Savo ilgu aptakiu kūnu kiek panaši į ungurį, tik yra rožinės bei oranžinės spalvos su rudomis dėmelėmis. Ji užauga net iki 25 kilogramų ir pusantro metro ilgio. Žuvis labai gardi, be kaulų. Kongrija priskiriama prie riebiųjų žuvų, jos mėsa balta, turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, kurių žmogaus organizmas tiesiog privalo gauti su maistu. Kongrijos filė labai skani kepta, gruzdinta, rūkyta ar virta garuose.

Kongrija su žolelėmis

2 kongrijos filė gabaliukai,
druskos, pipirų,
miltų,
aliejaus,
4 pomidorai,
4 alyvuogės be kauliukų,
skiltelė česnako,
raudonėlio,
žaliųjų pipirų grūdelių,
čiobrelių,
kaparėlių.

Žuvies filė apvoliokite aliejuje bei miltuose ir sudėkite į kepimo skardą. Pomidorus ir alyvuoges smulkiai supjaustykite, česnaką sukapokite, sumaišykite su pjaustytomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis ir sudėkite ant kongrijos filė. Uždenkite folija ir kepkite 15 minučių, po to foliją nuimkite ir kepkite dar 5 minutes.

Kongrijos ir egzotinių vaisių salotos

Žuviai:

6 kongrijos filė gabaliukai,
2 šaukštai paprikos,
2 šaukštai sutrinto česnako,
šaukštas alyvų aliejaus,
2 šaukštai aitriosios paprikos miltelių,
šaukštas prieskonių mišinio,
1/4 stiklinės greipfrutų sulčių,
druskos, pipirų.

Salotoms:

3 nulupti, skiltelėmis supjaustyti greipfrutai,
2 dideli mangai ir avokadas (pjaustyti plonomis skiltelėmis),
salotų lapų,
5 šaukštai greipfrutų sulčių,
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus,
2 šaukštai acto,
1 1/2 šaukšto susmulkintų mėtų,
šaukštas susmulkinto imbiero,
druskos, pipirų.

Žuviai skirtas greipfrutų sultis ir prieskonius gerai išplakite ir ištepkite kongrijos filė. Padėkite bent pusvalandžiui šaltai, kad žuvis prisigertų prieskonių. Kepkite keptuvėje, paskrudindami abi puses.

Salotoms skirtas sultis, aliejų, actą, mėtas ir imbierą sumaišykite nedideliame dubenėlyje, įberkite druskos ir pipirų. Suplėšytus salotų lapus dideliame dubenyje apliekite gautu padažu, padalykite į šešias dalis ir sudėkite į lėkštes. Ant jų dėkite greipfruto bei mango ir dar pašlakstykite padažu. Ant vaisių ir salotų uždėkite po gabaliuką žuvies ir puoškite avokado skiltelėmis.

Kongrija su citrina ir pomidorais

2 kongrijos filė gabaliukai,
1 citrinos sultys,
sutrinta česnako skiltelė,
druskos, pipirų,
keli nedideli pomidorai,
aliejaus,
krapų ryšelis,
citrinos griežinėlių.

Žuvies filė įtrinkite česnaku, pašlakstykite citrinos sultimis, pagal skonį apibarstykite druska, pipirais. Filė ir pomidorus sudėkite ant aliejumi pateptos kepimo skardos ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Po 5-6 minučių filė gabaliukus apverskite ir kepkite, kol gražiai apskrus. Pomidorai taip pat bus iškepę - karšti, odelė susiraukšlėjusi. Patiekite su krapais ir citrinos griežinėliais.

Skanaus!