SAUSAINIAI KALĖDŲ SENELIUI
Ingredientai:
*150g sviesto
*200g graikinių riešutų
*250g cukraus bei dar šiek tiek pabarstyti
*apie 350g miltų, (dėjau daugiau nes tešla buvo skysta)
*2 kiaušiniai
*nemažai cinamono
*šokolado
Gaminimo eiga:
Susmulkinti riešutus kavamale ar kombainu, sudėt šaltą sviestą, pjaustytą kubeliais į dubenį, cukrų ir sukti tok kol pasidaro trupiniai. Truputį paplakame kiaušinius ir supilame ant sviesto ir riešutų. Sudedam miltus ir minkom tešlą. Ji turi būt minkšta.
Tuomet darome rutuliukus, apvoliojame cukruje ir cinamone, dedame į skardą išklotą popieriumi, spaudžiama pirštu duobutę ir dedame šokolado. Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 190 10-15 min.
SNIEGO KAMUOLYS
Ingredientai:
*125 g sviesto
*125 g smulkaus cukraus
*2 pakeliai vanilinio cukraus
*4 kiaušiniai
*1 žiupsnelis druskos
*100 g miltų
*2 šaukšteliai kepimo miltelių
*100 g kokoso riešuto pudros
*3 šaukštai aviečių ar vyšnių uogienės
*50cl grietinėlės = 500ml
*2 pakeliai fiksatoriaus
*Truputis cukraus pudros papuošimui
Gaminimo eiga:
Biskvitas. Sutrinkite į pastą sviestą su cukrumi, 1 pakeliu vanilinio cukraus, 4 kiaušinių tryniais (baltymus pasilikite) ir druska. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite; įmaišykite 60 g kokoso riešuto pudros.
Suplakite kiaušinių baltymus iki baltų putų ir lėtai įmaišykite į tešlą. Sviestu patepkite išardomą torto formą (28 cm skersmens), į ją sudėkite tešlą ir išlyginkite paviršių. Dėkite ant grotelių į orkaitę, įkaitintą iki 175°C (th.5), ir kepkite 30 minučių.
Biskvitą išimkite iš formos ir perpjaukite horizontaliai į dvi dalis.
Priedo paruošimas. užtepkite uogienę ant pirmojo biskvito. Plakite grietinėlę 30 s, toliau plakdami, suberkite antrąjį pakelį vanilinio cukraus, fiksatorių ir plakite iki labai standžių putų.
Pusę kremo užtepkite ant uogienės, uždėkite antrąjį biskvitą ir likusiu kremu aptepkite visą tortą. Apibarstykite likusia kokoso riešuto pudra. Cukraus pudra užbarstykite tik prieš pat paduodami į stalą.
Ina D.
***************
Mielinė pynė
Ingredientai:
500 g miltų,
250 g pieno,
25 g mielių,
2 kiaušinių tryniai,
100 g cukraus,
100 g margarino,
5 g druskos,
citrinos ar apelsino žievelės ar vanilino.
Išeiga apie 800 g. 300 g aguonų.
Gaminimo eiga:
Pirmiausia išsijojami miltai. Po to pašildomas skystis, suberiama druska, cukrus ir maišoma, kad ištirptų. Supilamos paruoštos mielės. Jei dedama kiaušinių, jie taip pat įmušami į skystį. Tada beriami miltai ir minkoma tešla.
Baigiant minkyti, sudedami šiek tiek pašildyti riebalai ir prieskoniai. Užminkius tešlą, indo sienelės turi likti švarios. Išminkytos tešlos paviršius sulyginamas, aptepamas riebalais arba užbarstomas miltais, uždengiamas švaria šluoste, ir pastatoma kilti.
Prieš kepimą gaminio viršus patepamas išplaktais kiaušiniais, kiaušinių tryniais ar saldytu pienu.
Loreta G.
****************
Kardamoniniai meduoliai
Ingredientai:
60 vnt nedidelių meduolių (priklausys, kokias formeles turit) reikės:
600 g miltų
200 g rudojo cukraus100 g tirpinto medaus
70 ml vandens
150 g sviesto
1 šaukštas cinamono2 V Š maltų kardamono ankštelių
žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
Į karščiui atsparų indą suberkite cukrų, cupilkite vandenį, dėkite medų. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol viskas pavirs į vientisą masę.
Sudėkite sviestą ir vis pamaišant toliau kaitinkite, kad sviestas ištirptų.
Suberkite cinamoną ir kardamonus.
Išjunkite ugnį. Uždenkite ir palikite 10 min, kad prieskoniai paskleistų aromatą.
Giliame inde persijokite miltus, sumaišykite su druska ir kepimo milteliais.
Atvėsusį sirupą užpilkite ant miltų mišinio. Išminkykite vientisą tešlą.
Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite bent 2 valandoms šaltai. Aš visada maduolių tešlą šaltai palaikau bent 2 paras.
Ruošiantis kepti meduolius, tešlai leiskite atšilti ir gerai perminkykite, kad būtų minkšta.
Plonai iškočiokite, turimomis formelėmis išspauskite meduolius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15 munučių, kol gražiai parus.
Prieskoninė granola
Ingredientai:
400 g avižinių dribsnių
100 g lazdyno riešutų
100 g migdolų riešutų
100 g džiovintų spanguolių
50 g migdolų plokštelių
50 g moliūgų sėklų
50 g aguonų
1 V Š malto imbiero
1 V Š grūstų kardamonų
½ V Š tarkuotos cinamono žievelės
½ V Š grūstų gvazdikėlių
¼ V Š grūstų anyžių
1 A Š tarkuoto muskato riešuto
1 A Š vanilės ekstrakto
80 ml vynuogių kauliukų aliejaus
240 ml skysto medaus
Gaminimo eiga:
Į dubenį supilkite avižinius dribsnius. Lazdyno ir migdolų riešutus sugrūskite, suberkite į dubenį kartu su moliūgų sėklomis, aguonomis ir džiovintomis spanguolėmis. Pamatuokite ir suberkite prieskonius, viską gerai sumaišykite.
Paruoštą sausą mišinį užpilkite aliejumi, sumaišytu su medumi ir vanilės ekstraktu, labai gerai išmaišykite. Jei medus susicukravęs, pašildykite puodelyje ant silpnos ugnies, kol ištirps.
Paruoštą mišinį supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, apie 30-35 min.
Kol granola kepa, porą trejetą kartų (kas 10-15 minučių) permaišykite medine lopetėle. Iškepusią palikite ataušti.
Ragaukite su jogurtu arba pašildytu pienu.
Cinamoniniai sausainiai su riešutais
Ingredientai:
40 vnt. reikės:
200 g kambario temperatūros sviesto
200 ml cukraus
100 ml tamsaus cukranendrių cukraus
2 kiaušinių
150 g smulkintų migdolų
200 g baltojo šokolado, tarkuoto
100 g baltojo šokolado (apliejimui)
350 ml speltos miltų
200 ml speltos dribsnių
2 V Š malto cinamono
1 A Š kepimo miltelių
1 A Š druskos
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros.
Sumaišykite sviestą, cukrų, cukranendrių cukrų ir kiaušinius.
Suberkite smulkintus (susmulkinau prieskonių trintuve) riešutus, tarkuotą šokoladą, speltos dribsnius ir maltą cinamoną.
Atskirai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir vėliau suberkite į tešlą. Maišykite, kol ji pasidarys vientisa.
Rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio rutuliukus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kiekvieną rutuliuką paspauskite šakute, kad pasidarytų plokščias \"blynelis\". Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10–15 minučių. Iškepusius palikite atvėsti.
Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje ir juo apliekite jau atvėsusius sausainius.
Palikite šaltai, kad šokoladas sukietėtų.
Kardamoninis sūrio pyragas su spanguolėmis
Ingredientai:
pyrago pagrindui
300 g biskvitinių sausainių (naudojau SELGA)
150 g lydyto sviesto
pyragui
400 g lydyto tepaus sūrio be jokių priedų
250 g 9% varškės
100 ml cukraus pudros
100 g krakmolo
3 kiaušinių
100 ml 35% riebumo grietinėlės
200 g baltojo šokolado (nebūtinai)
100 g džiovintų spanguolių
1 V Š vanilinio cukraus
2 A Š šviežiai malto kardamono
Gaminimo eiga:
Susmulkinkite sausainius ir sumaišykite su lydytu sviestu.
Sudėkite juos į apvalią kepimo skardą (24 cm Ø), lengvai pirštais paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų ir neliktų oro tarpų, kepkite orkaitėje 175°C temperatūroje apie 10 minučių. Iškepusį pyrago pagrindą palikite atvėsti.
Giliame inde sumaišykite tepų lydytą sūrį su varške. Kitame inde išplakite kiaušinius su grietinėle iki vientisos, bet ne purios masės. Maišant suberkite cukraus pudrą, krakmolą, vanilinį cukrų bei maltą kardamoną. Gautą masę įmaišykite į pagamintą sūrio masę. Dar kart viską gerai išmaišykite, kad įdaras būtų vientisas. Berkite džiovintas ir saują šaldytų spanguolių. Lengvai pamaišykite.
Išlydykite šokoladą ir supilkite ant viršaus. Gautą masę tolygiai paskirstykite kepimo inde ir ant viršaus užberkite likusias šaldytas spanguoles. Kepkite pyragą orkaitėje 175°C temperatūroje apie 40 minučių.
Kepimo pabaigoje uždenkite indą folija, jei paviršius paruduos. Išjungę orkaitę, pyragą dar palikite pastovėti 10 minučių.
Po to, išimkite jį iš kepimo indo ir papuoškite šviežiomis spanguolėmis, apiberkite cukraus pudra.
Skanaus
Kristina G.
**************
Kalėdiniai meduoliai
Ingredientai:
450 g miltų
150 g rudojo cukraus
100 g margarino
2 kiaušiniai
100 g medaus
2 arb. šaukšteliai gesintos sodos
prieskonių meduoliams
Gaminimo eiga:
Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, medų ir tirpintą margariną, viską išmaišyti. Dubenį dėti ant garų (puodo su verdančiu vandeniu) ir maišyti, kol cukrus ištirps, nukelti nuo garų, supilti sodą ir gerai išsukti, tešla suputos,tada suberti miltus ir užminkyti minkštą tešlą ( jeigu per skysta, įdėti miltų ).
Atšaldyti nereikia, iš karto kočiokite ir išspauskite figūrėles.
Orkaitę įkaitinti iki 220 C, dėkite meduoliukus, ir tik jiems iškilus traukite lauk.
Panna cotta, itališkas desertas
Ingredientai:
2 arb. šaukštelis vanilinio cukraus
100 ml šalto vandens
15 g Oetker želatinos
420 ml grietinėlės 35 %
70-120 g cukraus
Gaminimo eiga:
Vandenyje išbrinkinti želatiną.
Puode ant vidutinės ugnies pakaitinti grietinėlę su pienu, cukrumi ir vanile, kol užvirs. Nukelti nuo ugnies, šluotele plakant įmaišyti ištirpintą želatiną, paplakti kol ištirps.
Išpilstyti į formeles ir leisti atvėsti iki kambario temperatūros.Tada dėti į šaldytuvą,kad sustingtų.
Ant šio deserto aš dar užpyliau žele putėsių sluoksnį.
Imame vieną žele pakelį ir pagaminame,kaip parašyta ant pakelio,kai pilnai atvės, supilame žele į plakiklį ir plakame iki putų.Gautas žele putas užpilame ant jau apstingusio grietinėlės deserto ir paliekame visiškai sušalti...
Labai skanu, gaivu. Rekomenduoju pasigaminti ir nustebinti savo artimuosius... labai greitai ir lengvai pasidaro... skanaus.
Jolanta M.
*******************