdarui puode ištirpdome medų su cukrumi, dedame riešutus, razinas ir prieskonius bei pieną, šiek tiek viską karamelizuojame (t.y. paverdame).
Dabar jau imame tešlą, 3/4 plonai iškočiojame ir dedame į kepimo formą (geriausiai išimamu dugnu, aš naudojau apvalią 26 cm., padarome kokio centimetro kraštelius. Ant tešlos pilame riešutų įdarą ir viršų uždengiama likusia iškočiota tešla).
Kepame iki 180 laipsnių orkaitėje apie 60 min.
Iškepusį pyragą labai gerai atvėsiname (nes tuo metu įdaras pilnai sustingsta į nepakartojamai skanią karamelę) ir viršų pabarstome cukraus pudra.
Ingredientai:
200 g sviesto;
100 g cukraus;
1 kiaušinio;
2 - 2,5 stiklinės miltų;
žiuspnelis druskos;
100 g. linų sėmenų.
Gaminimo eiga:
Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi, įmušame kiaušinį, žiupsnelį druskos, suberiame linų sėmenis, miltus ir užminkome tešlą. Tešlą dedame geram pusvalandžiui į šaldytuvą kad atšaltų.
Atvėsusią tešlą iškočiojame ir darome kokių tik širdis geidžia formų sausainėlius. Juos kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 - 20 minučių, žiūrėkite kad nesusviltų.
Ingredientai:
110 g avižinių dribsnių
70 g miltų
150 g sviesto
30 g cukraus
3 valgomųjų šaukštų medaus
50 g riešutų (naudojau lazdyno ir migdolus)
50 g džiovintų vaisių (naudojau razinas ir slyvas)
30 g kokoso drožlių
30 g saulėgrąžų
20 g linų sėmenų
1/2 arb. sodos
šiek tiek sezamo sėklų
Gaminimo eiga:
Avižinius dribsnius, miltus, smulkintus riešutus ir vaisius, kokoso drožles, saulėgrąžas ir linų sėmenis sumaišome.
Puode ištirpiname sviestą su cukrumi ir medumi, įdedame nugesintą sodą ir gerai išmaišome. Visa tai pilame į sumaišytus sausus produktus ir gerai išmaišome.
Formuojame sausainius (aš dėjau po kupiną šaukštą į keksiukų formeles, kadangi nenorėjau išskydusių sausainių kaip daugeliui atsitinka :) ), viršų apibarstome sezamo sėklomis ir kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 25 min.
Indrė K.
********************
Kalėdinė karuselė
Ingredientai:
Biskvitui:
4 kiaušiniai
100 g sviesto
100 g cukraus
100 g miltų
50 g krakmolo
1 a. š. kepimo miltelių
Apelsinų cukatai, burboninės vanilės (pagal poreikį)
Kakava(4 šaukštai) arba ištirpintas šokoladas (100 g)
Pertepimui:
30% grietinės 500 g, cukraus pagal norimą saldumą, tarkuota apelsino žievelė.
Glaistas:
ištirpintas šokoladas 100 g (arba 100 g geros kakavos), sumaišytas su 50 g sviesto ir 50 g pieno.
Gaminimo eiga:
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, dedame vanilę, apelsinų cukatus... Įmušame kiaušinius, išmaišome ir sudedame kartu persijotus miltus, krakmolą, kepimo miltelius. Pusę masės supilame į kepimo formą, o į likusią masę supilame ištirpintą šokoladą arba kakavos miltelius ir pilame ant visos masės į formą - paskirstome, kad gautųsi margutis.
Kepame apie 40 min + 180C.
Atšaldome, supjaustome kvadratiniais gabaliukais. Pasiruošiame pertepimą: grietinę sumaišome su apelsinų cukatais, cukrumi ir lipdome skruzdėlyną (dedam sluoksnį biskvito kubelių, pertepame grietinės mase ir taip iki kol pastatome bokštelį. Aplaistome šokoladiniu glaistu ir puošiame kalėdiniais imbieriniais sausainiais. Galima pabarstyti spalvotais pabarstais... Paprasta, greita, skanu ir kitaip:)
Remigija B.
****************
Kalėdinis karamelinis riešutų pyragas
Pyragui naudosime:
• 1 kiaušinio trynį
• 170 g cukraus
• 100 g sviesto
• 100 g grietinės
• Pusę arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
• 2 puodelių miltų.
• Arbatinį šaukštelį vanilinio cukraus, lašelį migdolų esencijos.
Įdarui naudosime:
• Kelis šaukštus abrikosų arba persikų džemo
• 100 g sviesto
• 100 ml grietinėlės
• 100 g cukraus
• 300 g įvairiausių riešutų (gali būti migdolai, graikiški, lazdyno, pistacijų, anakardžių riešutai)
Gaminimo eiga:
Kiaušinio trynį išsukame su cukrumi. Pilame išlydytą sviestą, dedame grietinę, viską išmaišome. Suberiame miltus ir kepimo miltelius...minkome. Jei trūksta miltų pridedame tiek, kad tešlą būtų imanoma kočioti.
Tešlą dedame į šaldiklį pusvalandžiui. Tešlą iškočiojame, tiesiame į skardą ir šauname į įkaitintą orkaitę (180 laipsnių) 10 minučių. Kol tešla šiek tiek pakils pasiruošiame karamelinį riešutų įdarą.
Riešutus reikia užpilti šlakeliu romo ir leisti bent pusvalandžiui pamirkti. Tuo metu, kai virtuvė po truputį pildosi nuostabiausiais kvapais, keptuvėje išlydome sviestą, supilame cukrų ir kepiname kol masė ims ruduoti, tuomet supilame grietinėlę smarkiai maišydami, kad neliktų gumuliukų, truputį pakaitinus supilame įmirkusius riešutus.
Įspėju, nepradėkite kabinti šios nuostabiai kvapnios masės, neliks pyragui. Išsitraukiame tešlą iš orkaitės, ją patepame džemu ir užpilame karamelės, riešutų ir romo masę. Kepame, kol pyrago viršus ims ruduoti (apie 20-25 min).
Deimantė M.
*******************