Medaus tortas
Ingredientai:
Tešlai:
4 stiklinės miltų
1 stiklinė cukraus
3 v. š. medaus
100 g sviesto
1 a. š. sodos
2 kiaušiniai
Kremui:
1 l 35 % riebumo grietinės
6 v. š. citrinos sulčių
6 v. š. cukraus pudros
15 g želatinos
Gaminimo eiga:
Pirmiausia pasigaminame torto lakštus. Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus.
Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai – ji turi būti šilta.
Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome.
Tuomet actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome.
Beriame 3 stiklines miltų, užminkome tešlą.
Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų ir išverčiame ant jų tešlą.
Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų.
Tešlą daliname į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus.
Jei tešla limpa prie kočėlo – pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 26 cm, kad apipjovus jau iškepusį paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą.
Papločiai išeina labai ploni – taip ir turi būti, jie gražiai pakils.
Kepame po vieną iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduoja (apie 5 min.). Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5.
Ant iškepusio papločio iš karto dedame 26 cm formos dugną ir peiliu apipjauname šonus. Likučius pasiliekame.
Kremui želatiną užpilame 60 ml vandens ir paliekame išbrinkti.
Grietinę sumaišome su cukraus pudra, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį).
Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname, supilame į kremą ir viską išmaišome.
Statome į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
Papločius sutepame kremu. Tą darome pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti.
Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepame kremu.
Pastatome 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų.
Papločių likučius sutriname į trupinius.Apibarstome viršų ir šonus trupiniais.
Indrė K.
*****************
Kalėdiniai Riešutukai
Ingredientai:
Tešlai:
3 valg. šaukštai majonezo
6 šaukšt. miltų
4 kiaušinių tryniai ir 2 kiaušinių baltymai
1,5 stik.cukraus
400 g margarino
0,5 arb. šaukšt. sodos sodai nugesinti turėkite šaukštą grietinės arba acto šaukštelį
0,5 arb. šaukštelio druskos
Kremui:
1 indelis Rududu, riešutų
Gaminimo eiga:
Trynius išplakti su cukrumi, baltymus su druska.
Margariną sumaišyti su miltais ir majonezu.
Įdėti į tešlą trynius, po to palengva išsukti baltymus.
Įmaišyti nugesintą sodą.
Padaryti mažiukus rutuliukus ir kepti spec. riešutukų keptuvėje apie 2-3 minutes, kas mėgsta labiau apkepusius, galite kepti ir ilgiau.
Oksana M.
*******************
Grybai
Ingredientai:
5 kiaušinių tryniai,
1 st. cukraus
150 g. margarino kepiniams arba sviesto
1 st.gietinės
1 a.š. sodos
miltų
baltam glajui:
kiaušinio baltymas
cukraus pudros
rugštelės
rudam glajui:
konditerinio šokolado
Aguonų grybukų koteliams.
Gaminimo eiga:
Kiaušinių trynius išsukti su cukrumi, palaipsniui supilti tirpintą margarina/sviestą, į grietinę įdėti sodą, išmaišyti ir supilti į kiaušinių masę. Palaipsniui dėti miltus, viską gerai išmaišant. Tešla turi gautis minkšto plastelino konsistencijos. Po šaukštelį dėti i grybukų kepimo formą ir kepti.
Baltas glajus:
1 kiaušinio baltymą gerai išmaišyti su 1 st.cukraus pudros.Įdėti rūgštelės. Gerai išmaišyti. Apglaistyti kotelius.
Rudas glajus:
Ant garų vonelės ištirpinti konditerinį šokoladą ir juo apglaistyti grybukų viršūnėles.
Irena P.
******************
Nekinkyta duona
Ingredientai:
3 stiklinių miltų
1/4 šaukštelio sausų mielių
1 šaukštelio druskos
1 + 5/8 puodelio šilto vandens
Miltų pabarstymui
Puodelis 236 ml.
Gaminimo eiga:
Taigi į indą persijojame miltus, druską. Suberiame mieles ir supilame šiltą vandenį. Viską išmaišome. Tešla gaunasi lipni (iš pradžių net buvau išsigandusi ir norėjau berti dar miltų, bet gerai kad to nepadariau :) ). Taigi tešlą uždengiame maistine plėvele ir laikome kambario temperatūroje 18 - 20 valandų.
Iškilusios tešlos paviršius bus padengtas oro pūslelėmis, o pati tešla lipni ir minkšta. Tešlą išimame iš dubens ant miltuoto paviršiaus. Kelis kartus ją perlenkiame pusiau, neminkant, kad susiformuotų rutulys. Tešlą perkeliam ant pamiltuoto rankšluosčio. Miltais pabarstom viršų ir uždengiam kitu rankšluosčiu bei paliekam maždaug 2 valandoms kambario temperatūroje, kad pakiltų.
Kuomet tešla pakyla į orkaitę statome kokį nors 2,5 - 3 L talpos indą su dangčiu (aš naudojau stiklinį). Orkaitę ir joje esantį indą įkaitinam iki 230 laipsnių.
Įkaitusį indą traukiame iš orkaitės ir tešlą perkeliam į indą, lygiąja puse į apačią. Uždengiam karštu dangčiu ir kepam 30 minučių,, tuomet nuimam dangtį ir kepam dar 15 - 30 minučių (aš kepiau 30 min.), kol viršus gražiai paruduos.
Atvėsinam ant grotelių.
Imbierinis namelis
Ingredientai:
200 g. sviesto
1 kiaušinio
1 didelio šaukšto medaus
3 didelių šaukštų cukraus
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio cinamono
1 šaukštelio malto imbiero
1 šaukštelio maltų gvazdikėlių
400-600 g. miltų
Glajui (kuris sulipdo namelio sienas) reikės:
1 kiaušinio baltymo
Daug cukraus pudros
Šlakelio citrinos sulčių
Gaminimo eiga:
Supjaustome mažais gabalėliais sviestą, suberiame cukrų ir ištriname šakute. Aš nesistengiu, kad masė būtų vientisa, vis tiek paskui viskas susiminko. Pilame ištirpintą medų, vėl viską ištriname. Įmušame kiaušinį ir išmaišome. Beriame kepimo miltelius, prieskonius ir miltus. Minkome tešlą.
Tešlą kočiojame maždaug 4-5 milimetrų storio, išpjaustome namo detales ir dedame kepti 180 laipsnių karštyje maždaug 15-20 minučių
Atskiriame kiaušinio baltymą ir išplakame jį iki putų. Įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių. O tada dedame cukraus pudrą ir maišome. Cukraus pudros reikia tiek, kad masė gautųsi tiršta, bet ne kieta.
Klijuojame iš karto, kadangi glajus sustingsta per kokias 15-20 minučių.
Papuošiame kaip tik leidžia fantazija.
Indrė K.
***************
Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Pyragui reikės:
225 g. sviesto,
200 g. cukraus,
5 valg. š. moliūgų košės (šiam pyragui manau tiktų ir obuolių košė),
1 citrinos,
1 apelsino,
1 nubrauktas a. š. kepimo miltelių,
2 stiklinės kvietinių miltų,
~800 g.- 1 kg. įvairių džiovintų vaisių ir uogų
~200 g. įvairių riešutų.
Gaminimo eiga:
Sviestą išsukite su cukrumi, po to sudėkite moliūgų košę, citriną ir apelsiną su visa žievele (prieš tai supjaustykite mažesniais gabaliukais ir išimkite sėklytes). Viska sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Tada supilkite miltus ir kepimo miltelius (galite naudoti ir paprastą nugesintą sodą), ir išmaišykite tešlą.
Suberkite vaisius ir riešutus ir viską gerai dar kartelį išmaišykite. Kepkite 150C orkaitėje apie 1 valandą. Jei bekepant pradės degti pyrago viršus - uždenkite folija. Pabaigus kepti patikrinkite mediniu smeigtuku ar pyragas iškepė.
Jūratė K.
*******************
Mielinis bandelių pyragas
Ingredientai:
6 v. š. cukraus,
1 a. š. druskos,
5,5 v. š. sviesto,
1 kiaušinis,
apie 550 g miltų,
7 g. sausų mielių,
200 ml pieno (kambario temperatūros),
įdaro (pvz. uogienės).
Gaminimo eiga:
Sviestą ištrinti su cukrumi ir druska. Supilti išplaktą kiaušinį, pieną ir miltus, sumaišytus su mielėmis. Užminkyti tešlą (miltų berti tiek, kad tešla labai neliptų prie rankų). Palikti ją kelioms valandoms, kad iškiltų. Kai tešla iškyla, reikia iškočioti apie 1 cm storio lakštą, ištepti uogiene ir lengvai susukti į ritinį.
Tada jį supjaustyti apie 3,5 cm pločio gabalėliais. Man įšėjo 10 ritinėlių. Sudėti į skardą, pateptą sviestu. Tarp ritinėlių turi būti tarpeliai, nes jie dar kils. Kepti apie 30 min 180 °C temperatūroje. Labai skanu, gražu ir paprasta!
P.S. Įdarą galite rinktis vis kitą: tiks ir karamelė su skaldytais riešutais, ir kondensuotas pienas su kokoso drožlėmis, įvairios uogienės (ypač skanu su apelsinų). Jei norisi paprasčiau, puikiai tiks cukrus, sumaišytas su cinamonu.
Viktorija A.
*********************
Kalėdiniai keksiukai
Ingredientai:
Tešlai:
• 3 kiaušiniai
• 150 g cukraus
• 100 g sviesto ar kepimo margarino
• 200 g proc. grietinės 30
• 1/3 citrinos
• 2 a.š. kepimo miltelių
• Miltai
Įdarui:
• Bruknių, mėlynių... uogienė
• Juodas šokoladas
• Razinos
• Šaldytos avietės ar pan.
Papuošimui:
• 1 v.š. želatinos
• 50 ml vandens
• ½ a.š. citrinos rūgštelės
• 3 v. š dirbtinio ar natūralaus medaus
• 100 g kukurūzu ar bulvių krakmolo
• 600 g cukraus pudros
• 3 v.š. alyvuogių aliejaus
• Maistinių dažų
• Įvairių pabarstukų
Gaminimo eiga:
Tešlai kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Kiaušinių trynius išmaišyti su cukrumi, ir išspaustomis citrinos sultymis. Sviestą ištirpinti puode ant silpnos ugnies, pravėsinti ir supylti į kiaušinių ir cukraus masę. Išmaišyti, sudėti grietinę. Išmaišius įdėti kepimo miltelius ir miltus. Miltus pylti sijojant per sietelį, tiek kad tešla būtų tiršta kaip grietinė.
Atskirai iki standžių putų išplakti baltymus ir sukretus į tešlą išmaišyti. Supylus į popierinius ar silikoninius krepšelius, pribarstyti sukapoto juodo šokolado, razinų, uogų ar uogienės. Pašauti į įkaitintą orkaitę ir kepti 180 C apie 25 min. Išeina 12-14 vnt. keksiukų.
Saldžiai apdengimo masei ištirpinti želatiną (pusvalandį išbrinkintą vandenyje) ir medų inde įstatytame į puodą su vandeniu. Suberti citrinos rūgštelę. Krakmolą sumaišyti su cukraus pudra. Medaus, želatinos masę supilti į pudros, krakmolo mišinį ir minkyti.
Palaipsniui supilti aliejų. Įdėti maistinių dažų. Minkyti kol pasidarys masė panaši į plasteliną, jei per skysta dar dėti cukraus pudros. Paruoštą masę suvynioti į plėvelę ir palikyti kambario temperatūroje per naktį. Tada jau galite kočioti ir apdengti keksiukus. Masės iš šio kiekio gaunasi daug, tad galima laikyti šaldytuve ilgesnį laiką, o prireikus greit atšildyti ir puošti…
Rita A.
******************