Pagrindui:
300 g sausainių,
150 g sviesto.
Varškės kremui:
500 g maskarponės
500 ml indelis jogurto,
100g cukraus,
1 v.š. vanilinio cukraus,
Pusės citrinos sulčių ir šaukštelis tarkuotos žievelės,
2v.š. želatinos
Juodųjų serbentų užpilui:
400 gr. juodųjų serbentų
100 gr. cukraus (pagal skonį)
3 v.š. želatinos
4 v.š. vandens.
Sausainius susmulkiname, sviestą išlydome, sumaišome ir sudedame formon.
Juodųjų serbentų užpilas. Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Serbentus beriame į puodą, pilame 2 v. š. vandens. Beriame cukrų ir paverdame ant nedidelės ugnies, kol serbentai suminkštės. Cukraus pilti pagal skonį, nuolat ragaujant, kokio saldumo sirupas. Į karštą serbentų sirupą pilame želatiną, išmaišome. Palaukiame, kol atvės.
Varškės kremas. Į maskarponės varškę pilame jogurtą, cukrų, citrinos sultis, žievelę, išmaišome. Išbrinkiname ir ištirpiname želatiną, supilame, išmaišome.
Ant sustingusio pagrindo pilame truputį mažiau nei pusę varškės kremo, ant jo – serbentų sirupą, vėl varškės kremas ir sirupas.
Keliaujame 3-4 valandoms šaldytuvan. Idealu – per naktį.
P. S. Maskarponę galima keisti varške, tik tada ją reikėtų permalti, kad būtų vienalytė. Galima naudoti ir desertinę varškę. Vietoj sausaininio pagrindo galima kepti biskvitą.
Ramunė Matulienė