Pasak senos Indokinijos legendos, visa žmonija ir gyvūnija kilusi iš moliūgų, augusių prie Mekongo upės. Sakoma, kad kai ten pradėjo augti ir nokti moliūgai, iš vienų pasigirdę žmonių balsai, o iš kitų - gyvulių. Aplink Himalajus keliavęs Dievas perskėlė moliūgus ir iš vieno išleido įvairių rasių žmones, o iš kito - įvairią gyvūniją. Todėl kinai ir laiko moliūgą daržo karaliumi.

Pavyzdžiui, prancūzai XIX amžiuje rengdavo karališkojo moliūgo šventę. Išrinkę didžiausią moliūgą turgaus aikštėje jį karūnuodavo, o visi susirinkusieji nusilenkdami išreikšdavo jam nuolankumą ir pagarbą. Po ceremonijos moliūgą supjaustydavo ir išdalydavo miestelėnams, kurie iš jo virdavo sriubą.

Botanikai išvedė per 20 įvairių moliūgų rūšių. Labiausiai mėgstamas - kriaušės formos. Jo žievė gelsva, o vidus - oranžinis ir saldus. Populiariausia vasarinė moliūgų rūšis - cukinija. Maistui tinka visi moliūgai. Jų sudėtyje - 98 proc. vandens. Labai naudingos jų sėklos, nes turi gydomųjų savybių.

Įdaryta cukinija

Vidutinio dydžio cukinija, 150 gramų virtos maltos vištienos, supjaustytai svogūnas, 2 šaukštai kečupo, 2 šaukštai tarkuoto Parmezano sūrio, druskos, pipirų, aliejaus.

Cukiniją nulupti, nupjauti galus ir perpjauti išilgai. Vidų išskaptuoti, paliekant apie 1-2 cm storio sienelę. Svogūną ir išskaptuotą cukinijos masę apkepinti aliejuje. Sudėti maltą vištieną. Maišant viską šiek tiek apkepinti, įdėti pagal skonį druskos ir pipirų. Išskaptuotas cukinijos dalis suminkštinti verdančiame vandenyje arba garuose, įdaryti paruoštu mėsos mišiniu. Ant viršaus užpilti kečupo, pabarstyti Parmezano sūriu. Sudėjus į skardą kepti orkaitėje apie 15 minučių.

Moliūgo sriuba su Parmezano sūriu ir šalavijais

Stiklinė supjaustytų svogūnų, 2 šaukšteliai alyvų aliejaus, šaukštelis džiovintų ir sutrintų šalavijo lapelių, 0,5 šaukštelio druskos, žiupsnelis maltų karčiųjų pipirų, 3 stiklinės vištienos sultinio, 700 gramų kriaušės formos moliūgo, 2 šaukštai tarkuoto Parmezano sūrio.

Moliūgą nulupti, išimti sėklas, supjaustyti nedideliais kubeliais. Į kaistuvą įpilti aliejaus ir apie 4 minutes troškinti svogūnus. Supilti vištienos sultinį, sudėti prieskonius ir moliūgo kubelius. Užvirti. Sumažinti liepsną ir troškinti apie 20 minučių, kol moliūgas suminkštės. Pusę šios sriubos supilti į elektrinį maišytuvą ir suplakti. Vėl supilti į kaistuvą, sudėti tarkuotą sūrį ir tiekti į stalą.

Cukinijų vyniotiniai

2 nedidelės cukinijos, 2 virtos morkos, 2 skiltelės česnako, pipirų, 0,5 stiklinės smulkiai supjaustyto rūkyto kumpio, 3 šaukštai tarkuoto Parmezano sūrio.

Cukinijas nuplauti ir išilgai supjaustyti plonomis juostelėmis. Trumpam panardinti į verdantį vandenį. Išimti ir atvėsinti. Morkas supjaustyti šiaudeliais. Į dubenėlį sudėti kumpį, česnaką, pipirų pagal skonį ir išmaišyti. Ant cukinijos juostelių dėti morkų, kumpio mišinio ir suvynioti į volelį. Volelius sudėti į riebalais pateptą indą, pabarstyti Parmezano sūriu ir kepti 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 15-20 minučių.

Virtiniai su moliūgo įdaru

Įdarui: 2 stiklinės kubeliais pjaustyto moliūgo, šaukštas sviesto, 4 šaukštai smulkiai supjaustytų svogūnų, 0,5 šaukštelio cinamono, 0,5 šaukštelio druskos.

Tešlai: stiklinė miltų, kiaušinis, žiupsnelis druskos, 0,5 šaukštelio aliejaus, šalto vandens.

Padažui: 120 gramų sviesto, 3 šaukštai smulkiai supjaustytų šviežių šalavijo lapelių, skiltelė smulkiai supjaustyto česnako, ketvirtis stiklinės tarkuoto Parmezano sūrio.

Kubeliais supjaustytus moliūgus sudėti į skardą ir uždengus folija kepti 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie pusantros valandos. Svieste apkepinti svogūnus. Iškeptus moliūgus plaktuvu sutrinti į tyrelę. Sudėti pakepintus svogūnus, cinamoną ir druską. Viską gerai sutrinti. Gautą masę padėti į šaldytuvą. Visus tešlai skirtus produktus sudėti į dubenį ir rankomis arba elektriniu maišytuvu suminkyti tešlą. Keletą minučių leisti pastovėti.

Tešlą iškočioti, stikline formuoti skritulius. Ant vieno skritulio dėti moliūgo įdarą, kitu uždengti ir šakute arba pirštais užspausti kraštus. Virti pasūdytame vandenyje. Svieste 15 minučių patroškinti šalavijų lapelius ir česnaką. Ištroškintus perkošti per tankų sietelį. Padažą pilti ant virtinių, užbarstyti Parmezano sūrio.

Įdarytas moliūgas

Stiklinė ryžių, vidutinio dydžio moliūgas, 2 šaukšteliai druskos, 0,5 šaukštelio garstyčių miltelių, 450 gramų maltos jautienos, smulkiai supjaustytas svogūnas, 3 suplakti kiaušiniai, šaukštelis džiovintų šalavijų, 0,5 šaukštelio pipirų, 3 šaukštai aliejaus.

Kaistuve užvirti 4 stiklines vandens. Suberti ryžius, pamaišyti ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Moliūgo viršų nupjauti, vidų išskaptuoti, iš vidaus pabadyti šakute, įtrinti šaukšteliu druskos bei garstyčių milteliais.

Svogūną pakepinti aliejuje, sudėti maltą jautieną ir pakepinti iki šviesiai rudos spalvos, į mėsą sudėti ryžius, likusią druską, kiaušinius, pipirus ir šalavijus. Viską išmaišyti ir šiuo mišiniu įdaryti moliūgą. Moliūgą įdėti į skardą su 0,5 stiklinės vandens. Kepti 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie pusantros valandos. Jei kepant vanduo išgaruotų, reikėtų įpilti dar. Iškeptą moliūgą atvėsinti (apie 10-15 minučių) ir aštriu peiliu supjaustyti į 4 dalis.

Skanaus!